Hlavní obsah
Jídlo a pití

Aby zbylo víc na dárky: Za Štědrý den lze ušetřit úpravou salátu i obměnou tabule

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com by KamranAydinov

Ilustrační foto. Na Vánoce lze ušetřit díky jednoduché úpravě bramborového salátu.

S neustálým zdražováním potravin i zboží se vyplatí znát způsoby, jak na Vánoce alespoň pár korun ušetřit. Zejména svátky bývají pořádnou čárou přes rozpočet. Berte ohled na svůj bankovní účet. Stačí upravit vánoční menu.

Článek

V bramborovém salátu vynechte zbytné ingredience

Dalo by se říct, že některé suroviny do tradičního bramborového salátu nepatří. A proto je zbytečné za ně utrácet. Buď to se z něj časem vlivem obměňování jeho receptury zkrátka vypařily, protože se nám chuťově osvědčila jeho jiná, poněkud „okrouhaná“ podoba anebo se do něj některé suroviny podle odborníků jednoduše jen nehodí. Některé hospodyňky si tak přípravu bramborového salátu komplikují zbytečně.

Například jablíčka ani slaneček se už do něj obvykle nedávají. A pokud nemáte vlastní sklizeň domácích jablek, zejména na této položce můžete v případě přípravy většího množství citelně ušetřit. Ovoce ani uzený sleď totiž v obchodech nepatří zrovna mezi ty nejlevnější potraviny. Jeden uzený sleď obvykle stojí kolem 50 kč.

Ani gothajský salám, který mnoho lidí do salátu dává a v krámu stojí kolem 25 – 30 korun za 160 gramů (někteří ho obvykle spotřebují mnohem více), není v salátu nezbytnou položkou. Ba právě naopak. Salátu na chuti nijak nepřidá, ničím ji nezvýrazní a dalo by se říct, že mnoha lidem, kteří si nepotrpí na uzeniny, dokonce chuťově překáží. Nemluvě o tom, že bez salámu bude váš domácí bramborový salát zase o něco zdravější…

Další položkou, která pomůže alespoň pár korun ušetřit, je majonéza. Její domácí příprava je skutečně jednoduchá, nemusíte být tedy zrovna šéfkuchařem, abyste si ji zvládli připravit sami. Stačí do mísy vyklepnout dvě vejce, přidat trochu pepře a soli a za neustálého mixování až do zhoustnutí k nim přilévat rostlinný olej. Pak už stačí dát vzniklou směs vychladit a domácí majonéza je hotová. Navíc i malý 95gramový pytlík majonézy stojí v obchodních řetězcích kolem 13 korun. A, jak se říká, každá koruna se počítá.

Změňte štědrovečerní menu

Kdo vlastně říká, že na Štědrý den musíte jíst u večeře jenom kapra, řízky a salát? Zaveďte si vlastní tradice anebo sáhněte po dřívějších receptech méně zámožných předků… Oblíbenou luštěninovou, tradiční pochoutkou je houbový kuba s kroupami, jehož příprava vás vyjde levněji než řízky, a navíc je také zdravější. Stejně tak luštěninová staročeská kaše nebo hrachová polévka.

Namísto bramborového salátu si můžete dát i samotné vařené brambory či kaši se steakem nebo rybím filetem. Takový pokrm bez strouhanky vyjde méně vaši peněženku, ale kromě toho je také zdravější a nebude vám po něm tak těžko. Lze ho na rozdíl od smažených řízků a kapra připravit téměř bez tuku.

A jak ušetřit za klasické sváteční menu?

Když už jsme to nakousli, je dobré přidat tip i pro ty, kteří se jen neradi vzdávají sváteční klasiky. I při smažení řízku či kapra můžete šetřit olejem, který mimo slevové akce obvykle stojí téměř astronomické částky. Stačí s ním obalené maso pouze potřít z obou stran a poté ho připravit v troubě nebo v horkovzdušné fritéze. Díky menšímu množství oleje budete chránit své zažívání a ušetříte, navíc řízky budou i tak křupavé.

A pokud se nechcete vzdát ani uzeniny v bramborovém salátu, kupte si jako alternativu salámu gothaje levnější a chutnější špekáčky. Když budete dobře pátrat, seženete je za nižší cenu, navíc jde o lepší poměr ceny a kvality.

Dalším poměrně známým tipem, jak zbytečně neutrácet, který se ovšem jen málokdy dodržuje je šetřit na množství. Připravte si doma jen tolik jídla, které víte, že o štědrovečerní večeři skutečně sníte. Pokud vám při vaření něco zbyde, dobře pokrm uschovejte, aby vám posloužil i jako oběd nebo večeře následující dny. Ušetříte si práci s vařením a mimo to nebudete plýtvat při vyhazování nesnědených zbytků, což oceníte nejen vy, ale i naše planeta…

Anketa

Snažíte se letos na přípravě štědrovečerní tabule šetřit?
Ne, na Vánocích nikdy nešetříme a dopřáváme si vše, na co máme zrovna chuť.
38,9 %
Ano. Letos to nejde jinak.
5,6 %
Jsem s utrácením opatrnější, ale když máme na něco opravdu chuť, tak si to dopřejeme.
55,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz