Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nelítostný kanibal Jeffrey Dahmer: Dopadení ho s otcem Lionelem ještě sblížilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons by Dual Freq - Own work, CC BY-SA 3.0

Jeffrey Lionel Dahmer byl pro své hrůzné činy známý jako kanibal nebo také monstrum z Milwaukee. Jeho otec na něj přesto nikdy nezanevřel.

Sériový vrah Jeffrey Dahmer zabil 17 mužů. Stejně děsivý je fakt, že jeho otec na něj nezanevřel ani poté, co se o všem dozvěděl. Jeho rodičovský cit byl v tomto případě silnější, než ostatní dokázali pochopit.

Článek

Jeffrey Dahmer oběti mrzačil i jedl

Jeffrey Lionel Dahmer byl pro své hrůzné činy známý jako kanibal nebo také monstrum z Milwaukee. Na svědomí měl 17 mladých životů. Jeho oběťmi se stali mladíci povětšinou homosexuální orientace. S některými měl před smrtí sexuální styk, potom je zavraždil a jejich těla rozřezal a někdy i snědl. Jeffrey trpěl schizofrenií a hraniční poruchou osobnosti.

Při nelítostném vraždění se zaměřil na mladíky ve věku od 14 do 33 let. Vyhledával je v nočních klubech a lákal je k sobě domů pod záminkou focení aktů za peníze. Měl s nimi pohlavní styk, mrzačil je a jedl. Při sériovém vraždění a krutém řádění měl navíc ještě jeden šílený nepochopitelný znak. Svým obětem vrtal otvory do hlavy, do nichž potom lil kyselinu. Jeho oběti tak posmrtně následně vypadaly jako zombie.

Když byl v roce 1991 Jeffrey dopaden, i přes jeho četná psychická onemocnění byl soudní proces s ním veden jako se svéprávným, psychicky zdravým jedincem. Podařilo se ho usvědčit k 15 vraždám z celkových 17, ke kterým došlo v americkém Wisconsinu. Za své strašné skutky si od soudu odnesl celkem 15 doživotních trestů a nakonec mu přisoudili ještě jednu další vraždu, která se k trestu přičetla a znamenala další doživotní vězení. Moc dlouho kanibal Dahmer ovšem ve vězení nepřežil. 28. listopadu roku 1994 ho ve vězení v Portage ve Wisconsinu ubil spoluvězeň Christopher Scarver .

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Kanibal Jeffrey Dahmer na fotografii v ročence

Otec ho nedokázal zavrhnout

Jeffreyho otec Lionel Dahmer, který pracoval jako chemik, měl dva syny. Kromě Jeffreyho ještě o šest let mladšího Davida. Na staršího syna měl méně času, protože si ještě po večerech doplňoval vzdělání na vysoké škole.

Když byl Jeffrey kluk, měli s otcem poněkud zvláštní zábavu. Když našli pod domem nějaké kosti uhynulých zvířat, společně je bělili. Možná tehdy se v Jeffreym, který měl kromě toho i další koníček spočívající ve sbírání mrtvých těl přejetých zvířat, začala rozvíjet jeho úchylka. Na povrchu a hlavně v očích svého otce byl Jeffrey nenápadným a stydlivým mladíkem. Alespoň s tím se několikrát Lionel svěřil veřejnosti.

Ani vztah Jeffreyho rodičů nebyl ideální. Každou chvíli u nich musela zasahovat policie. Spory vyústili až v rozvod, který se také mohl podepsat na jeho psychice. Když Jeffrey zavraždil v roce 1978 svou první oběť — Stevena Hickse, bylo to jen měsíc předtím, než mělo dojít k rozvodovému soudu Lionela a Joyce.

Lionel dlouhá léta o hrůzných činech syna vůbec nic netušil. Přišel mu sice trochu jiný než kdysi a tušil, že má problémy, ale nikdy by ho nenapadlo, že by mohl být vrah. V roce 1989 poslali Jeffreyho poprvé do vězení za sexuální napadení. Jeho otec Lionel však soudce v dopise prosil o milost. I když nakonec přece jen dostal od soudu ještě jednu šanci, nevyužil toho a zanedlouho začal znovu vraždit.

Namísto odsouzení sblížení otce a syna

I když by mnozí očekávali, že Jeffreyho zvrácené zločiny Lionela donutí zanevřít na syna, opak se stal nakonec pravdou. Když se při opětovném zatčení dozvěděl o jeho zvěrstvech, nechtěl uvěřit, že za vším stojí jeho syn. Přesto se hned poté, co se vzpamatoval ze šoku, rozhodl, že bude stát při něm. Syna ve vězení navštěvoval a celou dobu se snažil přijít na to, proč se z jeho syna stal sériový vrah a kanibal.

I když přemýšlel, zda jsou na vině prostředí, v jakém vyrůstal, nebo geny, skutečný důvod se mu nikdy vypátrat nepodařilo. V roce 1994 byl Jeffrey zabit spoluvězněm a v témže roce vydal Lionel knihu Příběh otce, kde vzpomínal na Jeffreyho narození a dětství a vyprávěl i o jeho zatčení a uvěznění. Po Jeffreyho skonu připsal další kapitolu o jeho smrti.

Za upřímný příběh se mu dostalo soucitu, ale také kritiky. Někteří lidé chápali jeho rozporuplné a zmatené rodičovské pocity, jiní mu vyčítali jeho zaslepenost ke krutému chování potomka.

V roce 2020 se Dahmer objevil ve snímku s názvem Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster. Následovalo zpracování vícedílné série od Netflixu s názvem Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story, které se ale otci sériového vraha příliš nezamlouvalo. V roce 2022 kvůli němu zvažoval žalobu. Lionel Dahmer, který celý život hledal příčinu nepochopitelné krutosti milovaného syna, zemřel v prosinci 2023.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz