Hlavní obsah
Rodina a děti

Šestiletá dívka skončila v den svých narozenin v babyboxu. Obdobně kuriózní případ se stal i u nás

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Zelenymuzik - Own work, CC BY-SA 4.0

Počet odložených dětí v minulých letech od dob založení baby boxů u nás kolísavě stoupl.

Ve Varšavě došlo před necelým týdnem k odložení šestileté dívky do baby boxu. Jakkoliv je tento případ kuriózní, nutí k zamyšlení. Česká republika přitom v minulosti zaznamenala i obdobný případ - odložení dvouletého dítěte.

Článek

Důvodem, proč polští rodiče přesně v den jejích šestých narozenin odložili dceru Elizu do baby boxu u františkánského kláštera ve Varšavě, měla být údajně tíživá ekonomická situace. Jde o případ z posledních dnů, kterým se v současnosti zabývají varšavské sociální úřady. Otec dívku odložil v den jejích šestých narozenin do boxu, kde obvykle končí pouze novorozenci. Manželský pár má mít údajně nesplatitelné dluhy. Nový začátek si prý kvůli množství finančních výdajů představoval bez dítěte. Na rozdíl od kojenců se však sama dívka již uměla rozpovídat o tom, proč skončila opuštěná v péči jeptišek.

Podle údajů, které vyšetřovatelům dívka poskytla, dokázali biologické rodiče dohledat v o padesát kilometrů vzdáleném menším městě zvaném Nasielsk. Problémoví manželé mysleli zjevně na všechno, protože u nich policisté našli Eliziny hračky a věci zabalené v igelitových pytlích zjevně připravené na vyhození. Finančně nezaopatřená dvojice zadlužená po uši nezvládala splácet dluhy a závazky. Prvním krokem otce Radka, který, jak se zjistilo, byl hledaný soudem pro neplacení alimentů, bylo nabídnutí dívky k adopci. Zatímco manželka Wiola byla v domácnosti, otec od rodiny sháněl peníze různými pracemi v zahraničí, bral si jednu půjčku za druhou a rodina marně vycházela.

Společná oslava narozenin

Vše působí o to víc nelidsky, že dívka stihla ještě předtím s rodiči narozeninovou oslavu šestých narozenin. Podle fotografií dostupných na sociálních sítích měla růžové šaty a zdobná křídla. Dostala také balónek s číslem svého věku. Normálně by se jednalo o radostné chvíle v životě malého dítěte. Jen o pár hodin později se ovšem dívka dočkala „dárku“, který by jí nemohl nikdo závidět. Navíc ji nejspíš doživotně poznamená.

Chronický neplatič alimentů Radek, který věděl, že ho čeká dvou a půl měsíční trest ve vězení pro neplacení závazků, se rozhodl, že svou choť a matku dívky Wiolu, která s ním sdílí polovinu dluhů, zbaví břemena tím, že společnou dceru umístí do baby boxu. Tam se pochopitelně takto velké dítě již sotva vejde. O pomoc muž nepožádal ani své příbuzné, kteří by se podle vyjádření pro polské deníky byli ochotní o dítě postarat, aby neskončilo v ústavní péči. Nyní budou mít příbuzní velice obtížné získat ji zpět. Dívka rodičů, kteří měli v plánu utéct do Holandska a začít tam takzvaně nanečisto, ovšem bez dcery, se nachází v dětském domově. Vyšetřování případu, který veřejně odsoudili nejen sousedé, známí a příbuzní dívky, ale také polská a zahraniční média, stále probíhá.

Případy odložených dětí v Česku

Historie baby boxů v Česku se začala psát 1. června roku 2005, kdy byla vůbec první schránka pro odložené děti u nás instalována v pražském Hloubětíně u soukromé gynekologické kliniky GynCentrum. Původ vzniku boxů samotných přitom sahá do dob středověku, kdy sociálně slabí lidé ponechávali potomky, o které se nedokázali postarat sami, jeptiškám u kostelů a klášterů.

U nás patří mezi nejznámější příběhy z baby boxů například případ malé Anežky. Ta byla jedním z prvních odložených miminek, která se dočkala šťastného konce u náhradní rodiny. Když ji v roce 2001 našli v baby boxu v Kladně, bylo jí jen několik málo hodin. Adoptivní rodiče jí pravdu o jejím odložení do záchranného zařízení a o adopci sdělili jako malé formou pohádky. Dnes je z ní dospělá žena a o svém osudu se nebojí veřejně mluvit v rozhovorech pro Českou televizi.

Dalším kuriózním případem byl osud malého Vojtěcha, kterého v roce 2019 krátce po Vánocích, odložili do baby boxu v České lípě i s veškerými dokumenty. Jak se však později ukázalo, za odložením chlapce nestála jeho vlastní matka, ale její partner. Sama o jeho péči proto nadále usilovala. Všechno naznačuje tomu, že šlo o pomstu z přítelovy strany, o které chlapcova biologická matka nic nevěděla. Spolupracovala proto s úřady, aby se dítě mohlo vrátit zpět do její péče. O tom, jak tento případ nakonec dopadl, se moc neví.

Obdobně, jenom o něco méně zvláštním činem, jaký se odehrál v Polsku, bylo odložení skoro dvouletého Káji Spěváčka v roce 2019 do baby boxu v Pelhřimově. Ačkoliv dítěti v době odloučení nebylo zdaleka tolik co před více jak týdnem odložené dívce Elize, do schránky se kvůli mírám a věku sotva vešel.

Je to div, že se tam ještě vešel, má přes 80 centimetrů. Na sobě měl zelenomodrou květovanou bundičku a džíny… Doufám, že je to úlet matky a ona se teď přihlásí,komentoval to tehdy zakladatel baby boxů v Česku Ludvík Hess pro blesk.cz, který chlapce pojmenoval po svém kamarádovi. Později se o malého Káju přihlásili prarodiče s tím, že o plánovaném činu syna a snachy neměli ani ponětí. U soudu však nakonec neuspěli a malý Karel Spěváček tak skončil po definitivním vyjádření rodičů, kteří se vzdali práv na dítě, v pěstounské péči.

Počty dětí v baby boxech každý rok kolísají

První dítě skončilo v českém baby boxu v roce 2006, tedy osm měsíců od vzniku prvních zařízení tohoto typu u nás. V daném roce do nich bylo podle dostupných údajů odloženo celkem pět dětí. Šlo o tři dívky a dva chlapce. V roce 2007 zůstal počet dětí, které rodiče tímto krokem svěřili do ústavní péče, stejný. Rok 2008 byl v tomto ohledu lepší a kojenců se v boxech našlo o jednoho méně, konkrétně šlo celkem o čtyři dívky.

Množství dětí v baby boxech od té doby kolísavě stouplo. Dalo by se shrnout, že od roku vzniku 2005 a prvních let provozu baby boxů jejich počet nápadně vzrostl. Obvykle se pohybuje mezi 10 až 20 novorozenci ročně. Například v roce 2022 se v baby boxech našlo celkem 15 dětí, v minulém roce 2023 to bylo 14 dětí. V letošním roce 2024 bylo do boxů umístěno zatím celkem 7 dětí, poslední z nich zatím 18. srpna. V současnosti je v České republice celkem 88 baby boxů, v nichž se do současnosti našlo celkem 267 odložených dětí. Co se týče pohlaví, podle statistik bylo za existenci dětských schránek v ČR odloženo více dívek, celkem 146, zatímco chlapců o něco méně, celkem 121.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz