Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak se vyvarovat zklamání z chuti: Sladký meloun lze poznat už v obchodě, důležitá je barva i váha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik.com

Meloun je jedním z nejchutnějších druhů zeleniny. Chce to si ale pohlídat, jestli už je zralý.

V teplém letním počasí patří vodní meloun mezi nejoblíbenější osvěžující a zdravé pochoutky. Jenomže, má to ovšem háček. Mnohdy se od sebe jednotlivé kusy chuťově liší. Jak co nejsnáze poznat v obchodě meloun správné kvality a sladké chuti?

Článek

Na melounu je nejlepší to, že i když se ve skutečnosti jedná o zeleninu a nikoli o ovoce, jak se dost lidí mylně domnívá, má sladkou a lahodnou chuť. Jde tak o druh tykvovité plodové zeleniny, která potěší i chuťové pohárky lidí, kteří jinak zeleninu moc nemusí. Ne všechny vodní melouny ovšem chutnají stejně, a proto se vyplatí znát, jak poznat lahodný meloun už podle vzhledu slupky nebo kilogramů.

Dlouhá doba zrání

Dužina melounu je chráněná tvrdou slupkou, která umožňuje dlouhé zrání. A to dokonce i po sběru při skladování. Od sklizně je možné meloun ve vhodně nastaveném prostředí, tedy při teplotě kolem 5°C a ve vlhku, skladovat ještě další dva až tři měsíce. Protože melouny nadále zrají, je dobré počkat nejméně dva až tři týdny, než je zařadíte do svého jídelníčku. Teprve poté bude jejich chuť dostatečně šťavnatá a lahodná.

Zaměřte se na slupku

Jako první se při výběru melounu v obchodě zaměřte na jeho slupku. Prozradí vám totiž o kondici melounu víc, než byste možná očekávali. Hledejte především takzvanou polní skvrnu žluté barvy, někdy se žlutému fleku na melounu přezdívá také bříško.

Jde o část plodu, která se přímo dotýká hlíny, proto je jinak zbarvená než zbytek melounu. V tomto případě platí, že čím krémovější nebo žlutější skvrna je a zároveň také větší, tím lépe. Přesně tak odhalíte, že je meloun už dostatečně uzrálý. Naopak, pokud je žlutá skvrna melounu příliš malá, světlá a nevýrazná, tak plod raději nekupujte. Bílá barva bříška, stejně tak jako jeho malé rozměry značí, že do chutnosti potřebuje meloun ještě dozrát. Kromě toho se podívejte a zhodnoťte, zda je barva melounu spíše matná nebo lesklá. Právě matný odstín značí, že už je připraven k jídlu, a naopak lesklý povrch může naznačovat nedozrálá místa v dužině.

A k dobru připadá překvapivě také výraznější skvrnitost melounu. A to bez ohledu na to, že nejde zrovna o vzhlednou věc. Skvrny tmavých odstínů mívají totiž pouze vyzrálejší kusy. Projevují se tak ovocné cukry obsažené v melounu, které se prostřednictvím strupovitých, tvrdých fleků různých velikostí dostávají na povrch slupky. Právě vystouplé flíčky jsou ovšem projevem, že si na melounu pochutnáte díky jeho lahodné dozrálé chuti.

Ťuk, ťuk… Kdo tam?

Dalším jednoznačným ukazatelem, že je meloun ve správné kvalitě, je zvuk po zaklepání na tvrdou slupku melounu. Nasaďte si proto v obchodě potravinářské igelitové rukavice a ještě předtím, než meloun vložíte do nákupního košíku, na kůru lehce zaťukejte. Pokud se po zaklepání ozve dutý zvuk, je meloun správně zralý. A naopak, jestliže v uchu zblízka neuslyšíte téměř nic, případně jen nevýrazný a neurčitý dozvuk, potřebuje plod ještě svůj čas, aby mohl dozrát a rozhodně ho nechte ležet v krámě.

Váha hraje roli i v případě melounů

Při nákupu těchto oblíbených tykvovitých plodů se zaměřte mimo jiné i na jejich hmotnost. Mějte na paměti, že i stejně velké melouny mohou jinak vážit. A to přitom právě tento faktor vypovídá dost podstatného o stavu plodiny. Platí jednoduché pravidlo, že čím těžší je, tím bude vhodnější ke konzumaci a bude mít i lepší chuť. Pokud je druhý meloun stejné nebo hodně podobné velikosti pocitově hodně lehký, může už být naopak přezrálý a příliš dlouho skladovaný. Takový kus rozhodně nebude moc dobrý, může být moučný a málo šťavnatý.

Pokud má stopku, prohlédněte ji a čichněte si

Jestliže má vámi vybraný kousek stopku, prohlédněte si její tvar. Lepší je, když je stopka více zakroucená, protože po sklizni stopka pomalu vysychá. K melounu byste si měli také přivonět. Když bude mít svou typickou příjemně osvěžující nasládlou vůni, bude s ním vše, jak má. Naopak, jestli vám bude připadat po čichu nijaký, pravděpodobně je přezrálý a má za sebou příliš dlouhý čas na skladu a v obchodě a pamatuje toho více, než by měl.

Zdravotní výhody melounů

Když pominete, že je meloun jedním z bezkonkurečně nejchutnějších druhů zeleniny, je dobré zmínit, že podle několika studií má také prokázané zdravotní přínosy. Konzumací vodního melounu do sebe dostáváme dostatek lykopenu, červeného barviva s antioxidačními účinky. Lykopen dokáže podle souboru několika studií chránit před rakovinou prostaty i dalšími typy zákeřného onemocnění, přispívá k udržení normálního krevního tlaku a také ke zdraví srdce a cév. Navíc podle odborníků napomáhá ke zdraví mozku a neurologického systému, díky čemuž se podílí na prevenci neurodegenerativních onemocnění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Tržiště
Zralost potravin

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz