Hlavní obsah
Cestování

Na dovolené v zahraničí hrozí pokuty: V Chorvatsku pozor na únavu, v Itálii na benzín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Cestování se vám může kvůli nedodržování předpisů pořádně prodražit

Napadlo vás někdy, kvůli kterým drobnostem se vám může vaše dovolená v zahraničí pěkně prodražit? Ne všichni vědí, na co je nutné si dávat pozor, abyste se vyhnuli mastným pokutám. Jak je to v oblíbených turistických destinacích?

Článek

V Chorvatsku pozor na únavu

V Chorvatsku je nutné dávat si dobrý pozor i na něco jiného, než jsou medúzy nebo podmořští ježci. Pokuty za dopravní přestupky dosahují v Chorvatsku mnohem vyšších částek než v České republice. Například za telefonování během jízdy zaplatíte v přepočtu tři tisíce korun oproti tisíci koruně u nás. Mnohem horší postih však hrozí unaveným řidičům. Jestliže je policisté přistihnou, jak řídí auto unavení a ospalí, kromě tučné pokuty v rozmezí 3000 - 6000 korun jim může být dokonce odebrán řidičák.

V Řecku i Bulharsku opatrně se suvenýry

Řecko si chrání cenné umělecké předměty a starožitnosti. Ani náhodou vás proto nesmí napadnout vyvážet je bez potřebného zvláštního povolení. Podobně je na tom i Bulharsko, které požaduje mít k dispozici potřebné dokumenty nejenom na starožitnosti, ale také na odvoz cenných kovů a drahokamů, u nichž je třeba si hlídat aktuální limity pro odvoz, které se pohybují v řádech pár desítek gramů za šperky ze zlata a platiny. Nejen na silnicích, ale i na letišti probíhají namátkové kontroly.

V Itálii tankujte jedině do auta

Kromě toho, že z Itálie není dovoleno odvážet ani v minimálním množství mušle, jakékoliv rostliny, anebo jiné přírodní bohatství (horská a mořská fauna a flora - oblázky, mušle, písek, řasy, mořská voda a podobně), panuje zde také přísné pravidlo ohledně benzínu. Pohonné hmoty (konkrétně benzín) do země smíte převážet pouze v nádrži svého auta. Dovoz benzínu v kanystru je přísně zakázán a hrozí vám za něj tučné pokuty. Také jakékoliv předměty starší sto let se vám v žádném případě nevyplatí přepravovat bez formálních náležitostí.

V Tunisku zacházejte s dináry opatrně

V Tunisku je třeba postupovat zvláště opatrně při placení. Tamní měnu tuniské dináry sem nesmíte přivézt, ani je odsud vyvézt. Na rozdíl od jiných států si z Tunisu můžete odvézt alespoň přírodní suvenýr, jako jsou mušle. Ale pozor, nesmí však jít o mezinárodně chráněný druh, jako jsou třeba některé vzácné lastury nebo výrobky z krunýřů ostře střežených mořských želv. Pokud si zdobné nerosty, jako jsou mušle či kamínky koupíte u místních prodejců, je vždy dobré mít u sebe účtenku jako důkaz pro případnou kontrolu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz