Hlavní obsah
Zdraví

Jak se tvoří závislost na nezdravém jídle: Výrobci tabáku mají značný podíl na lákavosti fastfoodů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Tabákoví výrobci mají na nezdravosti fast foodů a rychlých občerstvení lví podíl.

Co jiného má společného nezdravé jídlo z rychlých občerstvení a tabákové výrobky kromě hrozby závislosti? Stejného tvůrce, jak ukázal jeden z nedávných amerických průzkumů. To, že nám chutnají tyto nezdravé, ale lákavé potraviny, má svůj důvod.

Článek

Ukazuje se, že fakt, proč nám fast food oproti klasické domácí zdravé stravě o tolik víc chutná, není založen na náhodě, ale na obchodním záměru. Jak se potvrdilo zejména v USA, kde v současnosti podle průzkumů z roku 2020 trpí obezitou více než 42 procent dospělých, v některých druzích občerstvení mají prsty tabákové společnosti, kterým jde o jediné – připravovat ve svých potravinových řetězcích takzvaně hyperchutné potraviny. Právě díky speciálním komponentům, které v jedlících vyvolávají takřka nadpozemské pocity lahodné chuti, vytváří ve společnosti závislost na nevhodném jídle. Přitom už nejen ve Spojených státech, ale i u nás v Evropě patří rychlé občerstvení mezi nejoblíbenější typy stravování.

Co jsou hyperchutné potraviny

Jako hyperchutné potraviny označují odborníci pokrmy s velice nezdravým složením v podobě množství nezdravých tuků, cukrů a soli, ovšem s minimem zdravotních benefitů. Obvykle je jim však kvůli jejich neporovnatelně lahodné chuti, která strávníkovi přináší daleko větší požitek než z běžného výživově hodnotného jídla, jen těžké odolat. Nezdravé složky jsou v takovém jídle namíchány v přesném poměru tak, aby po nich vznikala závislost. To, že hyperchutné potraviny neobsahují téměř žádné procento pro tělo prospěšných živin, minerálů a vitaminů, není nutné zdůrazňovat.

Tyto kombinace v přírodě ve skutečnosti neexistují, takže naše těla nejsou připravena je zvládnout. Mohou nadměrně spouštět systém odměn našeho mozku a narušovat naše signály plnosti, a proto je těžké jim odolat,“ varují výzkumníci z kansaské univerzity, kteří se zabývají škodlivým vlivem takto průmyslově zpracovaných jídel s tím, že při konzumací takových lahůdek často včas nerozeznáváme ani to, že už jsme sytí.

Rozdíl mezi tabákovými a ostatními producenty

Jak potvrzuje další americký výzkum, rozdíl mezi výrobou potravin v řetězcích, které nemají s tabákovými společnostmi co dočinění a naopak v těch vlastněnými výrobci tabáku je výrazný. Vědci se zabývali nejen tím, do kterých známých řetězců tento vliv pronikl, ale také do jaké míry. Na seznamu se umístila většina předních značek fast foodů.

Ukázalo se, že potravinářství je nezdravými pokrmy, které vyvolávají v lidech závislost, zaplavovaný postupně už od 80. let 20. století. A i když dosud nejsou známy objektivní důvody, proč to tabákové firmy dělají, výsledky jsou více než průkazné. Můžeme tedy jen odhadovat, že jde především o zisk a zvýšení prodeje.

Navíc se angažovanost amerických prodejců výrobků způsobujících závislost zdaleka netýká jenom USA, ale celého světa. Tedy i Evropy. Výsledky studie jsou alarmující. Až do roku 2018 byl poměr potravin, které lze označit jako hyperchutné, produkovaných tabákovými výrobci výrazně vyšší. Tento rozdíl se však ve zmiňovaném roce téměř srovnal a na pokrmy „nadopované“ nezdravými ingrediencemi reagovali také ostatní společnosti, takže se riziko závislosti začalo týkat daleko většího množství fast foodů a potravinových výrobců nehledě na jejich majitele.

I tak ovšem zároveň výzkum odhalil, že je v případě jídel od výrobců tabáku „o 29 procent vyšší pravděpodobnost“, že jsou příliš tučné a slané nebo jde (v 80 procentech) rovnou o hyperchutné potraviny.

Problém je hlavně v tom, že v současné moderní době nemá řada jedinců na vlastní dlouhé přípravy jídla ani pomyšlení. A když si k tomu mohou lidé nadstandardně pochutnat na lahodném a rychle uvařeném jídle, je pro mnoho jedinců fast food volbou číslo jedna. Závislost na takových rituálech potom vznikne raz dva, což lze pozorovat ve většině vyspělejších zemí. O následcích v podobě onemocnění obezitou a dalších vážných zdravotních problémech, jako je vysoký tlak, cholesterol nebo riziko vzniku diabetu druhého typu nemluvě.

Zaplavování trhu pokračuje

Naděje pro lepší kvalitu jídel z rychlého občerstvení svitla v roce 2000, kdy začaly tabákové společnosti část potravinových řetězců ve svém vlastnictví odprodávat. Jak je ovšem vidět, trend i bez ohledu na vlastníka fastfoodových restaurací přesto pokračuje a nezdravé lákavé pochutiny v nabídce převažují. Více než polovina z nich obsahuje nadbytečné množství soli a 17 procent z nich také nebezpečné množství cukrů.

I když jsou další důsledky těchto faktů stále předmětem výzkumů, je jasné, že už stihl tento typ stravy, který výrazně přispívá k celosvětové obezitě populace, pevně zakořenit v pravidelných jídelníčcích milionů lidí. Smutným faktem je, že mezi nejzranitelnější a nejnáchylnější skupinu k závislostem na škodlivém jídle patří děti. Prostřednictvím dobře cílených reklam s nimi producenti levných nekvalitních potravin značně manipulují. Je tedy těžkou otázkou, jak bude možné s tímto problémem bojovat do budoucna.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz