Hlavní obsah
Umění a zábava

Vrchní, prchni: Pikantní scénu Patrasové vymýšlel Smoljak sám, herečka stud odlehčila mazanou lstí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by David Sedlecký - Own work, CC BY-SA 3.0

Herečka Dagmar Patrasová vzpomíná na natáčení Vrchní, prchni v dobrém. Při natáčení nahé scény se ale musela uchýlit k výmluvě.

Komedie Vrchní, prchni a proslulá odhalená scéna Dagmar Patrasové ve sprše potěšila fanoušky i samotné tvůrce snímku. Málokdo však ví, že kdyby zůstalo u původních pokynů, mohla být ještě pikantnější.

Článek

Na natáčení vzpomíná Patrasová v dobrém

Když se natáčel film z roku 1980 Vrchní, prchni, bylo herečce Dagmar Patrasové pouhých 24 let. Byla svobodná a poměrně svobodomyslná. K nahé scéně, kterou tehdy vymyslel sám režisér snímku Ladislav Smoljak, ale přece jenom měla tajné výhrady. Jak se nechat slyšet autor scénáře Zdeněk Svěrák, pikantní scéna byla čistě z dílny jeho dlouholetého přítele a kolegy Smoljaka, kterého prý v tu dobu s Patrasovou pojilo zvláštní pouto. Svěrák se tedy do vzniku záběru, kde se při sprchování pod průhlednými šaty postupně odhalují hereččiny křivky, nijak nezapojil. Zatímco režisér k ní měl ještě další požadavky, které nakonec nebyly vyslyšeny.

Tak či tak herečka vzpomíná na období natáčení známého českého snímku vzpomíná v dobrém. Ke všemu se před pár lety svěřila, že by do odvážného scénáře šla klidně znovu. Také s hereckým kolegou a představitelem hlavní role Josef Abrhámem si sedli na první dobrou a jejich spolupráci na filmu si dodnes nemůže vynachválit. Patrasová si mimo jiné cenila jeho kolegiálnosti.

Smoljak byl hereččiným vzorem, učitelem i milencem

Také s Ladislavem Smoljakem se Patrasové přes drobný nesouhlas s připravovaným scénářem filmu o falešném vrchním spolupracovalo nad poměry dobře. Dokonce se nejednou veřejně povídalo, že kdysi mezi nimi bylo více než jen přátelství. Jisté je, že ke komediálnímu režisérovi a nadanému dramatikovi tehdy ještě jako hodně mladá a začínající umělkyně vzhlížela.

Láďa byl můj učitel, on mi ukazoval, jaký je život a udělal ze mě filmovou hvězdu. Nemám se za co stydět. Byla jsem v tu dobu svobodná a volná… Já milovala jeho osobnost, měl pro mě nepředstavitelné duševní charisma,“ přiznala se dokonce po třiceti letech samotná Dáda pro blesk.cz. Nutno však podotknout, že zatímco ona byla svobodná, Smoljak byl už tehdy ženatý se svou první manželkou Soňou. Jenže ani to prý tvůrce mnoha slavných českých komedií a divadelních představení od poměru s Dádou neodradilo, protože manželství jim neklapalo, a herečka jeho kouzlu zcela propadla.

Při natáčení nahé scény přelstila tvůrce

Přesto se našla věc, kterou Dáda Smoljakovi odmítla splnit. U známé scény ve sprše si totiž odmítla sundat kalhoty, což po ní režisér filmu nejdříve požadoval. Protože nechtěla být na záběru zcela nahá, stud nakonec zvítězil a ona si vymyslela, že právě menstruuje, takže to kvůli tomu není možné. Tvůrci na to Patrasové skočili, a tak jí dovolili si kalhotky ponechat. Lechtivý děj ve sprše, kde Patrasová v roli Manuely svádí knihkupce a falešného číšníka Dalibora Vránu ztvárněného Josefem Abrhámem, se navíc dokonce natočila na první pokus.

Až teprve po letech došlo Smoljakovi, že ženské dny nebyly skutečným důvodem, proč jeho kolegyně scénu nenatočila, čehož začal litovat. Za odmítnutím byl nejspíš pouze hereččin ostych. Kdyby si trval na svém, bylo by to podle jeho názoru ještě lepší, jak přiznal v dokumentu Příběhy slavných (2011).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz