Hlavní obsah
Lidé a společnost

Byl Jack Rozparovač ve skutečnosti žárlivá žena? Důkazy to naznačují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Ilustrační foto. Důkazy naznačují, že Jack Rozparovač mohl být ve skutečnosti žena

Kolem života jednoho z nejhrůznějších anglických sériových vrahů v historii existují dodnes nevyjasněné otázky. Podle jedné z teorií se možná jednalo o žárlivou ženu… Alespoň se našly důkazy, které to naznačují.

Článek

Krvelačný vrah, který si v roce 1888 vybíral oběti především v londýnských chudinských čtvrtích White Chapel a okrajových částech Londýna skrýval možná ještě jedno obrovské tajemství. Podle všeho se mohlo jednat o nelítostnou a žárlivou ženu jménem Mary Eleanor Wheeler alias Mary Pearcey.

Foto: Wikimedia Commons by Pierre André - This file was uploaded with Commonist., CC BY-SA 4.0

Jack Rozparovač

O původu Mary Pearcey se moc neví

O narození a původu Mary Pearcey se z hlediska dochovaných pramenů mnoho neví. Podstatně více se o ní historici zajímají až v souvislosti s jejím nešťastným vztahem s tesařem Johnem Charlesem Pearceym a kriminálním životem. Za zmíněného muže se sice Mary nikdy neprovdala, v jejím životě hrál ovšem zásadní úlohu. Ostatně nelítostná žena si časem začala říkat jeho příjmením a používala ho celý život.

Mohly za její krutost nevydařené vztahy?

Vztah s Johnem nevěrnici Mary dlouho nevydržel. Když už to vypadalo, že štěstí našla ve volném románku se svým milencem Frankem Hoggem, se kterým si vzájemně tolerovali nevěry, vše se zvrtlo. Jeho milenka otěhotněla a on si ji musel vzít. Hrozilo, že Mary, která preferovala vztahy bez závazků, zůstane opuštěná. Frank jí proto musel slíbit, že až se ožení, budou se spolu nadále scházet k příležitostným radovánkám. To ale nelítostné Mary nestačilo. Rozhodla se, že Frankovu novomanželku po narození dítěte pozve k sobě domů na čaj. Rozhodně však neměla přátelské úmysly. Phoebe Styles udělala chybu, když pozvání přijala. Z domu Mary Pearcey se 24. října 1890 začalo ozývat vyděšené sténání a prosby o pomoc. Všeho si všiml jeden ze sousedů, který se marně dotazoval, zda je v jeho sousedství všechno v pořádku. Odpovědi se nedočkal.

Krutá vražedkyně

Téhož dne večer našli kolemjdoucí mezi odpadky poblíž domu, kde Mary žila, lidské ostatky patřící ženě. Zanedlouho poté i tělo dítěte. Ukázalo se, že těla patřila Phoebe a její dceři. Policie, která Mary rychle odhalila prostřednictvím svědectví o pozvání na čaj, objevila v příbytku vražedkyně krvavé stopy. Krev byla na zdech i příborech. Absurdní argumenty o tom, že s nimi zabíjí hlodavce v domě, nebrali strážci zákona v potaz, a pomstychtivou ženu rovnou zatkli.

Tajemný vzkaz

Krutá vražedkyně byla u soudu uznána vinou a odsouzena k popravě, která měla proběhnout 23. prosince 1890. Ještě předtím stihla žena původem z Londýna udělat cosi zvláštního, když napsala vzkaz do madridských novin: „M.E.C.P. poslední přání M.E.W. Nezradila jsem.“ stálo na novinovém papíru. Co přesně tím žena myslela, zda šlo o tajnou šifru pro nějakého dalšího spřízněného zločince, není dodnes jasné. Nejpravděpodobnější verzí je, že vzpomínala na nešťastnou lásku a šlo o iniciály vlastního a Johnova jména v kombinaci se jménem za svobodna (Mary Eleanor Charles Pearcey a Mary Eleanor Wheeler). Proč ale něco takového Britka psala právě pro madridský tisk, zůstává nevysvětleno.

Nápadná podobnost s Jackem Rozparovačem

Za nějaký čas od popravy Mary Eleanor Pearcey vypluly na povrch ještě další otazníky. Spisovatel William Stewart si totiž všiml některých důkazů, které nevylučují, že by tajemný Jack Rozparovač mohl mít co dočinění s Mary Pearcey, nebo že by dokonce mohlo rovnou jít o jednu a tatáž osobu. Do té doby nikoho ani nenapadlo, že by tajemným a obávaným sériovým vrahem mohla být žena. Až do doby, dokud si lidé nevšimli nápadné podobnosti rány, kterou měla na krku Frankova zavražděná milenka s těmi, které měly oběti Jacka Rozparovače. A našly se i další důkazy pro to, že masový vrah mohl být ženou a které by ledacos vysvětlovaly.

Například to, že ve staré Anglii tehdy nikomu nepřipadalo příliš podezřelé, když na ulici potkali ženu v oblečení potřísněném krví narozdíl od muže. V tu dobu totiž krev na šatech neodmyslitelně patřila k řemeslu porodní báby, takže se všichni o takové ženě domnívali, že jde nejspíš zrovna z práce. K teorii, že záhadný a nepolapitelný masový vrah mohl být ve skutečnosti ženou, se časem přidal i slavný autor detektivek Arthur Conan Doyle. Slavný reportér Jason Gonzales se navíc domnívá, že nenápadné iniciály od Mary v madridských novinách mohly patřit jménům obětí Jacka Rozparovače.

Testy DNA naznačují, že Rozparovač mohl být ženou

Zatím nejnovějším a podstatným důkazem o tom, že Mary Eleanor Pearce mohla mít s řáděním Jacka Rozparovače co dočinění, byly v roce 2006 testy DNA ze slin na dopisech, které odeslal Jack Rozparovač. Podle všeho byla totiž velká pravděpodobnost, že sliny na okrajích známek skutečně patřily ženě. Stála skutečně za sériovými vraždami dívek šílená Mary?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz