Hlavní obsah
Lidé a společnost

Věřil Thomas Edison v komunikaci s mrtvými? Měl pracovat na telefonu duchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Thomas Alva Edison byl pokrokovým vynálezcem. Podle některých důkazů a tvrzení věřil, že je možné komunikovat s duchy, a snažil se k tomu vynalézt přístroj. Ten ale nikdy nedokončil.

Všichni znají Edisonův fonograf, který byl předchůdcem pozdějšího gramofonu. Kromě něj ale pracoval známý vědec i na něčem mnohem tajemnějším. Podle všeho se pokoušel sestrojit telefon duchů…

Článek

Začalo to fonografem…

Foto: Wikimedia Commons by Autor Norman Bruderhofer, CC BY-SA 3.0

Kromě fonografu se prý snažil Thomas Alva Edison vynalézt také telefon duchů

Když Thomas Alva Edison v roce 1877 vynalezl fonograf, všem bylo jasné, že jde o průlomový vynález. To ale ovšem netušili, že má tento vědec i poněkud jiné plány, o které se v roce 1920 podělil s veřejností. Svěřil se, že by rád vynalezl telefon duchů, jehož prostřednictvím se budou lidé dorozumívat se záhrobím. „Nějakou dobu jsem v práci budoval aparát, abych zjistil, jestli je možné, aby s námi komunikovaly osobnosti, které opustily tuto Zemi,“ řekl jednou Edison magazínu Forbes.

I tehdy se společnost dělila na dva tábory

I v 19. a na počátku 20. století se stejně jako dnes dělila společnost z hlediska víry v nadpřirozeno na dva tábory. Výrazné osobnosti tehdejší doby se proto na tohle téma dokázaly přít a mezi některými dokonce kvůli opačným názorům skončilo dlouholeté přátelství. To byl případ i autora Sherlocka Holmese Arthura Conana Doyla a jeho dobrého kamaráda kouzelníka Harryho Houdiniho. Překvapivě byl známý spisovatel tím, kdo hluboce věřil ve spiritualismus, a naopak kouzelník Houdini tento směr veřejně odsoudil, což se stalo předmětem jejich vleklého sporu a nakonec důvodem k ukončení jejich přátelství.

Pustil se do toho vědecky

Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Thomas Alva Edison

Mnoho lidí by od tak pokrokového vynálezce nejspíš očekávalo, že bude postupovat pouze logicky a racionálně. A i když se jednou rozhodl zabývat i nevědeckou tematikou, snažil se k ní přistupovat stejně jako ke svým dalším vynálezům — vědecky. „Pokud se to někdy podaří, nebude to dosaženo žádnými okultními, mystifikačními, tajemnými nebo podivnými prostředky, jaké používají takzvaná média, ale vědeckými metodami,“ uvedl na téma své snahy o průlomový vynález telefonu duchů Thomas Edison pro časopis Forbes.

Teorie vládnoucích rojů

Edison tvrdil, že nelze popřít existenci jakési inteligence, která řídí chod věcí. Nicméně si byl vědom nereálných až komických představ a iluzí, které se mezi lidmi povídaly o existenci duchů a o posmrtném životě. Stejně tak byl přesvědčený o tom, že každý člověk se skládá z několika tisíců menších jedinců, kteří jsou sami o sobě živí a vyskytují se v rojích. Jejich životnost byla podle Edisona věčná, takže i po smrti člověka nadále přežívají, pouze se přesunou někam jinam. Některé z rojů by přitom měly odpovídat přímo za myšlení a chování člověka, celý organismus takzvaně vedou. Složením z různých druhů drobných entit vědec vysvětloval i míru inteligence člověka, jeho povahu, postavení nebo morální hodnoty.

Vzkazy z říše duchů

Edisonův elektronický přístroj pro komunikaci se záhrobím měl umožňovat lidem předávat si vzkazy s říší duchů. Domníval se, že přeživší jednotky lidského těla mají schopnost uchovávat si paměť a osobnost zemřelého i po opuštění tělesné schránky. Vynalezení takového nástroje, který by dokázal komunikovat se záhrobím by pak podle vynálezcových domněnek mohlo lidem umožnit se přiblížit zmiňované vyšší Inteligenci. K tomu měl sloužit jakýsi vynález prototypu telefonu fungujícího na principu uhlíkových zrnek stlačených mezi kovové desky s elektrickým nábojem, který měl dokázat zachytit zvukové vlny a jejich proud procházející mezi jednotlivými zrnky. Kvalita výsledně přenášeného zvuku měla být dostatečně rozlišitelná, aby šlo rozpoznat jednotlivá slova a zvuky, případně umožnit hovor se záhrobím. A tento Edisonův objev později vedl k vynálezu uhlíkových mikrofonů, které se staly součástí telefonů. Některé z nich se (vzácně) používají dodnes.

Šlo o pokus o vtip?

Protože léta ubíhala a Edison stále nepřišel s žádným přelomovým vynálezem, lidé postupně přestávali věřit, že svůj vědecký experiment myslel vážně. Někteří si říkali, že šlo o pouhý pokus o vtip, a že si z nich úspěšný vědec vystřelil. Naopak lovci záhad zase tvrdí, že se Edisonovi vynález vymkl z rukou a komunikace se záhrobím ho natolik vyděsila, že o něm přestal raději úplně mluvit. Tak či tak, našlo se několik důkazů, že Edison na telefonu duchů skutečně pracoval.

S prvním přišel časopis Modern Mechanix v roce 1933, když vydal článek o tajném shromáždění s několika dalšími nejmenovanými vědci. Mělo se konat v roce 1920 v Edisonově laboratoři. O tom, že si s myšlenkou komunikace s duchy jednoznačně pohrával, svědčí i objevený zápis v jeho deníku s názvem Deník a různá pozorování Thomase Alvy Edisona. Francouzský novinář Philippe Baudouin objevil v jednom z tamních antikvariátů vzácné vydání jeho spisů, ve kterém se nacházela i dosud neotištěná kapitola věnovaná spiritualismu a názorům na tuto problematiku. Výzkumník se v ní mimo jiné zabývá také svým pohledem na existenci duchů a způsoby, jak s nimi komunikovat.

Anketa

Myslíte si, že mohl mít Edison pravdu, a že existuje způsob, jak komunikovat s duchy?
Ano, tato oblast ještě není moc probádaná
75 %
Nevím, není možné potvrdit, že existují věci mezi nebem a zemí
18,8 %
Ne, na takové věci nevěřím, nic takového jako duchové neexistuje
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz