Hlavní obsah
Umění a zábava

Tereza Ramba přišla některým divákům podbízivá. Ona si nahotu ve filmu Betlémské světlo pochvaluje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by By Petr Novák, Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Herečka Tereza Ramba se před kamerou vydržela nesvléknout patnáct let. Pak ale přišla lákavá nabídka, která jí změnila pohled na hereckou práci a vlastní tělo.

Do herečky Terezy Ramby (dříve Voříškové) by si málokdo tipnul, jakou v sobě umí najít odvahu. A to, i když se původně před kamerou svlékat nechtěla a vydrželo jí to patnáct let. To změnil až scénář k filmu režiséra Svěráka a manžel známé brunetky.

Článek

Herečka Tereza Ramba, dříve Voříšková, nikdy nepatřila k ženám, které by si svou slávu vybudovaly díky necudným záběrům. Naopak většinu své kariéry role vyžadující shodit oblečení rázně odmítala. To změnil až snímek režiséra Jana Svěráka, který umělkyni dokázal přimět, aby po boku expřítele Vojtěcha Kotka udělala výjimku. Ve filmu Betlémské světlo z roku 2022  odhodila veškerý stud.

Změnila názor

Když zprvu herečce zazvonil telefon od režiséra Jana Svěráka, který jí sice nabídl roli, ale zároveň upozorňoval na to, že je scénář založen na mnoha odvážných záběrech, byla plná pochybností. Namísto odmítnutí se v ní ovšem cosi nahlodalo, proto chtěla vidět alespoň scénář. Ten napsal Janův otec, uznávaný scénárista, herec a spisovatel Zdeněk Svěrák a jak se dalo očekávat, Terezu nakonec zaujal natolik, že s přijetím role lékárnice Venduly souhlasila. Když přitom začalo natáčení a ona měla hrát mladou a zpočátku nesmělou dívku, která se nakonec stala svým pravým opakem, měla krátce po porodu. I tak na to ale údajně Ramba dodnes vzpomíná v dobrém, protože jí role mladší vášnivé dívky dostala rychle zpátky do původní formy a dodala sebevědomí.

Obří plakát k filmu vzbudil u diváků kontroverzi

Nejen, že Ramba musela společně se svým expartnerem Vojtěchem Kotkem ve filmu ze sebe po všech stránkách ukázat víc než dost. Celému filmu, později také upoutávce na něj za účelem nalákání co nejvíce diváků do kin, dominoval obří billboard o velikosti několika metrů. A přestože vzhledem ke scénáři ho herečka neviděla poprvé, nad dotazem, zda může být umístěn v Praze na veřejných místech, se zarazila.

S konečným souhlasem umělkyni pomohl až její manžel, který byl z fotografie unešený. A právě v dané chvíli se prý brunetce změnil její celkový pohled nejen na to, že se nemá zač stydět, ale také jí došlo, že jde o fotografii, která vzhledem ke scénáři celý snímek vystihuje. Souhlasně proto režisérovi přikývla, za což si později vysloužila nejenom obdivné pohledy kolemjdoucích, ale od některých také nehezkou kritiku.

Ten plakát je podle mě pěknej. Vzbudil strašně moc emocí – i negativních. Ale já jsem na ně nedala,“ svěřila se herečka pro idnes.cz s tím, že důležitý je pro ni vlastní pocit a ze zlých jazyků si nic moc nedělá. A udělala zřejmě dobře, protože si film v roce 2022 dokonce vysloužil nominaci na zahraniční ocenění na mezinárodním polském filmovém festivalu.

Nyní je na svou odvahu pyšná

Protože si Ramba pochvalovala scénář i obsazení filmu, nebylo pro ni odhalování před kamerou zase až tak problematické, jak očekávala. Ke všemu se dokonce nemusela stydět, protože jejího partnera ve filmu hrál její opravdový bývalý přítel Vojtěch Kotek, se kterým si jsou dodnes blízcí a umí si ze sebe udělat navzájem i nějaký ten vtípek. Vše si sedlo a herečka spokojená s dějem snímku, jeho vizuální stránkou i vlastním hereckým výkonem, dnes nelituje. Jak sama ovšem veřejně přiznává, rozhodně z podobných rolí neplánuje dělat pravidlo. Naopak šlo prý o ojedinělou situaci. Od té doby přitom brunetce chodí dotazy na další svlékání před objektivem. To však odmítá s tím, že v případě velkého nepřehlédnutelného plakátu s jejím téměř odhaleným nahým tělem nešlo o laciné účely, ale o přirozenou a nutnou součást filmu, která nemá s focením pro pánské časopisy vůbec nic společného.

S nikým jiným než s Kotkem

V jednom z posledních filmů rodiny Svěrákových se známé brunetce hrálo dobře nejen proto, že jí dával smysl scénář snímku, ale významným faktorem byl i její herecký partner, se kterým měla milostné scény natáčet. Jak přiznává, to že jím byl právě Vojtěch Kotek, se kterým byli partneři kdysi i v reálu, jí vyhovovalo. Jsou pro sebe dodnes jako rodina, proto jim to klapalo i herecky. Do něžných milostných scén se dvojice pustila bez studu a s plnou důvěrou k režisérovi, scénáristovi, i ke známému kameramanovi, což hrálo podstatnou roli. Na méně obvyklou zkušenost oba herci vzpomínají s humorem jako na určitý profesní milník, který je posunul v jejich řemesle zase o kus kupředu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz