Hlavní obsah
Jídlo a pití

Proč nepít kávu z červeného hrnečku. Nápoj propojující kultury je bezpečnější pít ze skla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Proč nikdy nepít kávu z červeného ani oranžového hrnečku?

Jestliže patříte mezi lidi, jejichž první kroky ráno po probuzení směřují ke kávovaru, určitě čtěte dál. I když se o kávě ví mnohé, najde se pár drobností, které netuší ani ten největší znalec tohoto světoznámého nápoje. Proč na barvě hrnečku záleží?

Článek

Káva spojuje národnosti i kultury

Nad šálkem dobré kávy diskutují politici, přátelé i obchodníci. Dalo by se říct, že káva je tím, co má hodně lidí na této planetě společné. Nehledě na národnost, barvu pleti, věk, výšku anebo koníčky. Patří snad mezi mírotvůrce? Z určitého hlediska zcela určitě a je tak možné na tento slastný nápoj nahlížet. Vždyť na co nejčastěji zvete rozezlené šéfy, kolegy, přátele nebo třeba tchýni? Často si toho ani nevšimnete, jak z úst s omluvným gestem vyslovujete, že byste rádi někoho pozvali na kávu.

A i když je při setkáních různého druhu káva většinou nenápadným společníkem, bez předmětu, který jí obsahuje, se mnoho lidí neobejde. Pozvánky na pivo a víno jsou totiž vzhledem k obsaženému alkoholu přece jenom o něco více specifické a nehodí se pro užití všude. To však káva ano. Ostatně dovedete si představit, jak někoho zvete na sodovku, kolu nebo snad na párek v rohlíku? Takové pozvání je znatelně méně univerzální a zdaleka ne každý ho přijme, o což mít v případě kávy strach nemusíte. Co je na ní tak výjimečného? A na co si dát při pití nápoje, který už několik století nenápadně pojí lidstvo, dobrý pozor?

Za nejlepší kávou se vyplatí cestovat

Přestože dnes už narazíte na prodej uhlově černého nápoje téměř na každém kroku, ostatně jen na území USA se aktuálně nachází více než 72 tisíc kaváren, za tou nejlepší se mnohým vyplatí vycestovat. Podle některých názorů překvapivě nejchutnější kofeinový nápoj navzdory očekáváním nevaří v jižní nebo střední Americe ani v USA, Itálii, Francii ani v domnělé zemi původu Etiopii, ale na severu Evropy ve Finsku. Hned za ním následuje v žebříčku nejchutnějšího moku světa další severský stát, a tím je Dánsko. Ostatně obyvatelé obou těchto severských zemí za rok zkonzumují bezkonkurenčně největší množství kávy. Že by snad věděli něco více o jejích antioxidačních, omlazujících a život prodlužujících schopnostech?

Kávou k dlouhověkosti a s mlékem, nebo bez mléka?

O tom, zda pravidelné pití kávy skutečně zdraví prospívá se vedou neustálé debaty. Faktem však zůstává, že všichni milovníky kávy jistě těší teorie o tom, že konzumace alespoň 3-4 hrnků kávy denně vám může prodloužit život. Dokázat to mají i konkrétní příběhy dlouhověkých lidí, kteří pili celý život kávu ve velkém. Jednou z nich byla nejdéle žijící žena světa Jeanne Calmentová z Francie. Ta se dožila požehnaných 122 let, 5 měsíců a 14 dnů. Přitom prozradila, že mezi její pravidelné ranní rituály patří pití kávy s mlékem. Tuto kombinaci ale někteří odborníci na kávu kritizují. Jak je ovšem vidět na příkladu Jeanne Calmentové, mléko v kávě nemusí být na škodu a na její pozitivní účinky nemá dehonestující vliv. UFFFF.

Jakou barvu má váš oblíbený hrnek na kávu?

Položte si nyní jednu zásadní otázku. Jakou barvu má váš oblíbený hrneček? I tento fakt totiž může mít bezprostřední vliv na vaše zdraví a pozitivní účinky kávy plné antioxidantů mohou být ty tam. Zejména, pokud preferujete barevné hrnečky, měli byste zpozornět. Vědci totiž varují před použitím barevných hrnků. Konkrétně jde o šálky v červené a oranžové barvě. Především tyto barvy, kterými jsou hrnky při výrobě barveny, mohou obsahovat škodlivé barvy, jako jsou glazury. Ty jsou na bázi olova a při nalití horkého nápoje do hrnečku se začnou uvolňovat. Vzniká tedy pravděpodobnost, že při pití kávy tím pádem pijete i částečky uvolněného olova a toxinů. To stejné platí i pro nádoby vyráběné z hliníku či plastů. Jestliže chcete mít jistotu, pijte kávu raději pouze z keramických, nerezových nebo skleněných hrnečků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz