Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nejen pro vánoční náladu: Svařák má potvrzené zdravotní výhody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Svařák si můžete vychutnávat s pocitem, že děláte i něco pro zdraví

Kdo by si nedal hrnek teplého červeného vína vonící po oblíbeném vánočním koření? Svařák je s předvánočním obdobím neodmyslitelně spjatý. Kromě toho, že vám jeho chuť pomůže navodit vánoční náladu, má jeho konzumace i zdravotní výhody.

Článek

Prospěšné účinky svařáku

Napadlo by vás, že zdánlivě hříšné potěšení, které si tak rádi dopřáváte na vánočních trzích, s přáteli nebo při večerech u krbu, vám ve skutečnosti prospívá? Jak uvádí nutriční terapeutka Victoria Godfreyová na webu express.co.uk, svařené červené víno může prospívat tělu díky tomu, že obsahuje potřebné a účinné antioxidanty. „Obsahuje antioxidant zvaný resveratrol , který pochází z červené slupky hroznů. Je známý tím, že pomáhá při srážení krve a má protizánětlivé vlastnosti,“ vysvětlila odbornice.

To ale není vše, stejně jako víno samotné je zdravé i voňavé koření, které svařák obsahuje, jako je hřebíček, skořice, černý pepř, nové koření, pomerančová kůra nebo badyán. Především skořice a hřebíček, ale i další vánoční koření mají silné protizánětlivé účinky a také schopnost tlumit záněty. Jejich spojení v horkém svařeném víně vytváří látku nazvanou eugenol, která má schopnost snižovat bolest díky anestetickým schopnostem, a navíc pomáhají předcházet zánětu. Pro potvrzení tohoto faktu navíc nemusíme číst jenom vědecké studie. Nalijme si „čistého vína“. Komu nikdy nepomohl při bolesti zubů obyčejný hřebíček?

Chrání srdce, pomáhá předejít artritidě i rakovině

Godfreyová vyzdvihla ještě další pozitivní účinky svařáku. Antioxidant resveratrol, který červené víno obsahuje, podle ní dokáže zpomalovat stárnutí a prodloužit život. Bojuje totiž s nepříznivými projevy věku, mimo jiné drží hladinu zlého cholesterolu v normě a zároveň pomáhá udržovat hladinu prospěšného dobrého cholesterolu v krvi.

Díky tomu umožňuje pití svařeného vína předcházet vzniku onemocnění srdce a cév, jak potvrdila i vědecká studie z roku 2017. Ta kromě toho vyzdvihuje i účinky prospěšného antioxidantu při prevenci rakoviny. Riziko vzniku zákeřné choroby totiž tato polyfenolová sloučenina dokáže snižovat.

Proti průjmu a plynatosti

Pokud vás trápí průjem nebo zažívání, i v tom případě vám prospěje svařák. Obsahuje stejně jako ostatní vína přírodní látky taniny neboli třísloviny. Vyrábějí se z třapin, slupek nebo semen. A právě jejich prospěšné účinky jsou známé i lidovým léčitelům. Využití nacházejí mimo jiné v čínské i japonské medicíně.

Rostliny, které je obsahují, se používají při průjmu a nemocech trávicího traktu nebo při potížích s močením, vysokým krevním tlakem nebo celkovými tělesnými otoky, protože taniny přispívají k odvodnění organismu. Kromě toho mají protizánětlivé a antioxidační účinky.

Zdroje: standard.co.uk, express.co.uk, cs.wikipedia.org, ncbi.nlm.nih.gov, rehabilitace.info/ hesla: zdravotni/svarene-vino-a-zdravi; healthshots.com/ hesla: healthy-eating/nutrition/5-surprising-benefits-of-drinking-mulled-wine

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz