Hlavní obsah
Cestování

Klidná destinace a ráj pro pěší: Na unikátním řeckém ostrově Hydra mají auta vstup zcela zakázán

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by By Francisco Anzola - Hydra, CC BY 2.0

Řecký ostrov Hydra je proslulý dodržováním nejpřísnějších omezení v dopravě i architektuře ze všech řeckých ostrovů.

Jediným řeckým ostrovem, kam mají auta zapovězený vstup, je ostrov Hydra. Nejen, že tu díky tomu naleznete klid, ale ušetřena je také příroda, která nulový provoz oplácí jedinečným a nedotčeným prostředím, kde jsou namísto motorů slyšet jenom oslíci.

Článek

Oproti známým řeckým ostrovům, které se kromě dovolenkové atmosféry pyšní také velkým cestovním ruchem, působí život obyvatel na Hydře jako z bájného příběhu. Jde však o prostou realitu. Jako jediný je totiž tento ostrůvek ležící jen kousek od peloponéské pevniny, od níž je oddělen úzkým průlivem, přísně kontrolován místními úřady s ohledem na charakter a fungování tamějšího prostředí.

Bezpečnost především

Hlavní výhodou úplného zákazu aut, pro který platí od října roku 2008 jen malé výjimky, je především bezpečnost. Autem tu projedou pouze popeláři a jedno vozidlo záchranářů. Všechny ostatní automobily a dopravní prostředky s výjimkou lodní dopravy mají na ostrově provoz zakázán. Výhodou toho je především bezpečnost, nejen pro turisty, kteří se tak na rozdíl od ostatních řeckých ostrovů nemusí snažit sžít s novými předpisy vytíženého silničního provozu, ale také pro obyvatele, kteří mohou své potomky bez obav pouštět ven a nechávat je hrát si venku, aniž by se přitom museli bát o jejich zdraví. Například však právě s odvozem odpadu se prý na ostrově sem tam vyskytne nějaký problém.

Jinak na Hydře ovšem nehrozí nejen dopravní zácpy, ale ani nehody, kterých na jiných frekventovaných ostrovech, jako jsou třeba Mykonos, Santorini, Paros nebo Naxos, přibývá. Další řecké destinace se navíc už pokoušejí jít alespoň částečně v těchto šlépějích. Například Kos se zaměřil na rozvoj cyklostezek, zatímco další ostrovy jako Aegina zakazují na některých místech v určitých časech vjezd autům a podporují elektrické dopravní prostředky.

Všude musíte pěšky nebo vodním taxíkem

Na ostrově, jenž je součástí Saronských ostrovů, nejezdí ani skútry nebo drobnější vozidla. Zato jsou na něm přehledné turistické trasy, vyrazit si můžete také vodním taxíkem. Takřka všude se ale po ostrově dostanete právě pěšky, takže by se dalo říct, že je ostrov rájem pro milovníky pěší turistiky. Naopak není vhodný pro lidi s problémy s pohybovým aparátem. Dokonce i pro některé tamější seniory prý už vzhledem k věku bývá velmi problematické se po ostrově pohybovat, proto takřka nevychází. Pro dobrodružné jedince překypující energií je ale naopak ostrov místem přímo lákajícím k návštěvě.

Ráj pro milovníky turistiky a originální dovolené

Pro všechny, kteří chtějí uniknout ruchu a smogu velkoměst, zácpám a hlučné automobilové dopravě bude právě ostrov Hydra příjemným útěkem. Ocení především nerušené poznávání krajiny, autentických řeckých vesniček a rozmanitého prostředí na ostrově, který je lemován útesy a není ochuzen o kamenité pláže omývané průzračným mořem. Kromě krásných výhledů do okolí se zde cestovatelé určitě nadchnou také pro místní architekturu, která je zde stejně jako životní prostředí silně chráněná. Přísné podmínky úřadů regulují vzhled a proměny zdejších obydlí tak, aby si uchovala svou autenticitu.

Nejen kvůli dopravním omezením a zákazům, ale i z těchto důvodů se proto jakékoliv stavby na ostrově značně prodraží, a postavit zde cokoliv nového je obtížné. Výsledek přísných restrikcí ovšem skutečně stojí za to. Je jím obdivuhodná původní atmosféra obydlí, navíc ještě umocněná o obyvatele, kteří dodnes plynule ovládají jeden z dialektů původních obyvatel arvanitštinu. Pro upřesnění je nutné podotknout, že na ostrově od 16. století nežili pouze Řekové, ale také Arvanité pocházející z Albánie, kteří se zde usadili a začali se označovat za Řeky, jazyk a původní architektura jim ovšem zůstala. Právě proto zde dnes nenajdete jen typická řecká stavení, ale i domy v epirském stylu, který nápadně připomíná albánský sloh.

Život na ostrově má svá úskalí

I když pro turisty může být dovolená na ostrově příjemným zpestřením a ozvláštněním, a navíc většině místních jejich životní styl plně vyhovuje, přesto skýtá četná úskalí. Například méně dostupnou zdravotní péči, která je při vážnějších případech odkázána především na leteckou a lodní dopravu. Když někdo potřebuje rychlou pomoc záchranářů a na ostrově pro ni není dostatečné vybavení, trvá, než se dostane na pevninu na potřebný lékařský zákrok, což může představovat nebezpečí.

Nehledě na to, že značně přetěžovaná jsou na ostrově také zvířata, která pro místní i turisty představují dopravní prostředek. V přístavu hlavního ostrovního města jménem Hydra Port, kde mimo jiné naleznete i řadu kaváren a restaurací, čekají nebozí oslíci klidně celý den na to, aby mohli po ostrově přepravovat cestující. O rozporuplnosti takového řešení se asi není nutné ani více rozepisovat. Zkrátka je nutné zdůraznit, že i život bez aut je v určitém ohledu rizikový.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz