Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tragédie Stelly Zázvorkové: Matka ji ponižovala, manžel ji prohrál. Nakonec umírala sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons/CC-BY-SA-4.0/Alena Pokorná

Motolský hřbitov je místem jejího posledního odpočinku

Úžasná žena, která by se pro ostatní rozdala. Stella Zázvorková si však prošla mnoha trápěními. Největší ranou byla zřejmě sebevražda jediného dítěte, kterou si navíc dlouho kladla za vinu.

Článek

Řada nezapomenutelných rolí, hlavně rázných žen, které si dokáží stát za svým. I to zůstalo po legendární herečce Stelle Zázvorkové. Jak se budí princezny, Arabela, Nemocnice na kraji města a mnoho dalších filmů a seriálů, které by bez ní prostě nebyly to pravé. Jan Werich o ní kdysi prohlásil, že „je obdařena tak hojným smyslem pro humor, že je schopna zesměšnit i svoje ženství.“ Asi nemohl lépe vystihnout jaká Zázvorková před kamerou byla.

Chtěla jít svou vlastní cestou

Její osobní život ale bohužel až tak veselý nebyl. Už v rodině totiž neměla zázemí, jaké by potřebovala. Její maminka, známá pražská módní návrhářka, měla s dcerou jasné plány - bude studovat a dobře se vdá. Jenže mladá Stella chtěla jít svojí vlastní cestou. Přála si mnohem víc, než být „profesionální manželkou“. Konflikty s matkou tak prý byly na denním pořádku, dokonce ji ponižovala. „Nejsi ani stín mé krásy,“ říkala často své dceři, jak později vzpomínala sama Zázvorková.

Budoucí herečka chtěla rychle z domu, čemuž se asi nikdo nemůže divit. Nedostala se sice na konzervatoř, odjela ale na anglickou internátní školu. Na divadlo ale samozřejmě nezanevřela. V roce 1945 spolu s dalšími mladými herci zakládala scénu Větrník. A to se ukázalo jako velmi důležitý krok.

Spojily i i hrůzné vzpomínky

Dostala se totiž do prostředí, které jí naprosto vyhovovalo. Ale hlavně se potkala s řadou významných lidí, jako byl třeba Vlastimil Brodský. Ale také Miloš Kopecký, který jí od první chvíle imponoval. Trávili spolu hodně času nejen v divadle, ale i mimo scénu. Nikoho tak příliš nepřekvapilo, že se z nich stal pár. Navíc ani jeden z nich neměl jednoduché dětství, takže je i spojovaly i vzpomínky.

Je známí, že Kopeckého maminka skončila během války v koncentračním táboře v Osvětimi, odkud se už nevrátila. Zřejmě tato událost ve slavném herci zanechala zásadní stopy, což se podepsalo i na jeho duševním zdraví, které ho doprovázely po celý život.

Dceru našla mrtvou na zemi

Nicméně mezi dvojicí to klapalo náramně, v roce 1946 se vzali. Jenže problémy na sebe nenechaly dlouho čekat. Snad to bylo tím, že byli oba příliš mladí, hlavně byl ale Kopecký nenapravitelný sukničkách, který nenechal žádnou ženu na pokoji. Na jednom hereckém zájezdu dokonce prohrál svoji manželku v šachách. Zázvorková neváhala a s vítězem odešla na pokoj.

Sice se říká, že pomsta je sladká, v tomto případě ale ani její gesto ničemu nepomohlo. Slavný pár se rozvedl, což bylo velmi nepříjemné pro jejich dceru. Tím spíš, že Jana měla po otci sklony k duševním potížím. Několikrát se pokusila o demonstrativní sebevraždu, až si nakonec vzala život doopravdy.

Vše si sice naplánovala na okamžiky, kdy se její maminka vracela z divadla. Jenže Zázvorková se tentokrát zapovídala s kolegyní Natašou Gollovou a domů dorazila později. Dceru našla ležet na zemi, plynové sporáky byly puštěné. Přivolaný lékař už Janě pomoci nedokázal. Herečka si až do smrti vyčítala, že tragédii nezabránila.

Smutná smrt legendy

Zázvorková se už nikdy nevdala, s Kopeckým zůstali velmi dobrými přáteli. Sice se mluvilo o tom, že má herečka sem tam nějakého milence, vážný vztah ale už nikdy nepřiznala. neměla ani další děti, takže i když ji diváci milovali, legenda nakonec zůstala v podstatě opuštěná.

V posledním období jejího života u sebe měla pouze pečovatelku, která k ní občas přišla. Byl to velmi smutný konec ženy, která rozdala tolik radosti a dost možná mnoha lidem změnila život. Do hereckého nebe odešla ve svém bytě v Dejvicích v 83 letech.

Zdroje: blesk.cz, rozhlas.cz, zeny.iprima.cz, lifee.cz, kniha Herečka Stella Zázvorková

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz