Hlavní obsah
Cestování

Nové placení vstupu a vodní MHD: Tipy pro ničím nezkažený výlet do italských Benátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Bazilika Panny Marie zdraví v Benátkách

Benátky každoročně navštíví kolem 30 milionů turistů. Ostrovní město na severu Itálie kvůli velkému náporu lidí nově zavedlo i zpoplatněný vstup do metropole. Kolik bude stát, od kdy bude zaveden a na co dalšího se hodí myslet při pobytu v Benátkách?

Článek

Nově placený vstup

Nejnovější informací, kterou se vyplatí znát, pokud se zrovna chystáte na výlet do romantického města na vodě, je nově zavedené vstupné do města, konkrétně do jeho historického centra. Starostovi a Benátčanům definitivně došla trpělivost s velkým náporem turistů, proto od 25. dubna 2024 do 5. května 2024, kdy se navíc chystají velkolepé oslavy prvního máje a osvobození Italů od fašismu a nacismu, proto zavádí zkušební vstupné. Starosta Benátek Luigi Brugnaro tisku potvrdil poplatek pro turisty ve výši pěti eur (cca 127 Kč).

Vstupenku si navíc bude možné zakoupit pouze online na webových stránkách města s předstihem. Kontroly poplatků budou sice namátkové, nicméně určitě se je nevyplatí podceňovat. Další vybírání vstupu mají Benátčané v plánu zavést od 14. července. A koho se poplatek vlastně týká? Všech lidí starších 14 let, kteří nejsou obyvateli kraje, nebo v Benátkách nepřespí ani jednu noc. Pokud se vám tedy nechce platit, budete se muset ubytovat v oficiálním hotelu, hostelu nebo jiném ubytovacím zařízení. Peníze budete muset vydat pouze při jednodenní návštěvě tohoto obdivuhodného města.

Vodní MHD a taxi

Pokud se vám po Benátkách nechce chodit pěšky, myslete na to, že v tomto městě funguje doprava trochu jinak. Pochopitelně zde na tramvaj ani metro nenarazíte, nicméně jezdí tu vodní MHD nazvané italsky vaporetto (česky parník nebo malá motorová loď), které je vlastně takovým malým parníčkem. Tímto dopravním prostředkem, který má pravidelné linky, se dostanete skoro do všech zajímavých míst.

V Benátkách jezdí přes 20 pravidelných spojů, z nichž každý má svou vlastní trasu a podle toho je číselně a barevně odlišen. Jestliže chcete za MHD co nejvíce ušetřit, vyplatí se vám koupit si takzvanou Venezia Unica Card, která vám zajistí slevu na většinu ze zmiňovaných spojů (těch od společnosti ACTV). Kromě několikadenního jízdného po Benátkách seženete s touto kouzelnou kartičkou levněji například také vstupy do tamních muzeí a dalších památek.

Zaplatit si ale můžete i vodní soukromé taxi, které je podstatně dražší. Najdete ho na určených místech, ale některý řidič pro vás přijede i na smluvené místo po telefonickém objednání. Jako příklad cen lze uvést cestu na letiště z historického centra města. Počítejte s tím, že vás vyjde kolem neuvěřitelných 180 eur, tedy přes 4 a půl tisíce Kč.

Vůbec nejdražší je romantická přeprava gondolou, která je jasným lákadlem na turisty. Zatímco za bílého dne vás bude půl hodinová projížďka vodními kanály stát kolem 80 eur (v přepočtu přes dva tisíce korun), večer a za tmy si ještě výrazně připlatíte. Ceny se v takovém případě pohybují až kolem 100 eur (v přepočtu přes dva a půl tisíce korun) za krátkou projížďku.

Kolik a kde zaplatíte?

Pokud vás zajímají ceny potravin především v centru města, kde je zároveň nejvíce památek, počítejte s tím, že kvůli turismu zdaleka nejsou úplně nízko. Například káva se zde s cenami pohybuje ve velkém rozpětí od jednoho až do pěti eur, naopak za vodu dáte pouze půl až dvě eura. Oblíbená italská klasika, kterou pizza rozhodně je, stojí v Benátkách v rozmezí od 6 do 12 eur, jinak jsou zde ale pokrmy spíše ještě o něco dražší (menu turistu vyjde mezi 10 až 20 eury).

Do Benátek jezdí také autobusy. Cenově se liší například i cesta ze dvou benátských letišť, což se celkem vyplatí znát. Pokud se vydáte autobusem z letiště Marco Polo směrem na náměstí Piazzale Roma, zaplatíte 8 euro, což je kolem 200 Kč. Cesta autobusem z letiště Treviso vás však vyjde o polovinu dráž, zaplatíte 12 euro, tedy kolem 300 Kč. Jízda autobusem z pevninské části Benátek Mestre do centra města je pak znatelně levnější. Stojí pouze 1, 50 euro (cca 38 Kč), ovšem trvá kolem hodinky a čtvrt.

Koupání zakázáno

I když okolní moře a kanály v Benátkách přímo vybízí v teplých letních dnech ke koupání, nejspíš vás moc nepotěší, že na většině území Benátek je právě koupání zakázáno. Naštěstí existují i výjimky. Jestliže nechcete čelit hrozbě pokuty ve výši až 500 euro, což je v přepočtu asi 12 677 Kč, budete muset zavítat na veřejnou nebo soukromou pláž na ostrov Lido. Na pláž jezdí pravidelně vaporetto, a jízda parníčkem navíc trvá jenom pár minut. Soukromá pláž poskytuje větší zázemí a je o něco hezčí, budete ale muset zaplatit vstup. Veřejná pláž, která má stejně jako ta soukromá pozvolný vstup do moře, je zcela bez poplatků, ovšem WC ani šatny nebo stánky tam nenajdete.

Problematické parkování

V Benátkách je třeba počítat i s velice problematickým parkováním. Parkoviště u Piazzale Roma je bezkonkurenčně nejdražší, jeho výhodou je blízkost centra i zajímavých památek. V Benátkách se nachází také dva parkovací domy, konkrétně Piazzale Roma Car Park a Garage San Marco, ale cena za parkování je poměrně vysoká. Na celý den vyjde kolem 24 euro (cca 608 Kč). Cenově přijatelnější je parkování na přilehlých blízkých ostrůvcích, jako je Tronchetto kousek před Benátkami. Ceny se zde pohybují okolo 21 euro (cca 532 Kč).

Z Tronchetta do centra se pak dopravíte jednoduše vodním mhd anebo místním vláčkem. Úplně nejvýhodnější je ovšem sehnat hotel přímo s parkovištěm u hotelu v ceně, což se vám v případě, že se v Benátkách zdržíte několik dní, rozhodně vyplatí. Takových hotelů je sice málo, ale pár se jich najde. Po samotném městě a jeho přilehlých částech se vám více vyplatí přeprava vaporettem. Auto můžete nechat i v pevninském městě Mestre, kde jsou ceny parkování kolem 4 eur (přibližně 100 Kč) za den.

Nevynechte zajímavé ostrovy Murano a Burano

Asi všichni si pod pojmem Benátky vybaví náměstí sv. Marka, mnoho zdejších památek a historické centrum. Zdaleka ne všichni už ale zavítají na zajímavé a mnohem méně turisticky frekventované ostrovy Murano a Burano.

Zatímco Murano je ostrov sklářství, Burano vás oslní svými různobarevnými zářivými domy. Oba tyto ostrovy stojí rozhodně za návštěvu, navíc je větší šance, že kromě zajímavostí na nich narazíte i na trochu klidu v úzkých uličkách anebo na malých náměstíčkách. Na ostrov Burano se lze dostat pouze z ostrova Murano, nikoliv přímo ze samotných Benátek, proto se vyplatí jejich návštěvu spojit.

Z ostrova Murano na ostrov Burano se dostanete vaporettem, spojem číslo 12 ze stanice s názvem Murano Faro. Cesta na ostrůvek trvá kolem půl hodinky, takže si zároveň vychutnáte plavbu a můžete se kochat krásnými výhledy na Benátky a jejich okolí. Vodní mhd jezdí z ostrůvku Murano na ostrůvek Burano třikrát za hodinu, což vám zajistí šanci, že se nebudete mačkat v přeplněném mhd a projížďku si užijete.

Zdroje: zivotempoitalsku.cz, irozhlas.cz, pruvodce-benatky.cz/7-cestovatelskych-rad-a-tipu-pro-pohodovy-vylet-do-benatek, denik.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz