Hlavní obsah
Cestování

„Jiný“ řecký ostrov poblíž Kréty: Karpathos nabízí klid, volné pláže a řecko-americkou architekturu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Řecký ostrov Karpathos je celkem neprávem poněkud přehlížený a méně známý. Nicméně právě proto se toho dá skvěle využít a vydat se právě sem.

Ostrov Karpathos patří kupodivu mezi méně známé řecké ostrovy. Výhodná je nejen poloha tohoto druhého největšího Dodekanského ostrova, ale jistě oceníte také menší počet turistů. Na ostrově v Egejském moři jsou přitom volné pláže i malebné vesnice.

Článek

„Jiný“ než ostatní řecké ostrovy

Přestože se ostrov Karpathos nachází mezi větším Rhodem a ostrovem Krétou, od obou dvou se výrazně liší. Jiný je nejenom svou namíchanou řecko-americkou architekturou, ale i tím, co na něm najdete. Na první pohled totiž má tento ostrov méně turistických lákadel. Nenajdete zde obří aquaparky ani předražené krámky s lákadly pro turisty.

Kromě hlavní metropole jsou na Karpathosu především menší vesnice. Nelekejte se však. Tento fakt se sice možná stará o menší davy turistů v letních měsících (což je jenom dobře pro klidnou a nerušenou dovolenou), v hlavním městě ostrova Pigadia postaveném podle tradiční řecké architektury najdete veškerou občanskou vybavenost, navíc o něm lze říct, že jde s dobou.

Najdete zde vše potřebné i pro zábavu, jako jsou obchody, bary, kavárny, restaurace a moderní hotely. Okouzlující je také tamní přístav a hlavní promenáda kolem něj. Romantická procházka mezi malebnými domečky, které jsou postaveny z lomového kamene, což jim dodává typický řecký ráz i příjemnou energii, vás přiměje se cítit jako v pohádce. V tomto městě to žije, a nudy se ani v případě, že jste hodně společenští, není třeba obávat. Příjemným bonusem je, že se přímo ve městě nachází 3,5 kilometru dlouhá písečná pláž.

Jak už jsme tu ovšem nakousli, řecký ostrov Karpathos se liší nejen menší koncentrací turistů, než jeho západní soused Kréta a severovýchodní soused Rhodos. Kromě toho, že tu najdete krásné horské scenérie a liduprázdné pláže, na výběr přitom je jak z oblázkových tak písčitých a dohromady je jich na ostrově více než sto, vás zaujme místní architektura. Mimo tradiční řecký styl horských a přímořských vesniček, je zde hojně rozšířený styl amerických montovaných domů. Určitě vás napadlo, jak je to možné a čím je to způsobené. Je to dáno především tím, že právě Karpathos je místem, kam se vrací starší Řekové, kteří dříve emigrovali do Spojených států amerických.

Většinou si za své úspory z USA mohou najednou dovolit kupovat nemovitosti, nejčastěji jde o pozemky, na kterých si staví americké domy. Řadě míst na ostrově proto vévodí americká architektura. Nicméně to ještě neznamená, že místní Řekové nedodržují své vlastní tradice. Kromě tradičních řeckých domečků je zde dostatečně dodržováno mnoho místních zvyklostí. Nezřídka kdy tu například ve vesničkách, jako je Olympos, ale nejenom tam, narazíte na obyvatele v tradičních řeckých krojích.

Koupání, odpočinek i poznávání

Na ostrově, zejména ve vyšších polohách bývá větrno, s čímž je potřeba počítat. Tento fakt určitě ocení fanoušci windsurfingu a větrných sportů. Jinak se tu ale můžete kochat krásnými výhledy a zajímavou krajinou. Karpathos je i díky tomu vhodnou volbou jak pro pěší turistiku, tak i pro výlety autem. Pro výšlap zde najdete několik přehledně značených stezek. Celé pobřeží je dohromady dlouhé přibližně kolem 160 kilometrů. Zklamaní nebudete ani v případě, že se sem rozhodnete vycestovat za řeckou kuchyní.

Asi není nutné zdůrazňovat, že podobně jako na většině dalších ostrovů v Egejském moři, jsou pláže omývány čistou tyrkysovou vodou, která přímo vybízí ke koupání a odpočinku. Zkrátka v tomto ohledu Karpathosu nic nechybí. Možná snad jen skupiny hlučných a bezohledných turistů. Přesto se mezi plážemi našel favorit, který navštíví většina lidí, kteří na ostrov vycestují. Je jím Apella Beach, která se nachází v zátoce v úpatí vysokého pohoří. Díky tomu, patří mezi nejoblíbenější řecké pláže. Při koupání se rovnou můžete kochat neobyčejně krásným výhledem.

Díky tomu, že je Karpathos (kupodivu) stále ještě méně známým řeckým ostrovem, máte jako bonus velkou šanci zarezervovat si hezčí hotel, protože s velkou pravděpodobností nebude ostrov jako třeba vedlejší Rhodos nebo Kréta v letním období praskat ve švech, takže bude na výběr. Nějaké to místečko k ubytování se tu s velkou pravděpodobností vždycky najde, i jestliže se rozhodnete vypravit se na ostrov na poslední chvíli.

Cestování na Karpathos za gastronomií

Z hlediska gastronomie se zde můžete setkat nejenom se středomořskou kuchyní, ale ošizeni zde nebudete ani o možnost zhřešit chutným hamburgerem s hranolky, cheeseburgery, sendviči nebo oblíbenými americkými waflemi. Americký vliv je zde zkrátka patrný, nicméně by se dalo říct, že zde funguje v souladu s řeckou kulturou, kterou nijak výrazně nekazí ani nenarušuje.

Ostrov ovšem není pozadu nejen s nabídkou mořských plodů a tradičních řeckých a amerických jídel, ale na své si zde přijdou i milovníci zdravých pokrmů a vegetariáni. K dostání jsou ve většině restaurací lahodné plněné papriky, zeleninové kuličky, plněné vinné listy (dolmades) nebo také celosvětově populární těstoviny, nejčastěji makarony, připravované na různé způsoby.

Vesnice Olympos a větrné mlýny

Foto: Wikimedia commons by CC BY-SA 3.0

Vesnice Olympos na řeckém ostrově Karpathos.

Mezi druhé největší chlouby a nejzajímavější cestovatelské atrakce ostrova hned po hlavní metropoli Pigadie patří bezpochyby tradiční řecká vesnička Olympos nacházející se na severu ostrova. Podle posledních dostupných údajů z roku 2011 v ní bydlí kolem 270 obyvatel. Hned po vstupu můžete mít pocit, že se zde zastavil čas. Nejen, že se můžete kochat pohledem na mnoho kapliček a původní větrné mlýny, z nichž už je sice v provozu jen několik, ale i tak stojí za to je vidět. Navíc se v pár z nich mele dodnes mouka. Ale hlavně jde o zcela autonomní řeckou obec, kde se toho od dávných časů moc nezměnilo. Místní udržují typickou řeckou atmosféru tím, že dodržují mnoho starodávných zvyků.

Díky tomu, že Olympus leží vysoko v horách, budete mít odsud nádherné výhledy. Obyvatelé Olympu se stále drží dřívějších zemědělských postupů, zjednodušeně řečeno, vše pěstují a sklízí ještě „po staru“. A i to je zajímavé, protože můžete spatřit, jak farmáři pěstují obilí na maličkých políčkách nebo ručně oddělují zrna od plev na kruhových mlatech.

Chléb zde pečou, jak jinak než v pecích, do kterých přikládají dřevo z olivovníků, které rostou po celém ostrově. Jak již bylo řečeno výše, zejména na Olympu potkáte běžně Řeky ve vyšívaných krojích. Většina z nich vychází svým stylem ještě z Byzantské říše. Není divu, že je tahle obec žijící si svým vlastním životním tempem, hospodářsky, ekonomicky i kulturně takřka soběstačná.

A oblíbené jsou na Karpathosu také svatby, které se v Olympu slaví skutečně ve velkém. Velkolepé všeobecné veselí netrvá stejně jako u nás pouze jeden den. Bujaré hýření na pravé řecké svatbě na Karpathosu trvá obvykle nejméně tři dny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz