Hlavní obsah
Věda

Lidský věk se prodlužuje. O dlouhověkosti může rozhodovat krev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Na dlouhověkost může mít podle vědců významný vliv složení krve

Odhalit tajemství dlouhověkosti si přejeme snad všichni. Švédští vědci se před 35 lety rozhodli přijít všemu na kloub. Další z výzkumů na tohle téma odhalil zajímavá fakta o tom, jak dosáhnout delšího a kvalitnějšího života.

Článek

Dlouhých 35 let pozorovali výzkumníci 44 tisíc lidí. A zaměřili se při tom na jejich krev. Odebrané vzorky, které časem postupně obměňovali za nové, pozorovali z hlediska jejich složení. A vypadá to, že jejich postup skutečně přinesl kýžené výsledky. Navzdory spoustě odlišností měla krev zkoumaných dobrovolníků několik společných rysů.

Pomáhá k dlouhověkosti zdravý životní styl?

Ve studii, kterou pro web medicalnewstoday.com osvětlila jedna z lékařek výzkumného týmu Mireille Serlieová, se badatelé zaměřili nejen na krev jedinců, kteří se dožili stovky, ale i na těch, kteří nikoli. Díky tomu mohli porovnat složení krve dlouhověkých lidí, načež zjistili, že má téměř každý vzorek dlouho žijícího jedince něco stejného.

Hodnoty krevního cukru, ale také kreatinu zodpovědného za funkci svalů nebo kyseliny močové mívali tito dobrovolníci obvykle nižší. A právě zjištěné hodnoty úzce souvisí s životním stylem. Podle odborníků vypovídá zdravá hladina látek i o tom, jak dobře fungují ledviny a svaly. Konkrétně nízké množství kyseliny močové v krvi se týkalo převážně zdravých jedinců, kteří se v životě nemuseli potýkat s nemocnými ledvinami a poruchou jejich funkce.

Zajímavé je, že výsledky výzkumu ukazují, že vše platí i opačně. Tedy, že lidé s vyššími hodnotami zmiňovaných složek v krvi, kteří navíc většinou k tomu trpěli i nedostatkem železa, se tolika let zpravidla nedožili.

Ze závěrů studie nelze vyvodit pravidlo

I když jsou výsledky dlouhodobé práce vědců velice prospěšné, musíme je brát prozatím s určitou rezervou. I mezi pozorovanými lidmi se našly výjimky, pro které výsledky výzkumu neplatily. Objevili se tací, kteří i přes pokročilý věk sto a více let neměli naměřené ideální hodnoty zmiňovaných složek krve, tedy hladiny krevního cukru, kreatinu ani kyseliny močové. Nicméně se jim údajně alespoň blížili.

Jak tedy všichni už asi tušíme, opět se potvrdilo, že životní styl má významný vliv na kvalitu a délku života. I z tohoto hlediska (včetně prevence obezity) tak zdravým životním stylem rozhodně nemůžeme nic pokazit, ale naopak nám dopřeje nadějné vyhlídky. Zároveň však odborníci upozornili na to, že zdraví a celkovou délku dožití může ovlivňovat i genetika.

Lidský věk se prodlužuje

Na rozdíl od délky života dožití v dobrém zdraví, potvrzují prodlužování věku také statistiky. Počet lidí, kteří se dožijí sto let, v posledních desetiletích výrazně stoupl. Trvale se tak děje už od roku 1950. Oslava stých narozenin se tak pro současnou společnost stává čím dál tím běžnější událostí. Podle webu statista.com by se množství jedinců, kteří překonají pomyslnou hranici, mohlo až ztrojnásobit. V roce 2100 pak podle něj bude sto a víceletých lidí přes dvacet milionů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz