Hlavní obsah

Jan Tříska se smrtí zbavil velkého strachu. S rodinou se rozloučit nestihl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0 DEED

Byl hercem s neskutečným talentem

Jeho odchod ze světa byl náhlý a jak to v takových případech bývá, tak i smrt Jana Třísky doprovázela řada otazníků a snad i konspiračních teorií. Informace o sebevraždě se však nepotvrdily.

Článek

Nic nenasvědčovalo tomu, že se ten den stane tragédie. Když (nejen) Českou republiku obletěla zpráva, že je Jan Tříska po smrti, byl to obrovský šok. Okamžitě se vyrojila celá řada teorií, co se mohlo stát. A byť dodnes drobné nejasnosti zůstávají, příčina Třískova odchodu do hereckého nebe byla podle všeho souhra několika okolností.

Osudným se mu stal jeho rituál

Pravdou je, že oblíbený herec zemřel poněkud zvláštním způsobem, když nepřežil pád do Vltavy z Karlova mostu. Dva dny pak v nemocnici zápasil o život, zraněním však nakonec podlehl přesto, že mu okamžitě po pádu poskytli první pomoc dva Poláci, kteří kolem jeli na výletní lodi a velmi brzy se na místo dostavila i policejní hlídka.

Vyrojily se spekulace, proč na mostě byl, proč nedbal upozornění kolemjdoucích ani ochranky Karlova mostu, proč k sochám znovu lezl a posedával na zídce. Někteří lidé dokonce poukazovali na možnou sebevraždu s tím, že jen čekal na vhodnou příležitost, aby se vrhl do vody.

Zřejmě to ale bylo všechno mnohem jednodušší, jak nakonec uvedl i Jiří Mádl, v jehož filmu Na střeše měl Tříska hrát. Vymstil se mu jeho rituál návštěvy Karlova mostu, který dělal před natáčením každého nového filmu.“ A nutno říct, že i vyšetřování policie nakonec ukázalo, že o sebevraždu nešlo stejně, jako o možné cizí zavinění. Zkrátka nešťastná náhoda.

Strach, že bude na obtíž

Herci se tak do určité míry splnilo jeho přání, o kterém několikrát veřejně mluvil. Nechtěl totiž umírat doma v bolestech, nechtěl, aby byl za chudáka, který se ani nemůže hýbat. A povídalo se, že největší obavy měl z toho, že by se o něj někdy muselo jeho okolí starat.

Bohužel jeho milovaná žena Karla Chadimová, se kterou žil více než čtyři desítky let v Americe, se s ním ani nestihla rozloučit. V době tragédie totiž zrovna byla v letadle a mířila do Prahy, aby se se svým manželem potkala. Stejně tak mu „sbohem“ neřekly jejich dvě dcery Karla a Jana.

Splnili si americký sen

Za Třískou však zůstal obrovský odkaz. Za prvé tu máme neskutečný počet filmů jako Po strništi bos, Lid versus Larry Flynt, Želary či legendární Obecnou školu, ale také důkaz, že si člověk může splnit americký sen. Herec totiž za velkou louží pokračoval v parádní kariéře, navíc jeho manželka se stala manažerkou luxusního hotelu. Měli perfektní život, kterým jim mohl kdekdo závidět.

Ano, jeho smrt byla neštěstí, v srdcích nejen svých fanoušků ale navždy zůstane. V myslí lidí ho nedokázali vymazat ani komunisté. A že se po Třískově emigraci z Československa opravdu snažili. Pan herec totiž žije dál v srdcích nás všech.

Zdroje: Česká televize, blesk.cz, csfd.cz, novinky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz