Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dětský sexsymbol Brooke Shields z Modré laguny: Matka ji od deseti let nutila do nahoty před kamerou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by By Greg2600 - Brooke Shields, CC BY-SA 2.0

Herečka Brooke Shields zažila kvůli své kráse vskutku traumatické dětství. Vinu nesla i její matka závislá na alkoholu.

V současné době září na Netflixu, objevila se třeba také v rodinném seriálu Průměrňákovi. Hvězda Modré laguny to ale v začátcích kariéry neměla vůbec snadné. Matka alkoholička ji dohnala v pouhých deseti letech nahou před objektiv časopisu Playboy.

Článek

S modelingem začala už v 11 měsících

Stručně by se dalo shrnout, že herecké začátky dnes již téměř 59leté hollywoodské hvězdy Brooke Shields, probíhaly povětšinou na nedobrovolné bázi a bez jejího souhlasu. Sympatické herečce a dnes již také hvězdě mnoha snímků včetně veselých rodinných komedií na začátku kariéry však do smíchu moc nebylo. S modelingem začala usměvavá brunetka ve svých 11 měsících. Její matka, která se potýkala s problémy s alkoholem, se snažila z úspěchů Brooke vytěžit maximum. Na dětství ani nízký věk dcery přitom nebrala žádné ohledy.

Dětský sexsymbol

Časem se v hereččině životě všechno negativní ještě víc vystupňovalo. Už v osmi letech pózovala nahá a v pouhých deseti letech v roce 1975 ji matka nechala nafotit bez oblečení pro časopis Playboy. Za fotografie tehdy Brooke s matkou obdržely 450 dolarů. Na fotografiích pózuje bez oblečení s naolejovaným tělem ve vaně, navíc výrazně nalíčená jako dospělá žena. Brooke na aktech vypadá jako malá dospělá prostitutka. Dílo, které by dnes již legálně nemohlo vůbec vzniknout, protože snímky jsou poněkud za hranou a zcela jistě nezákonné, dodnes vyvolává rozporuplné pocity. Malá Brooke se od zveřejnění těchto snímků stala bez vědomého souhlasu dětským sexsymbolem.

Módní fotograf Garry Gross, který má být autorem původních snímků, prý odůvodňoval důvody jejich vzniku tím, že jde o veřejné vyjádření sexuality, která byla v dívce skrytá už před pubertou. Matka, která nejprve dala k tomu všemu souhlas, o šest let později v roce 1981 fotografa Grosse zažalovala kvůli poškození pověsti. Nejprve následoval dočasný zákaz vystavování, prodeje a nakládání s těmito akty, soud ovšem nakonec vyhrál fotograf s tím, že snímky mladé dívce odstartovaly její kariéru jakožto dětské Lolity, tudíž ji nijak nepoškozují, ale naopak jí pomohly k popularitě. Snímek tak byl dokonce přefotografován a mohl být užíván vesele dál. Navíc to byl teprve začátek zneužívání nevinnosti mladé herečky.

V roce 1978 následoval film režiséra Louise Malleho s názvem Pretty Baby, v němž se Brooke jakožto jedenáctiletá představila v roli nezletilé mladé prostitutky. Nejen, že se ve filmu neustále mluví o sexu a Brooke hraje, že se o ni jako o dívku lehkých mravů uchází různí zvrhlíci, na konci vše ještě vygraduje při líbací scéně, kterou musela Brooke absolvovat ve svých necelých dvanácti letech.

Ve snímku se ještě ke všemu v rámci jednoho ze záběrů draží dívčino panenství. Jde tedy o skutečně nevhodný film pro nezletilou dívku, čehož si začali všímat i mnozí filmoví kritici, kteří tento zvrhlý film dodnes neuznávají. Hvězda nové komedie Nevěstina máma se nejen o traumatickému prožitku z tohoto filmu rozpovídala v roce 2020 v dokumentu z roku 2023 pojmenovaném Pretty Baby: Brooke Shields.

Obtěžování pokračovalo i během dospívání

Celý smutný příběh jako by neměl během dospívání talentované herečky konce. Ve čtrnácti letech absolvovala nahé i milostné scény ve snímku Modrá laguna. Zatímco ona byla při natáčení odvážných scén pro dospělé nezletilá, její kolega Christopher Atkins byl v době natáčení už osmnáctiletý, tím pádem na rozdíl od nevinné dívky byl oficiálně dospělý. I když herečce tento filmový projekt, který byl později stažen a některé záběry cenzurovány, hodně pomohl odstartovat další angažmá, jistě na něj dodnes nevzpomíná moc ráda.

Vrcholem všeho potom už byla pouze reklama, kterou herečka natočila o rok později. V patnácti letech se stala tváří značky Calvin Klein. Aby nalákala více perverzních zákazníků ke koupi těchto džínů, pronášela v reklamě hodně nevhodnou větu: „Chcete vědět, co mám pod mými calvinkami? Nic.“ pronesla tehdy ještě stále nezletilá Brooke s provokativně sexuálním podtextem.

Znásilněná kolegou

Možná i kvůli traumatům z dospívání Brooke s dalším krokem ve vztazích čekala do svých dvaadvaceti. Bohužel o jejím panenství věděla široká veřejnost z bulvárních médií, která dětskou ikonu označovala za nejslavnější americkou pannu. Ani čekání ovšem nepomohlo a první pohlavní styk herečka prožila za smutných a násilných okolností, protože své poprvé zažila v roce 1987 během znásilnění. Brooke měla tehdy zrovna krátce po promocích na Princetonu a moc nehrála, snažila se o dočasný odstup od světa filmu.

Jeden z filmových tvůrců ji měl ale pozvat na večeři a následně i k sobě do hotelu, aby si společně popovídali o práci a dalších hereckých příležitostech. Alespoň taková byla záminka, nicméně realita, jak se ukázalo, byla zcela jinde. Když už Brooke chtěla odejít z pokoje, bezostyšně se na ni její kolega vrhnul a silně strachem paralyzovaná dívka se nedokázala zvrhlíkovi ubránit.

Celá událost, kvůli které Brooke proplakala nejen celou cestu zpět, ji notně poznamenala. Veřejnost i média v současnosti spekulují, o koho z umělecké branže mohlo jít. Žádné oficiální jméno se od herečky, která se s děsivým prožitkem svěřila až po letech a o jménu násilnického kolegy stále mlčí, dodnes nikdo nedozvěděl. Kvůli otřesnému zážitku údajně strávila několik let v péči psychoterapeutů a rozhodla se o něm promluvit právě až ve výše zmiňovaném dokumentu.

Silné a nešťastné pouto

Brooke byla zmatená i z toho, že se svou matkou alkoholičkou Teri Shields vyrůstala sama. Její rodiče se brzy rozvedli a i přesto, že měla 5 nevlastních sourozenců, měla k matce blízko. Jako alkoholově závislé samoživitelce se jí výdělek dcery hodil více než cokoliv jiného. Neváhala se proto jako její manažerka kvůli tomu uchýlit minimálně k hodně kontroverzním až zvráceným rozhodnutím, kdy zjevně neměla žádné obavy o bezpečnost ani soukromí své dcery. Paradoxem je, že i když si Brooke po čase uvědomila, jaká zvěrstva kvůli matce, která je přinejmenším dopustila a tolerovala, v dětství zažila, se svou matkou měla nadále silný vztah.

Nejdříve se ji dokonce snažila před okolím, které ji za tyto činy odsuzovalo, bránit. I tak si ale v současnosti uvědomuje, že všechno, co se jí v dětství během dětské herecké a modelingové kariéry odehrálo, bylo velice zvrácené. Své dvě vlastní dcery, jak se svěřila v dokumentu s názvem Pretty Baby: Brooke Shields, se snaží od podobných zvrácených praktik chránit všemožnými silami. Matka Brooke zemřela v roce 2012 v 79 letech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz