Hlavní obsah
Cestování

Vyhledávaná evropská pláž: Modrá laguna s bílým pískem a průzračnou vodou připomíná Karibik

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Frank Vincentz - Own work, CC BY-SA 3.0

Zátoka Modrá laguna na ostrově Comino patří k nejkrásnějším evropským místům vhodným pro šnorchlování a koupání.

Malta nenabízí turistům jen množství památek a poznávání bohaté historie. Na ostrovech tohoto souostroví najdete jedny z nejzajímavějších pláží v Evropě. To platí i pro vyhledávanou zátoku Modrá laguna na ostrově Comino.

Článek

Nádherných lagun s čistým průhledným mořem, které přímo vybízí k letnímu osvěžení, najdete na Maltě více. Mezi ty nejoblíbenější patří zátoka s průzračnou vodou a bílým pískem Modrá laguna na malém ostrůvku zvaném Comino, který se rozkládá na pouhých 3 kilometrech čtverečních se třemi stálými obyvateli.

Místo vhodné (nejen) pro dovolenkové fotografie

Jestliže se chystáte na Maltu a toužíte po klasicky „kýčovitých“ fotografiích s nádhernou pláží, okolními útesy a tyrkysovým mořem, nesmíte návštěvu Modré laguny rozhodně vynechat. Zátoka se nachází mezi většími ostrovy Malta a druhým největším ostrovem maltského souostroví Gozo. Modrá slaná voda obklopená skalními útesy a panoramata jako z katalogu umožňuje turistům zajímavé koupání, šnorchlování i potápění. Pokochat se můžete také výhledem na blízký protější ostrůvek Cominotto, který je neobydlený, takže si uchovává svou nerušenou přírodu.

Otázka tedy spíše než proč se sem vydat, protože tohle místo při návštěvě Malty rozhodně nesmíte vynechat, zní, jak se sem dostanete. Během hlavní turistické sezóny se můžete na Cominu ubytovat v malém místním penzionu. Na místo, kde se daří nejenom chovu koz a ovcí, ale také včel, se dostanete pouze lodí. I v tomto ohledu ovšem máte alespoň maličko na výběr. Kromě lodních výletů pořádaných místními nebo cestovkami, se můžete rozhodnout pro dopravu po vlastní ose trajektem anebo si pronajmout soukromou lodičku.

Foto: Wikimedia commons by Frank Vincentz - Own work, CC BY-SA 3.0

Zátoka Modrá laguna na ostrově Comino patří k nejkrásnějším evropským místům.

Z hlavního ostrova Malta se tam dostanete za půl hodiny. Dopravit se na malebný ostrůvek můžete také z nedalekého ostrova Gozo, což vám zabere přibližně jednu hodinu. V jižní části zátoky je ohraničený úsek vhodný pro bezpečné a pohodlné plavání i šnorchlování. Nemusíte tak mít obavu z kotvení lodí v těchto místech a v klidu si odtud můžete doplavat i na zmiňovaný blízký ostrov Cominotto.

Pozor dejte jen na to, že v místě není moc možností, jak se chránit před sluncem a lehátka se slunečníky bývají rychle zabraná, s čímž je na tomto turisticky oblíbeném a vyhledávaném místě nutné počítat. Na pláži si můžete dát i různé občerstvení prodávané ve stáncích, včetně čerstvého ovoce. Oblíbené jsou mezi turisty například alkoholické a nealkoholické drinky podávané přímo v ananasu.

Jak se vyhnout náporu turistů

Kromě cestování veřejnými trajekty z Malty i ostrova Gozo, které jezdí systémem hop-on-hop-off, tudíž na ně například po zakoupení celodenní vstupenky můžete kdykoliv nastoupit i vystoupit, jsou zde ještě také pohodlnější možnosti, jak se do Modré laguny dostat. Pro odjezd volte každopádně raději brzké ranní časy, nebo naopak pozdně odpolední, abyste se alespoň zčásti vyhnuli velkému náporu turistů. V takovém případě se vám spíše než cesta trajektem a účast na organizovaném hromadném výletě bude hodit zapůjčení lodě.

Zejména, pokud si chcete nádheru těchto míst vychutnat do sytosti, je lepší na místě pobýt alespoň pár hodin, k čemuž je zapůjčení lodi ideální. Jde ovšem o poměrně drahou záležitost. Počítejte s tím, že si za pronájem soukromé lodičky pořádně připlatíte. Stát vás bude kolem tří stovek eur na půl den, za celý den poté počítejte přibližně s dvojnásobkem ceny. Výhodou je, že si budete moct zastavit, kde vás jenom napadne, nevýhodou můžou být skryté storno podmínky v případě horšího počasí nebo nutnost zaplacení dodatečného pojištění vozidla.

Co nevynechat v okolí?

Jestliže se nebudete chtít zastavit pouze v Modré laguně a strávit den čistě koupáním, spojte výlet do zátoky s dalšími zajímavostmi v okolí. Za zmínku stojí například hlavní město ostrova Gozo Victoria neboli také Rabat, kde najdete například středověký hrad, krásnou katedrálu ve středu místní pevnosti Citadely.

Svou architekturou vás zaujme i Bazilika sv. Jiří, kde se konají pravidelné oslavy místních svátků. Pokud budete chtít pokračovat v koupání, můžete se v tomto proslulém ráji potápěčů vydat na proslulou pláž Ramla s načervenalým pískem v zálivu. Výhodou je, že všechny zajímavé místní památky nejsou daleko od sebe, takže je hravě zvládnete navštívit během jednoho dne. Jak pěšky, tak hromadnou dopravou toho můžete za den stihnout poznat opravdu dost, vlastně většinu zajímavostí. Nezapomeňte si prohlédnout ani prehistorický chrám Ġgantija ve vesničce Xagħra, který určitě stojí za exkurzi.

Zdroje: cs.wikipedia.org, cs.wikipedia.org, cs.wikipedia.org, reflex.cz, tiqets.com/cs/blog/heslo: jak se dostat do modré laguny na Maltě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz