Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ježíšek v ohrožení: Kdysi ho málem vystrnadil Děda Mráz. Zvládá konkurenci Santy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Opravdu ohrožuje Santa Claus našeho Ježíška?

Za komunismu se Ježíška snažil vytlačit ruský Děda Mráz. A i když si české domácnosti vzít miminko v plenkách nenechali, na tuto socialistickou dobu mnoho Čechů dodnes vzpomíná s hořkostí…

Článek

Jak je známo, komunisté se svými praktickými názory obvykle nepatřili mezi věřící, a křesťanské zvyky jim tedy moc neříkali. Rádi si tvořili vlastní svátky, které byly podle jejich gusta, a především je neustále doprovázela socialistická hesla. Fanoušci proruského režimu se v komunistickém Československu rozhodli, že přestanou respektovat dokonce i oblíbeného československého Ježíška.

Známý projev Antonína Zápotockého

Lidem se tehdejší prorežimní politici snažili namluvit, že Ježíšek už vyrostl a stal se z něj dospělejší a vyspělejší Děda Mráz, který podobně jako Santa Claus nosí dlouhé bílé vousy a obvykle červený, nebo také modrý zdobený vyšívaný oděv. Doprovod mu však místo sobů dělá princezna Sněhurka. Připodobnit ho lze ke známému Mrazíkovi z pohádky.

Děti pracujících se již nerodí ve chlévech. Také Ježíšek vyrostl a zestaral, narostly mu vousy a stává se z něho Děda Mráz. Nechodí již nahý a otrhaný, je pěkně oblečený v beranici a v kožichu,“ prohlásil mimo jiné ve svém vánočním projevu v roce 1952 československý premiér a prezident Antonín Zápotocký.

Vnutit československým dětem Dědu Mráze se ovšem totalitním politikům ani přes prorežimní hesla a výraznou snahu nakonec nepodařilo, a tak Ježíšek a Děda Mráz museli po několik let dokonce fungovat vedle sebe a vzájemně si konkurovali. I tak, ale vznikali mnohé komunistické „koledy“ oslavující ruského Dědu Mráze - a jak jinak než práci - opravdové slavnostní vánoční popěvky však připomínaly jen sotva.

Za to, že tolik dárků mám,

že teplo je v naší škole,

já vím, že děkuji nejvíc vám,

stateční horníci v dole.

Za to, že naší zahrady

je kousek světa svěží,

děkuji soudruhům z armády,

že věrně vlast naši střeží.

Hlásaly sloky jedné z propagandistických vánočních koled s jen málo nápaditým názvem Koleda otisknuté v časopisu Mateřídouška v roce 1950. Následující sloka pokračuje s projevem vděku pracujícím lidem vykonávajícím řemeslo a soudruhu Klementu Gotwaldovi.

Děda Mráz nelétal na saních se soby, nejezdil na koni ani neměl křídla. Létal vlastním letounem s vrtulovými sáněmi, na kterých měl přiletět do Československa až z chladné Sibiře. Obyvatelé Československa si navzdory mohutné snaze vštípit jim ruského Dědu Mráze Ježíška vzít nenechali. Hned krátce po ústupu stalinismu od počátku 60. let se lidé vraceli k našemu Ježíškovi.

A co Santa Claus?

Dalo by se říct, že Ježíšek a Santa Claus spolu úspěšně spolupracují. Už od počátku 90. let se s k nám společně s koncem nesvobodného režimu začal dostávat fenomén Santa Clause ze svobodného Západu. Nutno však podotknout, že se s nafoukaným, hrdým a nekompromisním Dědou Mrázem nedá srovnávat ani v nejmenším. S Ježíškem u nás funguje už několik let bok po boku jako jeho starší bratr a nedá se říct, že by jeden z nich toho druhého utlačoval.

Zkrátka s nástupem demokracie si každá česká domácnost může vybrat, jestli v ní najde místo Betlém a jesličky nebo veselá soška muže s dlouhými bílými vousy v červené barvě na sáních se soby, případně rovnou obojí.

Tak či tak je už na každém, v koho v den Vánoc věří, protože Vánoce přece nejsou pouze o dárcích, což mnoho lidí už dávno pochopilo. Navíc je jisté, že Češi si svého Ježíška vzít nikdy nenechají, tak proč se někteří tolik obávají toho sympatického muže s bílými vousy, který Ježíška zastupuje v rozvozu dárků za oceánem?

Anketa

Kdo u vás doma naděluje dárky?
Ježíšek
97,6 %
Santa Claus
2,4 %
Nevím, pojmenováváme ho různě
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 84 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz