Hlavní obsah
Umění a zábava

Drbna Kelišová ze Slunce, seno: Herečka na natáčení trpěla kvůli jídlu, skončila v rukou policie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Richenza, CC BY-SA 3.0

Ilustrační foto. Hoštické JZD.

Marie Švecová alias Keliška ze Slunce, seno se proslavila až několik let po sedmdesátce, i tak se stihla vrýt divákům do paměti. Na place jí stačilo ztratit ostych. Při natáčení trojky známé letní komedie v Itálii jí ale pořádně zatrnulo.

Článek

I když bylo na place při natáčení slavné české komedie Slunce, seno většinou vše zalité smíchem, našly se i nepříjemné situace, kterým někteří z herců čelili. Jednu takovou zažila i představitelka drbny Kelišové - Marie Švecová, když se natáčelo v Itálii. Dnes už jde sice pouze o veselou příhodu, kterou režisér Zdeněk Troška sem tam rád vypráví, tenkrát ovšem čtyřiasedmdesátileté důchodkyni, která k herectví přičichla až v důchodovém věku, bylo celkem úzko. Hlavní roli v onom problému, jak je pro náš národ celkem typické, hrálo tenkrát jídlo.

Hoštická rodačka byla výbornou hostitelkou

Marie Švecová byla Zdeňkem Troškou do role Kelišové vybrána sice náhodou, ovšem téměř okamžitě. I ve skutečnosti šlo prý totiž podle režiséra o ráznou a sebevědomou ženu, kterou stačilo k tomu, aby se v roli odvázala, maličko popostrčit. A i když prořízlá ústa a vyřídilku měla se svou filmovou předlohou společné, přece jenom se v něčem s Kelišovou lišila. Rodačka z Hoštic jednak nebyla v reálu tak drzá, a k tomu měla ráda společnost a dobré jídlo, zejména tradiční českou kuchyni. To poznali především nejen všichni její herečtí kolegové, ale také celý filmový štáb, který byl u ní doma velice často na kus něčeho dobrého. Vynikající hostitelka jim připravovala různé pokrmy, kterým se zkrátka nedalo odolat.

Jídlo si s sebou sbalila i do Itálie

A jídlo hrálo pro filmovou představitelku Kelišové prim i ve chvíli, kdy se filmaři vydali natáčet do Itálie. Nedůvěřivá seniorka nechtěla nic podcenit a nehodlala nic ponechat náhodě. Na týdenní pobyt v zahraničí se dobře připravila i z hlediska gastronomie. Protože si byla dopředu celkem jistá, že jí italská kuchyně nebude moc chutnat, navařila a nakoupila si jídlo s sebou. Připravila si dostatek vajec uvařených natvrdo a také nakoupila hodně konzerv. Nesměly jí chybět ani tradiční a Čechy tolik oblíbené řízky. Není se čemu divit, vždyť není vhodné, „aby český jezeďák od stolu utíkal.“

Žaludeční problémy

Zvědavost Marie Švecové ale nakonec přeci jen zvítězila. Když viděla mnohé servírované místní speciality, rozhodla se jednoho dne, že je alespoň ochutná. Mezi nimi byla jídla s mořskými plody, včetně španělské paelly, která důchodkyni zjevně zprvu hodně zachutnala.

V jídelně bylo přítmí a na misky nebylo až tak vidět. Kelišová zahlédla paellu a zkusila ji. Asi jí to chutnalo, jelikož hlasitě mlaskala,“ popisoval režisér letní komedie Zdeněk Troška celou situaci podle webu dotyk.cz celou nepříjemnou situaci. Následně totiž slavné neherečce vzal kuráž a chuť do jídla její filmový kolega Jiří Růžička. Když procházel kolem jejího talíře, nedalo mu to a neodpustil si otázku, jak Kelišové šmakují chobotnice. A to pro ni byl skutečný šok. Nejen, že okamžitě s jídlem přestala, ale z mořských plodů se jí zvednul žaludek.

Musela zasahovat policie

Po nějaké chvilce utrpení se představitelka zjevně začala stydět za svůj gurmánský přešlap, a dala se z hotelu raději na útěk. Jenže v cizí zemi se pochopitelně rodačka z malé české vsi vůbec nevyznala, proto se dalo očekávat, že se ztratí. A to se bohužel také stalo, když zastavila na benzínce a najednou nevěděla, kde je ani kudy dál.

Nebýt místní policie, kdo ví, jak by to s oblíbenou důchodkyní tenkrát dopadlo. Naštěstí místní strážníci věděli o tom, že se v okolí nachází filmový štáb s herci natáčející letní komedii. Švecové proto úspěšně pomohli se znovu shledat s jejími kolegy. Ta, poučená ze svého předchozího kulinářského experimentu, už ale u stolu nikdy nic nejedla a snažila se vystačit s vlastními zásobami. Vyhýbala se prý kvůli tomu nejenom hlavním chodům, ale dokonce i výborné italské zmrzlině.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz