Hlavní obsah
Cestování

Bílé pláže, luxus a téměř nulový výskyt žraloků: Nově objevené egyptské destinace nabízí víc pohodlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons by Fayza - Own work, CC BY-SA 3.0

Nové letovisko Marsa Matrouh nabízí moře podobné Karibiku a luxus bělostných pláží

Pokud stále ještě nevíte, kam se letos vydat na dovolenou, možná vám padnou do oka dvě „nově“ poznávané destinace v severním Egyptě. V čem všem se liší od tradiční oblíbené dovolenkové destinace?

Článek

Že jste ještě nebyli v letovisku Marsa Matrouh nebo El Alamein, protože jste o nich moc neslyšeli? Nejste v tom sami. Cestovní kanceláře zájezdy do tohoto nedaleko vzdáleného ráje totiž ještě nedávno nenabízely…

Proč jsou destinace považovány za nové?

Divíte se, že jste o blízkém letovisku u břehů Středozemního moře, které se rozprostírá v severní části Egypta, ještě neměli možnost slyšet od známých ani sousedů? Nebojte se, rozhodně to nebude proto, že by vám ho nechtěli doporučit. Jde spíše o to, že ho zatím tolik lidí nemělo šanci vyzkoušet. Důvod je prostý. Ještě donedávna si tuto běžným lidem utajovanou destinaci chamtivě střežili ti nejbohatší. Dlouhé roky sem zavítali pouze zámožní šejkové a obyvatelé Káhiry, ale také Ruska a dalších států. Neformálně býval ostatním obyčejným turistům vstup do této destinace odepřen. Všechno se ale nedávno změnilo. Egypt ztratil kvůli válce značnou část ruských klientů, a proto se rozhodl konat. I jeho severní lákavě vyhlížející pobřeží se díky tomu více otevřelo Evropanům.

Co všechno byste měli o severním pobřeží vědět

Kromě toho, že písečné pobřeží u letovisek Marsa Matrouh nebo El Alamein omývá nám známé Středozemní moře, zdejší pláže přímo vybízí k romantickým procházkám. Bílá barva písku, nepřeplněná kapacita a průzračně čisté moře patří mezi hlavní dojmy všech turistů, kteří destinaci navštěvují. O dostatek místa na slunění se tu bát nemusíte. Dlouhé pláže s jemným světlým pískem se rozprostírají v délce jedenácti kilometrů. Každý si tu tedy jistě najde to správné místečko právě pro něj. A co dalšího oceníte? Let sem hravě zvládnou malé děti i starší lidé. Trvá pouhé tři hodiny, což je oproti cestě do jiných koutů této země i celého afrického kontinentu skutečně výrazný rozdíl.

Strachu ze žraloků v Marsa Matrouh odzvonilo?

Další nespornou výhodou, kterou obě turistické oblasti nabízí, je „bezpečnější“ moře. Na rozdíl od Rudého moře v něm sice je o něco méně bohatý podmořský život, lidé se strachem z neznámého a především z mořských predátorů ovšem jistě ocení jeho větší bezpečnost. V tyrkysovém moři připomínající spíš některé karibské destinace nebo Maledivy si díky tomu mohou s klidem zaplavat rodiny s dětmi. Výhodou je také dobrý pozvolný vstup do vody.

Vášnivým potápěčům by pod vodou mohly scházet korály a někteří živočichové. Pokud se ale věnujete jiným vodním sportům, jako je třeba jízda na vodních lyžích, skútru nebo si jen chcete užít trochu těch vodních radovánek, tento menší „nedostatek“ rozhodně s klidem přehlédnete. Navíc, kdo by se hned necítil lépe, když ví, že pravděpodobnost setkat se ve vodě se žralokem je v místě podstatně nižší, než tomu je v jiných egyptských letoviscích.

Bohatá historie a fascinující krajina

Foto: Wikimedia commons by Mujaddara, CC BY-SA 3.0

Cleopatra beach v Marsa Matrouh, Egypt

Málokdo ví, že si ve městě Marsa Matrouh přijdou na své také historici a zvědavci. Nedaleko od luxusních resortů se totiž nacházejí Kleopatřiny lázně. Jedná se o vodní jezírko přírodního původu (někdy je přezdíváno také přírodní bazén). Pobyt zde proto ocení všichni fanatici do egyptských dějin. Marsa Matrouh je jedním z měst, které obývali faraoni. Kdysi se ale jmenovalo zcela jinak. V minulosti bylo přejmenováno hned dvakrát. Pod vládou Alexandra Velikého mělo jméno Amunie, za dob Byzantské říše zase Paraitónion.

Zajímavostí je, že za druhé světové války se tu odehrávaly také bitvy spojenců proti německým africkým sborům známým jako Afrikakorps. Rommelovo muzeum schované v jeskyních za války sloužilo německým vojákům jako velitelství. Pokud už budete u Marsa Matrouh, neměli byste zapomenout ani na výlet do oázy Síwa poblíž Libye či na projížďku po písečných dunách. Další atrakcí přímo pobízející k návštěvě jsou slaná jezírka s vodou slanější než v Mrtvém moři. Nesporným benefitem je, že se v nich na rozdíl od podobných známějších míst nebudete muset tísnit mezi davy turistů.

Mistři Barbecue a příznivých cen

Egypt je u Čechů dlouhodobě oblíbený pro své příznivě nízké ceny. Jistě vás potěší, že ani v Marsa Matrouh a El Alamein tomu není jinak. Jde o dostupný luxus, který nabízí vynikající poměr cena – kvalita. Pro místní jsou sice hotely v tomto objeveném ráji kvůli omezené kapacitě míst výrazně dražší, toho se ale čeští turisté podle delegátů českých cestovních kanceláří obávat nemusejí. Zvláště pokud se na místo vypravíte s organizovaným zájezdem, bývají ceny domlouvané dlouho dopředu, proto se částky pro naše krajany pohybují přibližně ve stejných hodnotách jako jinde v Egyptě, například v oblíbených letoviscích Hurghada nebo Marsa Matrouh.

Na severní pobřeží Egypta se vyplatí vydat také v případě, že patříte mezi fanoušky jídla a především grilování. Místní restaurace nabízejí nejen tradiční egyptské pokrmy, které je zajímavé vyzkoušet, ale především také barbecue speciality. Někteří tamní šéfkuchaři si totiž po generace předávají žezlo (čtěte vařečku), takže kuchtění mají v krvi. Jejich voňavé grilované speciality můžete ochutnat téměř v každé z tamních vyhlášených restaurací.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz