Hlavní obsah
Lidé a společnost

Irenka z Dědictví aneb Kurvahošigutntág: Šárka Vojtková utekla z Česka, dnes je královnou plastik

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Ilustrační foto. Představitelka erotické masérky Irenky Šárka Vojtková si ve snímku zahrála po boku excelentního Bolka Polívky. Ani tak jí populární role moc štěstí nepřinesla.

Od vzniku legendárního českého filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág uplynulo už 32 let. Jak to tak ovšem bývá, ne všichni na něj vzpomínají jenom v dobrém. To je případ i představitelky masérky Irenky Šárky Vojtkové, které role zkomplikovala život.

Článek

Od zrodu komediálního filmu z dílny režisérky Věry Chytilové letos uběhlo 32 let. Skalní fanoušci si z něj ovšem pamatují nejen excelentního Bolka Polívku coby Bohuše Stejskala, ale i další představitele vedlejších rolí včetně postavy erotické masérky Irenky, kterou ztvárnila Šárka Vojtková. Jenže ta by dnes spíš byla ráda, kdyby se na její největší filmové angažmá raději zapomnělo.

Rychlá cesta k nežádoucí slávě

Konkurz na roli Irenky doporučil Šárce Vojtkové její známý fotograf. Do té doby si totiž při studiu občas přivydělávala jako fotomodelka. Tehdy jí bylo pouhých osmnáct let. V castingu uspěla. Paradoxně si ji režisérka Chytilová do role vybrala právě pro její na první pohled nevinný dívčí vzhled a krásu. Zároveň se však nestyděla jít před kamerou do naha, což na ní režisérka oceňovala.

Jenže představitelku nestoudné sexuální pracovnice Irenky, která ve snímku zazářila po boku Bolka Polívky coby Bohuše, si diváci zapamatovali více, než by si sama herečka přála. Role erotické pracovnice prahnoucí po penězích už jí zůstala. Lidé ji tak začali vnímat i ve skutečnosti. Jediná výrazná a významnější role herečky, která ji skutečně proslavila, tak s sebou přinesla i svou značně stinnou stránku.

Významnější role už nepřišla

I kvůli negativnímu vnímání a kritizování od některých jedinců rychle započatá sláva filmové Irenky v dalších letech po jeho natočení nikam výrazně nepokračovala. Šárka Vojtková se od té doby dočkala už jenom pár drobnějších rolí, které neměly šanci její nejkontroverznější postavu překonat. A z toho začaly pramenit problémy. Nakonec tlak veřejnosti a bulvárních deníků vyústil až v Šárčin špatný pocit z života v Česku, protože se cítila být neustále vnímaná coby nestoudná Irenka, a navíc byla pod pořád pod drobnohledem okolí.

Smutný útěk z Česka

Okolní vlivy sílily, až se herečka přestala v rodné zemi cítit dobře. Rozhodla se proto odejít do ústraní a držet se jednou provždy stranou veřejného života. V herectví odmítla pokračovat: „Už jsem nechtěla. Spousta lidí si myslela, že jako Irenka hraju sama sebe, že mě opravdu vytáhli z nějakého podniku,“ svěřila se Šárka pro web zeny.iprima.cz. Nic moc nezměnil ani fakt, že si za své angažmá přišla na tehdejší poměry na slušnou částku peněz, honorář za postavu Irenky činil 50 tisíc korun. Nakonec se na čas úplně odstěhovala do Itálie.

Stala se královnou plastik a změnila se téměř k nepoznání

Po odchodu z vlasti se Šárka Vojtková provdala za staršího Itala. A dařit se jí začalo také profesně. Objevila v sobě vlohy pro estetické úpravy a módní styling. Začala podnikat, a i přes kostlivce ve skříni způsobeného nechvalnou rolí, kterého si s sebou nerada stále nese, se částečně přece jenom vrátila domů. Střídavě žije v italském městě Modena na severu Itálie a v Brně, kde si otevřela vlastní kosmetický a kadeřnický salon.

Když dnes Šárku, která se možná i kvůli své nejznámější filmové postavě změnila plastickými úpravami téměř k nepoznání, někdo přece jenom pozná, nebývá jí to prý vůbec příjemné. Nejčastěji se tak děje v případě jejích zákaznic, které se jí sem tam osmělí na roli zeptat. Vojtková tak musí jenom znovu odpovídat, že se svou neslušnou protagonistkou nemá nic společného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz