Hlavní obsah
Internet a technologie

eDoklady: Odpojení v případě ztráty mobilního telefonu nemusí být tak jednoduché, jak se uvádí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Dnes je první den, kdy je možno stáhnout si novou aplikaci eDoklady a mít tak svůj občanský průkaz v mobilním telefonu. Rád bych však upozornil na jednu nástrahu, která nemusí být na první pohled patrná.

Článek

V digitalizaci máme údajně ztrátu asi patnáct let. Je tedy skvělé, že stát přichází občas s nějakou tou novinkou. Teď to je občanský průkaz v mobilním telefonu. Sice hned od začátku nebude jeho platnost úplně všude, ale to by se mělo s přibývajícími měsíci změnit.

Nebudu se zde zabývat jeho aktuální a budoucí použitelností, ale zaměřím se na jednu bezpečnostní funkci, která se může proměnit tak trošičku v past.

Na webu eDoklady jsem se dočetl toto:

Jednoduché odpojení v případě ztráty

Pokud přijdete o mobil, v Portálu občana aplikaci eDoklady odpojíte. I když jsou data šifrována a chráněna biometrií nebo PINem, přidáváme další úroveň zabezpečení.“

A právě toto odpojení může být celkem problém, o kterém se moc nemluví. Jde o ono přihlášení se do Portálu občana. Tam se lze přihlásit několika způsoby a asi nejběžnější bude přes bankovní identitu. Jenže zde může nastat problém. Jak ověřím svoji bankovní identitu, když nemám mobilní telefon, kde přes aplikaci potvrzuji přístup do internetového bankovnictví, které potvrdí moji bankovní identitu? Ten samý případ je samozřejmě i pokud se někdo nepřihlašuje přes aplikaci, ale přes SMS.

V tuhle chvíli jsem v situaci, kterou přes bankovní identitu nevyřeším. Existuje sice více možností pro přihlášení do Portálu občana jako třeba datová schránka nebo občanka s čipem (trochu paradox), ale tyto možnosti určitě nevyužívá tolik lidí jako právě bankovní identitu. Natož další možnosti, které sice existují, ale běžný občan jich moc nevyužívá.

Je sice pravda, že odpojení od mobilního telefonu je jen jedno ze zabezpečení, ale já bych tedy nechtěl v případě ztráty mobilního telefonu, aby někdo měl v ruce moji občanku. Sice stále slušně zabezpečenou, ale paranoia někdy bývá nepříjemná.

Zvažte tedy důkladně všechna pro a proti.

Poznámka: Tato situace nemusí nastat u všech případů a bankovních domů. Záleží, jak mají nastavené svoje zabezpečení jak ony, tak samotný uživatel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz