Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kriminální život sympatického Kutila Tima: Za prodej drog hrozilo Timu Allenovi doživotí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by MingleMediaTVNetwork (original) Supernino (derivative work) - Flickr (original), CC BY-SA 2.0

Herec s drogovou minulostí Tim Allen (uprostřed) s hereckými kolegy Hectorem Elizondem a Christophem Sandersem.

Sympatický hrdina slavného devadesátkového seriálu Kutil Tim herec Tim Allen má za sebou pestrou kriminální minulost. Když byl zatčen, jen o chlup unikl doživotí. Přesto z něj prý prodej drog učinil člověka, jakým je dnes.

Článek

Veselý komik, který se nesmazatelně zapsal do paměti diváků svou rolí showmana kutila Tima a zároveň spořádaného manžela a tatínka tří kluků, se narodil 13. června 1953. Herec, jehož opravdové jméno je Timothy Dick to ovšem od dětství neměl vůbec snadné. Když mu bylo 11 let, přišel o milovaného otce, který zemřel při autonehodě po střetu s opilým řidičem. Díky tatínkovi se Tim dostal k většině svých koníčků, včetně zájmu o auta. Pro herce byla jeho ztráta obrovská rána, kterou nikdy zcela nevstřebal. Přišel o svého nejbližšího člověka.

Od té doby to s ním podle jeho vlastního vyprávění začalo jít z kopce. Až do pětadvaceti zůstal naštvaným zamrzlým puberťákem. Ničemu moc nepomáhalo ani jeho příjmení, pro které byl Allen často šikanován a provokován. To mělo za důsledek jeho četné zločiny a kriminální minulost. Teprve později se prý naučil brát věci více s nadsázkou a humorem, díky čemuž dosáhl až úspěšné kariéry komika.

Překupník drog

Timova matka se znovu provdala a její manžel přijal Tima i jeho 8 sourozenců za své. I když se o Tima starali, jemu stále něco chybělo. Poté, co vystudoval michiganskou univerzitu, se seznámil se svou první ženou. V té době také zároveň začal obchodovat s drogami. Pouhé dva roky od promoce, 2. října roku 1978, zatkl teprve pětadvacetiletého Tima Allena policista v utajení na mezinárodním letišti Kalamazoo-Battle Creek, kde s ním měl nic netušící překupník schůzku, aby mu prodal tašku plnou kokainu. Strážci zákona u něj nalezli přes 650 gramů kokainu. Budoucí komik měl navíc tu smůlu, že v dané době vyšel čerstvě v platnost michiganský zákon, který nařizoval doživotní trest pro všechny překupníky drog, u nichž bylo nalezeno zmiňovaných 650 gramů a více kokainu.

Aby si zachránil kůži, udal spolupachatele

Chycený Allen neměl zrovna dvakrát na výběr. Pokud nechtěl strávit ve vězení zbytek života, musel se rychle rozhodnout. Pro zkrácení trestu se měl nejen přiznat k prodeji a překupnictví drog, ale zároveň měl také udat další lidi, kteří s ním byli v nelegálních zločinech namočení. Když tak učinil, dočkal se pouze federálního soudu, nikoliv státního, kde platil nový michiganský zákon o doživotí. Namísto obvyklé sazby, která se pohybuje mezi třemi až sedmi lety, si nakonec Allen odseděl pouze 2 roky a 4 měsíce v Sandstone v Minnesotě, potom byl propuštěn s podmínkou. Jeho svědectví pomohlo kriminalistům zatknout dalších dvacet lidí. Mezi nimi byli i čtyři velcí drogoví bossové, takže by se dalo říct, že tím herec udělal dobrý skutek, který mu částečně pomohl zpět na cestě k normálnímu životu.

Ve vězení se zrodil jeho komický talent

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Herec Tim Allen byl ve vězení za prodej drog.

Pobyt ve vězení si seriálový a komický herec krátil humorem. Byl to jeden ze způsobů, který mu pomohl přežít v nelítostných podmínkách. Údajně časem dokázal rozesmát nejenom své spoluvězně – těžké zločince ve sdílené cele s velkým počtem vězňů, ale dokonce také dozorce. Tehdy mu nově objevené vtípky pomohly vycházet v dobrém s ostatními i udržet si náladu nad bodem mrazu. Podle všeho tehdy již několik let oficiálně dospělý Tim konečně dozrál i mentálně. Přestal se zlobit na celý okolní svět a rozhodl se, že po propuštění z věznice změní svůj život od základu.

Začínal po nocích v zábavním klubu

Sláva ovšem Timovi, který se chtěl hlavně stát lepším člověkem, rozhodně nespadla přímo do klína. Začínal prací v reklamní agentuře a na jeho komická vystoupení plná zábavných vtípků zbýval čas pouze po večerech, když vystupoval jako stand-up komik v zábavním klubu jménem Mark Ridley's Comedy Castle. O pár let později se začal objevovat v reklamách a podařilo se mu také natočit svůj první stand-up komediální speciál s názvem Showtime.

Tím zaujal pozornost tvůrců Disneyho Jeffreyho Katzenberga a Michaela Eisnera. Jejich nabídku na natočení filmu ovšem nejdříve odmítl. Navrhl ovšem filmařskému studiu, že by se některé z jeho komediálních vystoupení na téma domácího kutilství mohlo stát součástí sitcomu. Když nakonec ve studiu souhlasili, zrodil se v roce 1991 oblíbený divácký seriál Kutil Tim, který odstartoval hercovu pozdější hvězdnou kariéru. Sitcom se natáčel až do roku 1999 a k obrazovkám přitáhl tisíce diváků z celého světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz