Hlavní obsah
Cestování

Na co nezapomenout při cestě letadlem: Nepoužívejte toaletní papír a pozor na pusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com

Ilustrační foto. Před cestou letadlem se vyplatí znát některé užitečné zkušenosti letušky

Ať už jste zkušený cestovatel, který má létání v malíku, anebo se chystáte na svůj první let, vyplatí se znát rady zkušenějších. V tomto případě je řeč o letuškách, které mají pro své rady cestujícím dobré důvody.

Článek

Proč v letadle nikdy nepoužívat toaletní papír?

Brenda Orelus z Miami pracuje jako letuška už devět let. Na sociálních sítích nyní přišla s doporučením, aby cestovatelé v letadle na záchodě nepoužívali toaletní papír. A podle všeho k tomu má dobrý důvod. Při menších turbulencích mívají podle jejích zkušeností zejména malí chlapci problém s tím, trefit se při vykonávání potřeby do záchodové mísy. Jejich moč tak obvykle teče všude kolem — včetně toaletního papíru. Letuška proto radí, abyste pokud se chcete vyhnout použití znečištěného papíru, používali raději jemné ubrousky, které se obvykle nachází o něco výš, poblíž umyvadla, a bývají mnohem čistší.

Zvolte si raději delší přestávku mezi lety

Pokud to je možné, podle letušky je lepší vybrat si delší pauzu mezi lety s přestupem. Vyhnete se tím stresovým situacím při případném zpoždění prvního letu a stresu z toho, že nestihnete navazující spoj. Ideálně by přestávka měla být alespoň dvě hodiny pro vnitrostátní lety a tři hodiny pro mezinárodní lety. „Jediná konstanta v letectví je změna, takže je vysoce pravděpodobné, že jeden z vašich letů bude zpožděn. Časová rezerva vás může ve skutečnosti zachránit, protože vám umožní úspěšně stihnout navazující let. Vídám to neustále. Věřte mi, že téměř nulový čas na zohlednění případných změn v odletu nebo na letišti může být na škodu. Viděla jsem už ty nejšílenější věci,“ radí Brenda.

Pozor na nevhodné vtípky

Mějte vždy na paměti, že i neškodné vtípky a nevhodná slova vám můžou zabránit v úspěšném odletu do cílové destinace. Některé způsoby chování mohou dokonce způsobit i to, že už si nezaletíte nikdy. Mimo situací, jako jsou hádky nebo fyzické napadení letištního personálu, může jít i o nešťastné vtípky, které vyprávíte na palubě letadla. Patří sem například předstírání, že máte u sebe bombu. „Je mi jedno, jestli je to pouhý vtip. Není to vtipné, jsme v letadle. Nevíme, jestli to myslíte vážně, nebo ne. Pokud budete pokračovat v mluvení o tom, že máte bombu, přepravujete bombu nebo děláte něco podobného, ​​ocitnete se na seznamu lidí, kteří nesmí cestovat letadlem,“ varuje letuška Brenda s tím, že byste se měli vyhnout i slovům terorista nebo teroristický útok.

Nezapomínejte dostatečně pít

I když jsou při odbavení příručních zavazadel plné lahve s vodou zakázané, hned po odbavení si můžete pití znovu zakoupit nebo si natočit prázdnou láhev v umyvadle. Řada lidí ale na tuto možnost zapomíná a před i během letu se vystavuje riziku dehydratace a s ní spojených zdravotních problémů. Dostatečně pít je ale skutečně důležité. Pomůže vám to nejen předejít případným nevolnostem, ale spolu s pravidelnými procházkami po palubě se také můžete vyhnout otoku končetin.

Všechno si foťte

Spoustu cestujících napadne vyfotit si štítky zakoupených letenek s čísly zavazadel. To však není to jediné, co byste měli vyfotit. Podle rad letištního personálu byste si měli raději dokumentovat skoro všechno. Vyfoťte si nejlépe celý obsah kufru a jeho zevnějšek. Nafoťte si vše, co s sebou vezete. Může se vám to později hodit například při případné ztrátě nebo odcizení zavazadla a snaze o jeho rychlejší nalezení či pro vyplacení náhrady od pojišťovny, pokud by se náhodou nenašlo.

Máte zájem promluvit si s pilotem?

Ne každý ví, že některé piloty zájem o jejich osobnost velice těší. I jako řadový cestující tedy můžete po příletu do cílové destinace sebrat odvahu a poprosit palubní personál, jestli by bylo možné nahlédnout do kokpitu letadla. Zejména děti, ale i někteří dospělí tento zážitek jistě ocení a zpestří jim dovolenou. Nebývá výjimkou, že vstřícnější piloti si na vás po úspěšném přistání na letišti najdou chvilku a ukážou vám prostředí, kde pracují. A vy tak budete zároveň moct nahlédnout tam, kam se jenom tak nějaký „obyčejný pasažér nedostane.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz