Hlavní obsah
Lidé a společnost

Utrpení herečky Galatíkové. Na lásku si počkala, smrt ale obelstít nedokázala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons/4.0 International license

Velká herečka s obrovským srdcem

Její hluboké oči! V nich se odráželo všechno, co Věra Galatíková prožila. Radosti, starosti a utrpení, ale také láska a drobné radosti všedních dní. Patřila k největším českým herečkám.

Článek

Na Věru Galatíkovou mnoho lidí vzpomíná a shodují se v jednom - měla neuvěřitelnou vnitřní sílu, díky které dokázala překonat i zdánlivě nemožné. A i když byla velkou hvězdou, nikdy neřešila soukromé problémy na veřejnosti, nechtěla prát špinavé prádlo jinde, než v kruhu svých blízkých. Přesto, že její manželství s Ladislavem Frejem bylo někdy velmi divoké.

Brala ho jen jako kamaráda

Přitom Galatíková málem herečkou vůbec nebyla, pro její rodiče to nebylo dostatečně perspektivní zaměstnání. Takže z gymnázia zamířila na pedagogickou fakultu, po jejímž dokončení chvíli učila. Pak se však přihlásila na JAMU a bylo to osudové z několika důvodů. Za prvé se v herectví našla a konečně dělala, co opravdu chtěla. A také tam poprvé potkala muže, se kterým později spojila život - Ladislava Freje.

Ne, že by se jí nelíbil, ale byl mladší, takže ho brala spíš jako kamaráda. Asi ji tenkrát vůbec nenapadlo, že by někdy mohli tvořit pár. O něčem jiném to bylo o pár let později, kdy se potkali v divadle v Pardubicích. Létaly mezi nimi jiskry, jenomže požár ještě úplně nevzplál. Galatíková totiž dostala nabídku do pražského Činoherního klubu a z Pardubic odešla.

Tři nevydařená manželství

Frej to nevzal zrovna dobře, což v jednom rozhovoru později sám přiznal. Když mu tedy vstoupila do cesty krásná Evelyna Steimarová, neváhal. Začal s ní chodit a po čase si ji také vzal. Prý proto, aby Galatákové ukázal, že není jediná na světě. Málokdo ale dnes ví, že to byla už jeho druhá svatba.

Frej se totiž ještě během studií oženil s velkou studentskou láskou Dášou, se kterou má syna Davida. Ta ale později emigrovala do Švýcarska a herec syna znovu viděl až v jeho téměř padesáti letech. „Čekal jsem, co z toho bude. Ale objal jsem ho a vše ze mě spadlo. Je to fajn chlap,“ nechal se slyšet Frej.

V jeho případě neplatí do třetice všeho dobrého, byť s Gabrielou Wilhelmovou to vypadalo velmi vážně, jejich manželství klapalo. Jenže ona chtěli děti, ale ona několikrát potratila. Nakonec se rozešli, zůstali však ve spojení a přátelili se až do její smrti v roce 2002.

Milenky mu odpustila

A pak konečně přišla Galatíková, resp. frej přijel za ní do Prahy, kde konečně získal angažmá. První jeho kroky vedly do jejího bytu a s trochou nadsázky se dá říct, že už nikdy neodešel. Přesto, že měl sem tam milenky včetně například Jany Šulcové, s Galatíkovou všechny krize přesáli. Herečka mu dokázala pokaždé odpustit přesto, že uvnitř sebe velmi trpěla. I toto ale ukazovalo na její vnitřní sílu a odhodlání.

Začal nerovný boj s rakovinou

V roce 2002 však přišla hrozná zpráva, když lékaři Galatíkové sdělili, že má rakovinu plic. Jako silná kuřačka okamžitě zahodila cigarety, odmítla chemoterapii s tím, že chce trávit čas se svými blízkými. Povedl se malý zázrak, protože herečka boj se smrtí natáhla na dva roky a dočkala se i vytoužených vnoučat, po kterých vždy toužila - Štěpána a Ráchel.

Víc času ale bohužel od osudu nedostala. Před Vánoci roku 2021 se její zdraví zhoršilo natolik, že musela do nemocnice, kde obklopena svými blízkými zemřela tři dny před Štědrým dnem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz