Hlavní obsah
Lidé a společnost

Maryška z Postřižin Magda Vašáryová: Odhalenou scénu natáčela těhotná, nikdo to na ní nepoznal

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Jindřich Nosek (NoJin) – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Herečka Magda Vašáryová natáčela první milostnou scénu ještě jako nepolíbená nezletilá dívka.

I když dnes slovenská herečka Magda Vašáryová ve filmech moc nehraje, do paměti diváků se nesmazatelně zapsala jako sládkova okouzlující manželka. První milostnou scénu si ale zahrála už v 16 letech. A co skrývala při natáčení Postřižin?

Článek

Magda Vašáryová se narodila 26. srpna roku 1948 v Banské Štiavnici na Slovensku do učitelské rodiny. Původně chtěla být spíše spisovatelkou, protože ráda četla. Po objevení režisérem Uherem ale přičichla velice brzy k filmu. Svou první velkou roli dostala už v 15 letech. Nejen Magda ovšem zakotvila v umělecké branži, herečkou je i sestra Emília.

Po prvním filmu chtěla s herectvím skončit

Když ještě jako nezletilá ve svých 16 letech začala natáčet historický film podle Vančurovy literární předlohy Markéta Lazarová pod vedením Františka Vláčila, přimělo to herečku uvažovat o skoncování s herectvím. Nejen, že kvůli náročnému natáčení nestíhala ve svých šestnácti letech další povinnosti včetně školy, ale také byla daleko od rodiny, navíc natáčela každý den umazaná od maskérů kvůli dobové věrohodnosti. Kromě toho se natáčelo na Šumavě v poměrně náročných podmínkách.

Všechny neblahé zkušenosti matematicky nadanou umělkyni, která kvůli častým absencím na matematicko-fyzikálním gymnáziu v Bratislavě málem nedošla k maturitě, od filmové oblasti odrazovaly. Plánovala, že se raději vrátí ke studiu matematiky. Když ovšem snímek získal celosvětový ohlas, přišly Vašáryové další herecké nabídky a ona změnila názor.

První polibek před kamerou

To ale nebyla její jediná trpká zkušenost s natáčením. Když ve svých šestnácti letech natáčela první romantickou scénu, během které měla políbit hereckého kolegu, byla nejen nezletilá, ale navíc šlo o její premiéru. Do té doby byla náctiletá umělkyně nepolíbená. A podle jejích pozdějších slov, to pro ni bylo hodně nepříjemné. I když o sobě sama Vašáryová tvrdí, že není moc romantická, dostat první pusu před kamerou prý tehdy rozhodně nechtěla.

Při první milostné scéně mi bylo šestnáct a byla jsem panna, nikdo mě předtím nepolíbil. Poprvé jsem byla políbena přímo v záběru a moc se mi to nelíbilo. Nerada na to vzpomínám. Tehdy to pro mě problém byl. Později už jsem byla dospělá. A dospělí lidé vědí, že ženy mají prsa a zadek, a my víme, jak vypadají muži,“ svěřila se herečka blesk.cz, jak prožívala natáčení pro ni nesnadné milostné scény.

Kvůli herectví se rozešla s první láskou

I když herečka potkala své dva osudové muže a manžely, nejprve Dušana Jamricha, a poté Milana Lasicu, se kterým byla až do jeho skonu, až o něco později v životě, ne všichni vědí, že jí herectví odradilo první známost. Herečka se v sedmnácti letech mimo jiné věnovala hodně sportu, včetně bruslení. A právě při něm potkala mladíka, se kterým se začala vídat. Spojoval je společný koníček a od známosti si sliboval něco víc. Odradilo ho až to, když se mu Vašáryová svěřila se směřováním své budoucí profese. O herectví neměl nejspíš moc valné mínění a slibně se začínající vztah nakonec údajně skončil dříve, než mohl jakkoliv pokročit. Mladíkovi city k Vašáryové zřejmě právě kvůli její budoucí herecké kariéře nakonec ochladly úplně.

Když lezla na komín, byla těhotná

Jen málokdo ví, že v době, kdy tehdy dvaatřicetiletá Magda Vašáryová natáčela známé Postřižiny (1980), už byla herečka těhotná. Kvůli roli paní správcové musela navzdory svému jinému stavu absolvovat ledacos. Kromě toho, že se jí dělalo nevolno z míchání krve, kterou míchala coby Maryška během zabijačky, takže se scéna musela točit hned několikrát, a kvůli tomu zaplatila životem hned čtyři prasata, lezla také na komín. Stejně jako její kolegové Jan Hanzlík a režisér Jiří Menzel, i ona tam vyšplhala a kochala se výhledem z výšky přes přízný zákaz produkce.

Stejně tak během práce na snímku herečka více jedla, takže scény s jídlem si užívala plnými doušky i mimo záběr. Překážkou pro Vašáryovou, na které v tu dobu těhotenství ještě nebylo poznat, protože bylo ve svém počátku, ani natáčení odvážné nahé scény, kde se koupe bez oblečení. Scéna se nakonec líbila i samotnému režiséru Menzelovi, protože předčila jeho původní očekávání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz