Hlavní obsah
Umění a zábava

Proč si jako hudební streamovací službu (ne)zvolit francouzský Deezer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com/cs/users/mizter_x94-2533164/

V hudbě již nevládne prodej CD či digitální prodej jednotlivých alb a songů, ale právě předplacené služby, které mají ve svém katalogu několik desítek milionů skladeb, které si může předplatitel kdykoliv a odkudkoliv přehrát.

Článek

Těchto služeb je vícero. Já však již deset let využívám francouzskou službu Deezer, která nejen že byla první podobnou službou u nás, ale byla jí i na celém světě. Až teprve poté vznikl jakýsi švédský Spotify a další podobné služby. Nedávno jsem zvažoval kvůli dvou důvodům (více níže) přechod k jiné službě, ale nakonec jsem se i přes výhrady vrátil.

Proč si jako službu vybrat Deezer?

FLOW: Deezer se učí podle toho, co zrovna posloucháte a když si chcete pustit něco předem nedefinovaného, tak Flow zajistí, že se začnou pouštět přesně ty skladby, které by se vám měly líbit. Jak ty co již byly v minulosti přehrané, tak nějaké „nové“ podobné. Dříve bylo Flow jenom jedno, ale dnes si můžete pustit skladby jak podle hudebních žánrů, tak podle momentální nálady.

Podpora Homepodu i Echa: Velmi důležitá věc, protože podporu obou zařízení u nás má pouze právě Deezer. Pokud tedy chcete ovládat hudbu přes Apple i Amazon reproduktory, tak jinou možnost v současnosti nemáte. Ke všemu ani jeden z reproduktorů se nepočítá do zařízení, které můžete mít tři, takže můžete si nechat hrát hudbu jak z mobilního telefonu, tak z obou reproduktorů zároveň a nestane se, že by hudba z jednoho z nich přestala hrát.

Podpora dalších zařízení: Deezer podporuje i mnoho dalších zařízení, ale o tom více zde.

Kvalita zvuku: V základní ceně si můžete vybírat ze třech základních možností. První dvě jsou standardní a to vysoká a nízká kvalita. Ta třetí je ta nejvyšší a to Hi-Fi, což rozhodně nemá každá podobná služba.

SongCatcher: Znáte Shazam? Jistě ano. Ten však nepotřebujete, protože Deezer dokáže to samé. Dokonce umí ty nejznámější songy poznat i dle vašeho „pobrukování“ či zpěvu. Dostupné na mobilních telefonech, ale zde by to přeci jen chtělo trošičku vylepšit.

Pravidelně aktualizované playlisty: Pokud posloucháte nějaký hudební žánr, jistě je zde i jeho playlist. To by nebylo asi tak divné, ale narozdíl od jiných služeb je pravidelně aktualizovaný, takže neustále má například kolem 50-ti skladeb, ale jednou za čas se ty starší smažou a nahradí se novými z daného žánru.

Možnost nahrát si svoje MP3: Nenašli jste své oblíbené album? Pokud ho máte zakoupené v MP3, tak můžete využít funkce, kdy si ho nahrajete přímo do své složky na Deezru. Album bude dostupné jen vám. Žádný jiný uživatel ho neuvidí a vy se nemusíte bát, že byste ho nelegálně zveřejnili dalším uživatelům.

Hudební kvízy: Tohle je spíše zajímavost a ne zcela seriózní důvod. Nedávno došlo k přidání hudebních kvízů, kdy si můžete vybrat téma a musíte uhodnout název písničky. Na výběr jsou čtyři možnosti a čím dříve odpovíte, tím více bodů máte.

Bohužel musím zmínit i ony dva důvody, proč jsem nedávno uvažoval o změně hudební služby.

Proč si jako službu nevybrat Deezer?

Cena: Před zhruba rokem došlo k razantnímu navýšení ceny, kdy cena dnes je 10,99 Euro, což znamená nejdražší předplatné z těch nejznámějších streamovacích služeb jako jsou Spotify, Apple Music, Tidal a další. Je sice pravdou fakt, že za tu cenu dostane Hi-Fi kvalitu, ale tu ne každý musí ocenit.

Podpora české hudby: Řekněme, že z mainstreamu zde najdete skoro vše podstatné a vlastně i těch menších kapel tu najde celkem dost. Bohužel z nějakého důvodu zde nejsou kapely od nás z města, i když na Spotify a Apple Music jsem je bez problémů našel. Dále tu chybí některá alba vydaná kolem roku 2000, která byla vydána pod labelem EMI. Za mě to jsou hlavně alba kapely Krucipüsk - Druide a Cocotte Minute - Czeko.

Anketa

Jakou hudební službu využíváte?
Deezer
5,9 %
Spotify
35,3 %
Apple Music
5,9 %
YouTube Music
7,8 %
Tidal
25,5 %
Jinou
3,9 %
Žádnou
15,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 51 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz