Hlavní obsah
Cestování

Slovenské „moře“: Nejhlubší nádrž sousedů Liptovská Mara má čistou osvěžující vodu i výhled na Tatry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Vodní nádrž Liptovská Mara svým vzhledem připomíná moře, navíc je v údolí slovenských hor.

U slovenských sousedů se nachází vodní plocha Liptovská Mara, která poskytuje nejen koupání v čisté vodě, ale díky poloze je ideální i pro horskou turistiku v okolí. Turisté navíc ocení, že to ke slovenskému „moři“ není z Čech daleko.

Článek

Pokud zrovna nenarazíte na kolony na D1, budete to mít k oblíbené a vyhledávané koupací nádrži s čistou vodou slovenských sousedů z Prahy zhruba mezi 6 a čtvrt až 6 a půl hodinami. Přívlastek slovenské moře nezískala Liptovská Mara nazvaná podle jedné ze zatopených vesnic přece jenom náhodou. Kromě bohatého sportovního a rekreačního vyžití nelze opominout fakt, že nabízí především příjemnou vodu ke koupání, písčité pláže a vzhledem nápadně připomíná moře. Kromě toho z hlediska hloubky a objemu zadržované vody je tato čtvrtá nejrozlehlejší slovenská nádrž, která je hluboká kolem 45 metrů, na Slovensku zároveň největší vodní plochou.

Liptovská Mara na řece Váh začala vznikat v roce 1965, její stavba byla dokončena v roce 1975. Původním záměrem vzniku přehrady, kvůli níž bylo zatopeno 13 obcí, z nichž 12 skončilo pod vodou úplně a přestěhovalo se kolem 4 tisíc původních obyvatel, byla ochrana přilehlých měst před povodněmi a výroba elektrické energie. V současnosti však slouží také ke koupání a je vyhledávaným místem pro dovolenou.

Neopomenutelný výhled na hory

Liptovskou Maru od jiných vodních ploch na Slovensku odlišuje mimo jiné také její výhodná poloha. Ocení ji fanoušci turistiky i výletů do přírody. Při osvěžujícím koupání se jim totiž za dobrého počasí naskytne nezapomenutelný pohled na okolní Tatry. Nachází se totiž na severu Slovenska mezi Západními a Nízkými Tatrami. Jedinou menší daní za čistotu vody, se kterou je třeba počítat, je její nižší teplota zapříčiněná vyšší polohou. Kromě toho, že to sem z Čech není daleko, právě výhled na Tatry je dalším důvodem, proč se sem jet vykoupat. Nedaleko je okresní město Liptovský Mikuláš. Přímo na písčitém břehu je možné pronajmout si lehátko, najdete zde také půjčovny loděk a šlapadel.

Termální prameny i aquapark

Nezkažený pro ničím nerušené koupání je především severní břeh přehrady, kde najdete také nejvíce turistických lákadel a atrakcí, navíc je nejlépe přístupný. Nejvíce z nich je přímo u obce Liptovský Trnovec, mimo jiné se širokou nabídkou penzionů k ubytování. Kolem jižního břehu slovenského moře vede dálnice. V okolí přehrady je také několik termálních pramenů objevených v devadesátých letech 20. století, které ocení méně otužilí jedinci. I na nich se nachází resorty, ve kterých je možné se ubytovat a vykoupat.

Tip pro fanoušky historie

Až vás, pokud je to možné, omrzí koupání a výhledy na Nízké Tatry, můžete se značně pokochat během výletů po okolí známé slovenské přehrady. Kromě nedalekého okresního města se fanoušci historie mohou vydat do nedaleké archeologické lokality Havránok.

Najdete ji kousek od přehrady, když se dáte 2 kilometry směrem na jih od Bobrovníku. Kromě horského vrchu, na jehož úpatí se významné naleziště nachází, mnohé jistě zaujme tamní osada Kotinů a archeologický skanzen. Osada pochází z dob laténské a púchovské kultury pocházející z 1. až 5. století před naším letopočtem. Jednou z nejzajímavějších památek, které jsou na místě k vidění je druidská svatyně. Její původ spadá až do 1. století př. n. l.

Zdroje: cs.wikipedia.org, idnes.cz, blesk.cz, beautifulslovakia.sk/vodna-nadrz-liptovska-mara

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz