Hlavní obsah
Finance

Staří bolševici nadávají na Fialovu bídu. A to si nenašetřili za komunistů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr/CC BY 2.0 DEED

Premiér je pod palbou kritiky

Fialova bída, možná spíš Babišův bankrot. Ono je to v důsledku vlastně jedno a faktem je, že současná vláda v mnoha věcech pokulhává. Nicméně není tak hrozně, jak někteří tvrdí.

Článek

/KOMENTÁŘ/ Všimli jste si někdy, kdo nejvíc vykřikuje a nadává na vládu Petra Fialy? Lidé, kteří nejsou spokojeni se svými životy, lidé, kteří toho dokázali jen velmi málo a jsou (někdy i právem) naštvaný na celý svět. Mrmlali by, ať by byl předsedou vlády kdokoli. Je tu však ještě jedna sorta lidí - ti, kteří zažili komunisty a nostalgicky na ně vzpomínají.

Jak to, že nemají našetřeno?

Na této skupině je však pozoruhodná jedna věc - jak je možné, ze nejezdí v luxusních autech, nežijí ve vlastních bytech či domech a nemají našetřeny miliony, se kterými by přeci nějakou bídu vůbec nemuseli řešit? Vždyť komunisté dávali všechno skoro zadarmo, blahobyt stříkal ze všech stran. Alespoň o tom se nás snaží tito staří bolševici přesvědčit. Nějak jim to ale nejde.

Tito lidé si dnes stěžují, že je drahé jídlo. V porovnání s minulým režimem to však není pravda, drtivá většina komodit byla naopak dražší, pokud vezeme v úvahu dnešní a tehdejší mzdy. Levnější je dnes mléko, pečivo, vejce, jablka atd. atd., jak dokládají data z webu zakomunistu.cz.

Drazí bolševici, máte smůlu

V čem je tedy problém? Zřejmě v tom, že dneska se musí člověk ohánět, aby peníze vydělával. Za socialismu stačilo natáhnout ruku a stát se nějak postaral. Kdo si válel šunky, měl se často lépe než ten, kdo se snažil něco budovat (což samo o sobě šlo velmi těžko). Ostatně, kdo někdy poslouchal požadavky například demonstrantů proti vládě, tak zjistil, že přesně o to jde - státe, dej! Jenže, drazí bolševici, tahle doba už je naštěstí dávno pryč!

Můžete si vyřvávat co chcete, můžete svými prstíčky ukazovat na kohokoli, ale stejně budete za šašky. Lakota, hamižnost, závist. Dejte s tím už pokoj! Jak říkal legendární Josef Kemr: „Nahý jsem přišel na svět a nahý chci z tohoto světa odejít. Nenavykl jsem byzantským způsobům, abych ruku, která bije, ještě políbil a poděkoval.“

Je jasné, že nás to čeká všechny a jak známo, rubáš nemá kapsy. Neodnesete si tak vůbec nic. Mimochodem, průměrná mzda je v letošním roce 43.967 Kč, průměrný důchod už loni překročil 20 tisíc. Co chcete víc?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz