Hlavní obsah
Cestování

Vyhlášené polské letovisko Jantar láká na prostředí jako z katalogu a naleziště vzácných nerostů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Autor: Oliwier Brzezinski – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

U polského Baltského moře je možné najít vzácné nerosty, které jsou nejen krásné, ale také poměrně vzácné.

U polského Baltu se to v létě turisty jenom hemží. Zejména v letovisku Jantar je možné narazit na řadu zajímavostí. Lidé sem jezdí nejenom za koupáním a dlouhými písčitými plážemi, ale chodí také na „lov“ vzácného nerostu.

Článek

Kraj jantaru a mistrovství světa

Letovisko Jantar, jak už jeho název napovídá, je zdrojem vzácného nerostu, který vyplavuje moře. Řeč je o jantaru různých barev a odstínů, za kterým na místo dojíždí hledači z různých koutů světa. Nejčastěji je ho sice možné na tamních plážích najít pouze v zimním období, výjimkou nejsou ale ani nálezy v létě. Chce to jen trochu štěstí a vědět, kde hledat. A pro ty, kteří ho mají méně, je pořád možnost ho zakoupit, například v gdaňském muzeu jantaru. Cena zkamenělé pryskyřice třetihorních jehličnanů se pohybuje přibližně kolem 150 korun za gram. Najít je přitom možné i několikakilogramové kusy různých barev. Od červené a červenohnědé, po žlutou až mléčnou.

Přímořské letovisko jen kousek od hranic

Další výhodou přímořského letoviska a zároveň stejnojmenné obce Jantar je fakt, že to k němu Češi nemají daleko. Najdete ho na severu Polska v okrese nazvaném Nowy Dwór Gdański. Jantar v tomto letovisku lemovaném dlouhými písčitými plážemi lidé hledali a sbírali od pradávna. Kdysi tu dokonce vedla stezka pojící Baltské moře se Středozemním nazvaná Jantarová stezka. Rybářská vesnice v místě byla už v roce 1378, z daných časů se o ní dochovaly první písemné záznamy. Své jméno však nese až od roku 1947, kdy byla přejmenována z původního označení Paców. V současné době se vesnice rozdělila na dvě obce - Jantar a Jantar-Leśniczówka.

Zejména přes léto nechybí návštěvníkům Jantaru bohaté kulturní a společenské vyžití. Jantar je dobře dostupný po silnici i vlakem, což přispívá k jeho velké oblibě. Nedaleko je Gdaňský záliv a během léta se na místních plážích konají soutěže v hledání a sběru zkamenělé pryskyřice třetihorních jehličnanů. Dokonce se zde pro hojné množství tohoto nerostu pořádá každoročně Mistrovství světa v lovení jantaru.

Polská riviéra je ale známá i díky tomu, že se v okolí nachází mnoho zajímavých atrakcí, kromě muzea jantaru, je zde mini zoo, funguje tam řada kempů, kde je možné se pohodlně ubytovat, a navíc je v místě i velké množství kostelů a restaurací, jelikož Poláci patří mezi silně věřící křesťany. Dokonce se odhaduje, že se jich v letovisku nachází stejně jako restauračních podniků.

Ráj pro surfaře a fanoušky vodních sportů

Krásu Baltského moře mnozí lidé, kteří v Polsku ještě nebyli, podceňují. Kromě toho, že se na delších písečných plážích mnohdy všem návštěvníkům dostává prvotřídního servisu v podobě dostatku obchůdků, stánků s občerstvením a restaurací, má i samotné moře v těchto končinách své benefity. Jednak skutečně osvěží, protože nelze čekat, že bude vyhřáté jako jiné teplejší vody, ale zároveň si díky němu přijdou na své fanoušci vodních sportů. Díky mírnému pofukování a vlnám se tu bude dařit windsurfingu, plachtění a dalším zábavným aktivitám.

Dlouhou riviéru přímo vybízející k procházkám zase ocení všichni ostatní. Polské pobřeží je známé svou vstřícností ke čtyřnohým mazlíčkům. Pejsci se tu stejně jako jejich páníčci budou cítit jako doma. A po výborném obědě v některé z taveren, kde se mimo jiné připravuje množství ryb, si mohou společně pochutnat na výborné zmrzlině. U polského moře téměř kdekoliv totiž seženete nejen „lidskou zmrzlinu“, ale také speciální psí zmrzlou pochoutku. Nehledě na to, že se pejsci smějí koupat bez zákazu na mnoha tamních plážích.

Trocha historie i rekordů

Poblíž tří baltských měst Gdaňsku, Sopoty a Gdyně, která leží nedaleko Jantaru, si přijdou na své znalci historie a různých zajímavostí. Právě v Gdaňsku se začaly psát smutné dějiny začátku 2. světové války. Dodnes je v místech, kde 1. září 1939 Němci napadli překladiště polských vojáků, památník připomínající tehdejší německý útok, který měl za důsledek 2. světovou válku.

V Sopotech zase uvidíte nejdelší dřevěné molo v Evropě, které je delší než půl kilometru. Pokud ho budete chtít vidět zblízka a projít se až na jeho konec, zaplatíte jako dospělý vstupné v přepočtu 55 Kč, pro celou rodinu je výhodný vstup 120 Kč. Každoročně se v Sopotech koná také bujarý proslulý hudební festival. Nejen během něj ožijí všechny tamní bary, kavárny a restaurace. Těch je v daném městě víc než dostatek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz