Hlavní obsah
Jídlo a pití

Matná, nebo lesklá část? Každá strana alobalu má jiné využití a řada lidí ho používá obráceně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Ilustrační foto. Řada lidí dodnes balí pokrmy do alobalu nesprávně, aniž by o tom věděla.

Jakkoliv to zní nepochopitelně, i v tak prosté věci, jako je používání alobalu při balení pokrmů, se dá chybovat. Matná a lesklá strana mají totiž odlišné využití. Jak je to tedy správně a kam která z nich patří?

Článek

K čemu slouží alobal především?

Alobal – tedy složenina slov Al (hliník) a obal má své prvořadé využití při balení potravin, které se snažíme uchovat teplé. Materiál lesklého stříbrného obalu dokáže nejen dlouho udržet stálou teplotu, ale navíc je odolný, takže díky němu z hotového pokrmu nevyteče mastnota a nepropouští ani další tekutiny jako šťávu a vodu. Kromě toho na rozdíl od staniolu, což je také důvodem, proč se v současnosti používá častěji než tato cínová fólie, nepřidává jídlu žádné nechtěné pachy a příchutě. Oblíbené a velice praktické je i jeho využití při pečení a grilování.

Řada lidí ale při používání alobalu chybuje v jedné zásadní, zdánlivě jednoduché, avšak poměrně podstatné věci, což může mít výsledný vliv na kvalitu a stav jejich pokrmů. Při použití alobalu je třeba hledět na jeho povrch, který je z každé strany odlišný.

Zásadní rozdíly mezi matnou a lesklou stranou

I když si dodnes mnoho lidí mylně myslí, že rozdílný vzhled stran alobalu se týká pouze způsobu jeho výroby a při balení jídla to nemá žádný vliv, je to jinak. Odlišný vzhled, ale i funkce, vzniká během válcování rozehřátého hliníku, kdy strana, po které válec napřímo přejede, je ve výsledku lesklá. Jenže podle všeho nejde jen o výrobní důsledek, ale jde i o záměr skvěle využitelný v kuchyni. V prvé řadě je dobré si zapsat za uši, že zatímco zářivá strana hliníkového obalu teplo odráží, ta matná ho zase propouští. Tím pádem se vyplatí při snaze zachovat hotový pokrm teplý co nejdéle, zabalit ho lesklou stranou ven a matnou stranou dovnitř.

Přesně naopak se ovšem alobal používá, když s ním pečete nebo grilujete. Aby se horko z grilu dobře dostalo k potravinám a byly správně rovnoměrně propečené, zabalte jídlo do alobalu tak, aby matná strana byla na povrchu a lesklá strana vevnitř. Právě v tomhle zdánlivě jednoduchém kroku hodně z nás chybuje, protože o rozdílném způsobu práce s teplem jednotlivých stran alobalu neví.

Na co alobal (ne)využívat

I když je využití alobalu skutečně všestranné, je třeba dávat pozor na jednotlivé typy jídel, které do něj dáváte. Do hliníkové fólie raději nikdy nebalte, případně v ní alespoň nenechávejte dlouhou dobu například kyselé okurky, rajčata, ananas, citrony ani jiné citrusy, uzeniny nebo sýry. Jeho použití je totiž nevhodné pro balení velmi kyselých, zásaditých a slaných potravin. Po několika hodinách skladování by totiž hliník z alobalu do jídel pronikl.

K potravinám uchovávaným v alobalu nepřikládejte ani žádné další kovy, se kterými by mohl negativně reagovat. Hrozí, že by zčernal a korodoval, takže by do potravin přenesl škodliviny. Naopak při grilování je alobal prospěšný mimo jiné i tím, že zabraňuje protékání tuku do grilu, takže při něm nevznikají toxické a rakovinotvorné látky.

Mimo jiné můžete alobal využít i v případě, že vám doma dojdou drátěnky na nádobí. Když ho zmačkáte, pomůže vám odstranit připálené zbytky jídla podobně efektivně. Ne všichni by od něj čekali, že umí také naostřit nůžky a nože. Když ho nastřiháte do silnější vrstvy, které na sebe navrstvíte, nebo si z nich složíte jeden silnější kousek, a pak ho nožem několikrát rozkrojíte nebo nůžkami prostřiháte, ostří bude opět ostré.

Schopnost aluminiového obalu izolovat teplo se dá využít i na zahradě, třeba při klíčení semen. Když vystelete květináč nebo semeniště mírně propíchaným alobalem kvůli průtoku vody a živin, který bude směřovat lesklou stranou ven, přivedete k semínkům více slunečního světla a uchováte u nich více tepla, díky čemuž vyklíčí snáze a rychleji. Chcete uchránit zeleninu a rostliny před škůdci? Nastřihejte alobal na proužky a přidejte je k hlíně v záhonu. Spolehlivě odradí veškerý nežádoucí hmyz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz