Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pivo dělá hezká těla aneb co je na tom pravdy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Pivo může prospívat i škodit.

Češi pivo zkrátka milují. Není se čemu divit, že vedou v celosvětovém žebříčku pití piv, kdy podle údajů z roku 2023 stále vypijí nejvíce piv na osobu. Ostatně proto u nás nejspíš vzniklo rčení o tom, že pivo dělá hezká těla. Co je na tom pravdy?

Článek

Protože se pivo řadí celosvětově mezi nejoblíbenější nápoje, je jasné, že odborníci přišli s celou řadou studií o tom, které prospěšné látky tento hořký chmelový mok vlastně obsahuje. Pokud ovšem řekneme A, je nutné doplnit i B, protože pivo stejně jako mnohé další nápoje a potraviny, které lidé konzumují, má svá jasná pro i proti. Jaké jsou jeho pozitivní účinky na zdraví, a na které záporné vlivy je třeba nezapomínat?

Nižší riziko onemocnění srdce a cév

Podle dosavadních odborných průzkumů může pití piva v rozumném množství, kterým je přibližně jedno až dvě piva denně, prospívat nejenom díky obsahu draslíku srdci a cévám. Snižuje také riziko vysokého krevního tlaku. Pivo obsahuje celou řadu vitaminů a antioxidantů, které jsou potřebné pro prevenci mrtvice nebo infarktu. Ze stejných důvodů může také pomoci snížit hladinu takzvaného zlého cholesterolu, který přispívá k ucpávání tepen. Ale pozor, není pivo jako pivo. Pro dosažení kýžených příznivých účinků je nutné hledět na druh piva, sáhněte proto po půllitru nefiltrovaného a nepasterovaného. Vyšší konzumace zlatavého moku naopak zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění, jako jsou například poruchy srdečního rytmu.

Prevence cukrovky

Podle dostupných informací se pitím světlého piva s nízkým obsahem cukru v přiměřeném množství můžete vyhnout vzniku cukrovky druhého typu, tedy té, která je zapříčiněná především nezdravým životním stylem. Nebezpečí, že se u vás tato nebezpečná choroba rozvine, je dle dostupných studií nižší až o 50 %. Stále ovšem platí, že tento příznivý účinek se týká jen střízlivého množství piva, tedy jednoho až dvou denně. Jakým způsobem pivo vlastně hlídá krevní cukry, není zatím podle výzkumníků jasné. Jisté je to, že u účastníků studie harvardské univerzity objevili lepší hladinu hemoglobinu A1C. Tato látka reflektuje průměrné množství glukózy v krvi.

Zdravější kosti, zuby, nehty i pokožka

Dalším prokazatelným účinkem piva na lidské zdraví jsou silnější a zdravější kosti a zuby, pevnější nehty a zářivější pokožka. Ovšem opět jen při konzumaci v umírněném množství, tedy při jednom až dvěma pivům denně. Je to způsobené tím, že pivo obsahuje kromě mnoha antioxidantů také další prospěšné látky jako vápník, fosfor, křemík, vitamíny B1, B2, B6 a kyselinu listovou. Samotný chmel obsažený v pivu působí také protizánětlivě a léčivě.

Pozor na nemoci jater a obezitu

Abychom nebyli jenom pozitivní, proslulý chmelový mok může zdraví také notně škodit. A to zejména v případě, že ho pijete příliš často a v nerozumném množství. Bylo prokázáno, že se i pro mnoho lidí zdánlivě neškodný alkoholický nápoj, jako je pivo, může podílet na cirhóze jater, když si nehlídáte hladinku.

Stejně tak pivo rozhodně nedělá hezká těla, o čemž se ostatně můžete přesvědčit i ve svém okolí u zarytých pivařů. Pověstný pivní pupek má u stálých hospodských štamgastů co dočinění s realitou. Většina piv totiž obsahuje velké množství kalorií, takže je přibývání na váze při častém pití piva běžné. Navíc průzkumy potvrzují, že se při konzumaci piva skutečně přibývá právě kolem pasu. Proto nadměrný tuk v břišní oblasti není u pivařů nic neobvyklého. A nutno podotknout, že právě ten je pro vnitřní orgány značně nebezpečný a škodlivý.

Pivo snižuje délku života?

Se silně negativním zjištěním ohledně pití piva přišly některé studie hovořící o jeho vlivu na délku života. Podle nich může pravidelné a nadměrné pití piva způsobit předčasné úmrtí. Jedincům, kteří ho pijí v přehnaném množství, může zkrátit délku dožití až o 28 let, jak ukázaly výsledky výzkumů. Stejně jako jiné alkoholické nápoje pivo obsahuje řadu látek, které mohou škodit zdraví.

Hrozí závislost

Když pomineme všechny výhody a nevýhody pití piva jako takového, stále se řadí mezi alkoholické nápoje, na což je třeba myslet. I když se názory některých lékařů na to, zda pití alkoholu raději zcela vypustit, nebo mohou být některé nápoje, jako je pivo a víno, v malých doušcích zdraví prospěšné, liší, na jednom se shodnou všichni odborníci. Každý alkohol je silně návykový. Proto pití piva stejně jako jakéhokoliv jiného alkoholického nápoje může vyvolat nebezpečnou závislost a podle toho je s ním nutné zacházet.

Zejména, pokud máte mezi příbuznými někoho s diagnostikovanou závislostí, měli byste být extrémně opatrní a obezřetní. Kromě toho, jak zde už bylo zdůrazněno, pivo ve větším množství veškeré prospěšné účinky ztrácí a pro zdraví začíná být škodlivé. Pravidelné pijáctví si tak s argumenty o jeho prospěšnosti zdraví rozhodně neobhájíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz