Hlavní obsah
Lidé a společnost

Douchová z Vrchní, prchni: Zuzana Svátková dabovala ruské filmy, je ráda, že s herectvím skončila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Lubor Ferenc - Own work, CC BY-SA 4.0

Vřídlo v Karlových Varech je jedním z míst, kde se natáčel film Vrchní, prchni.

V souvislosti s filmem Vrchní, prchni si každý vzpomene na tichou brýlatou dívku Douchovou. Pro svůj idol ztvárněný Josefem Abrhámem ale byla šedou myší. A podobný osud z určitého úhlu pohledu potkal Zuzanu Svátkovou i v reálu z hlediska kariéry.

Článek

Nenápadnou Douchovou, která je zamilovaná do svého šéfa v knihkupectví, kterého je ochotná chránit i za cenu porušování zákona, ztvárnila Zuzana Fišerová, dnes Svátková. Zpočátku se však její herecká kariéra rozjížděla velice slibně, první umělecké příležitosti dostávala už od dětství. Kromě rolí v pohádkách a dětských filmech a seriálech se věnovala také dabingu. Ani tak ale její zářná kariéra po natočení českého snímku Vrchní, prchni moc dlouho nepokračovala.

Mezi první dabingové příležitosti, které Zuzana získala už v dětství, patřil oblíbený dětský seriál Pipi Punčochatá. Její první hereckou rolí před kamerou byla role Blaženky ve snímku O Sněhurce (v roce 1972). Jako dítě se objevila také v oblíbeném dětském seriálu Pan Tau. Poté přišla řada dalších rolí. Její nejvýraznější a nezapomenutelnou rolí se však stala až právě postava naivní a nenápadné dívky Douchové ve filmu Smoljaka a Svěráka v roce 1980.

Filmařům sháněla povolení

Podle všeho měla velkou zásluhu na úspěšnosti a tvorbě celého snímku právě jeho šedá eminence „Douchová“. Zuzana Svátková totiž tehdy během natáčení souběžně pracovala v kanceláři Restaurací a jídelen. A protože se natáčelo převážně v opravdu fungujících restauračních zařízeních, svolení k natáčení na těchto místech sehnala právě ona. To ovšem ještě netušila, že se jí nakonec kancelářská práce stane osudnou.

Přišlo už jen pár rolí

I když byla Zuzana Svátková coby Douchová nevýrazně výrazná a její herecký talent se zejména ve snímku Vrchní, prchni projevil naplno, po skončení natáčení jí paradoxně téměř žádné další nabídky na práci ve světě filmu nepřicházely. O dva roky později si sice střihla ještě epizodní roli v seriálu Dynastie Nováků z roku 1982, kde hrála prodavačku a za dalších šest let pokojskou v povídkovém snímku Pražská pětka (1988), jinak už ale divákům zmizela talentovaná umělkyně z dohledu. Podle jejích slov to bylo dáno i tím, že neuspěla v přijímačkách na divadelní školy a další pobídky ke spolupráci u filmu zkrátka nepřicházely.

Do roku 1982 se filmová Douchová věnovala také dabingu. Namluvila prý dokonce velké množství ruských filmů. „Později jsem namluvila tisíce ruských filmů o partyzánech. Vím, že jsem jeden film dělala s paní Galatíkovou, protože ona hodně mluvila Annie Girardot. A já mluvila v jednom snímku její dceru. Ani nevím, proč si zrovna tohle pamatuju,“ prozradila časopisu Sedmička dnes již mnohem výraznější a oproti filmu také mnohem usměvavější Zuzana Svátková.

Změny nelituje

V současnosti už bývalé filmové umělkyni ke spokojenosti zřejmě nic nechybí. Jak už bylo naznačeno, vrátila se k práci za stolem, konkrétně nyní pracuje v cestovní kanceláři v Praze, kde zákazníkům nabízí zájezdy. I když by se možnému návratu k filmu nebránila, pochopila, že je jí jiný druh kariéry, než je právě herectví, nejspíš souzený a je ráda za své současné zaměstnání. Navíc představitelka Douchové už stejně vůbec nevypadá jako dříve. Schovanou za vlasy obarvenými nazrzavo, bez příznačných kulatých brýlí a navíc s výrazným úsměvem by ji poznal už jen málokdo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz