Hlavní obsah
Lidé a společnost

Petr Nárožný je z rodiny carského důstojníka. Jeho otec utekl před Sověty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/David Sedlecký

Petr Nárožný exceloval v mnoha rolí, seriál Hospoda není výjimkou

O své profesi měl dlouho jasno, chtěl být lékařem. Komunisté mu ale studia nedovolili, z dnešního pohledu udělali dobře. Petr Nárožný se stal ikonou československého, později i českého herectví.

Článek

Život Petra Nárožného se mohl odvíjet jinak, kdyby v bývalém Sovětském svazu neproběhla říjnová revoluce a jeho dědeček se coby carský důstojník nestal nepřítelem režimu. Aby zachránil alespoň své děti, posadil je na loď, která je odvezla do tehdejší Jugoslávie. Odtud se pak tatínek budoucího herce dostal do bývalého Československa. V Příbrami se zamiloval do pokladní v kině, vzali se a narodil se jim jediný syn.

Rodiny už je nespatřily

Možná tady by mohl příběh skončit a všechno by bylo zalité sluncem. Ovšem není to tak. Dnešní herec Petr Nárožný se totiž narodil těsně před tím, než začala druhá světová válka. A ta jeho život změnila. Ne, že by trpěl, to se naštěstí nedělo. Ovšem na konci globálního konfliktu bylo jasné, že jeho otec coby sovětský emigrant nebude mít na růžích ustláno. Když nepřemluvil rodinu, aby s ním odešla, učinil tak sám.

Jak prozíravé to bylo se ukázalo velmi brzy. „Jeho ruské přátele, čtyři bydleli u nás v ulici, záhy po devátém květnu navštívili rudoarmějci s puškami. Zaklepali, jestli je pan inženýr doma, vytáhli ho ven - a jejich rodiny je vícekrát nespatřily,“ vzpomínal Nárožný. O svém tatínkovi už nikdy nedostal žádnou informaci. Jen se dle svých slov domnívá, že asi zmizel kamsi na Západ. Možná i proto už si jeho maminka nikdy nenašla žádnou vážnou známost. Jakoby mu chtěla vynahradit ztrátu otce.

Bobek mu zařídil Semafor

Jako mladý se chtěl Petr Nárožný stát lékařem. Jenže se svým kádrovým profilem neměl šanci, aby medicínu studoval. Svým způsobem se mu to splnilo až o mnoho let později, když si zahrál venkovského doktora v seriálu Hvězdy nad hlavou.

Před svou hereckou kariérou se však nejprve stal stavebním inženýrem a začal pracovat ve Sdružení velkovýkrmen. Potkal tam mimo jiné i Pavla Bobka, který mu později pomohl do Semaforu. Musel opustit moderování koncertů oblíbené skupiny Rangers (posléze Plavci), což mu měli dlouho za zlé a několik let s ním nemluvili.

Nárožný ale šel za svým osudem a vytvořil legendární trojici s Miloslavem Šimkem a Luďkem Sobotou. Začaly přicházet i filmové nabídky. Ale hlavně mu na stole „přistála“ ta z Činohernímu klubu. Psal se rok 1980 a Nárožný zůstal „činoheráku“ věrný až dodnes.

Když v ráji zapršelo

A právě o věrnosti by mohla vyprávět i jeho manželka Iva. Možná v tom hrálo roli i to, že si ji bral v čtyřiatřicet letech, kdy už se dalo říct, že je vybouřený. Potkali se na večírku v Jablonci, kde Nárožný zrovna vystupoval s Rangers. Ať to ale bylo jakkoli, na skandály si nikdy nepotrpěli. Jedinou „nevěru“ mu manželka vždy tolerovala, a to rychlé motorky. Měli spolu syna Petra a dceru Kateřinu, a právě díky ní se stal dvojnásobným dědečkem. Má krásné vnučky Emmu a Aničku.

Na druhou stranu rodinný život mu přinesl i trápení a Nárožný ukázal, že patří do staré školy a že v ráji přeci jen občas zaprší. Jeho syn Petr totiž přiznal, že je homosexuál, s čímž se herec smiřoval jen těžko a dlouho. Vzduchem dokonce létaly výhrůžky ve stylu, že syna vydědí. Nakonec se ale zase začali bavit a dnes je jejich vztah v pohodě. Nárožný dokonce přijal i synova dlouholetého partnera.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Petr Nárožný

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz