Hlavní obsah
Lidé a společnost

Záhadné zmizení zpěvačky Pavlíny Braunové: Talentovaná dívka na zkoušku s kapelou nikdy nedojela

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Záhada zmizelé zpěvačky Pavlíny Braunové není objasněna už více než 36 let.

Z příběhu o zmizení talentované folkové zpěvačky Pavlíny Braunové, která měla dorazit vlakem na zkoušku s kapelou, namísto toho se po ní slehla zem, dodnes naskakuje husí kůže. Co se stalo nadějné a pohledné hudebnici?

Článek

Folková hudebnice Pavlína Braunová se narodila 5. března 1965 v Sokolově. Měla ohromný talent, proto už od školy účinkovala v několika známých českých hudebních kapelách. Působila například ve skupině Minnesengři, Freska nebo Sem Tam. Když zanechala studia na pedagogické fakultě v Plzni, rozhodla se věnovat hudbě naplno. Několikrát vystupovala v Československé televizi a nahrála kolem 19 písní. Uměla dobře hrát na klávesy a podle kolegů muzikantů byla ochotná, spolehlivá a měla vlastní osobitý projev. Aby mohla pomáhat své babičce, která zůstala sama, přestěhovala se k ní do Strakonic.

Na zkoušku před koncertem nikdy nedojela

K osudnému zmizení zpěvačky se silným a unikátním hlasem, která měla dobrý cit pro intonaci a pro rytmus, došlo 6. srpna roku 1988. Dívka chtěla ze Strakonic odjet na zkoušku se svou kapelou před koncertem do Českých Budějovic, koncert se měl konat v kempu v Černém Pošumaví. Vydala se proto ráno v půl deváté na nádraží a plánovala na ni přijet vlakem.

Na zkoušku ani na koncert však už nikdy nedojela. Celé pátrání mohlo pozdržet to, že v dané době ještě nikdo neměl mobilní telefon, proto bylo daleko těžší někoho sehnat nebo o sobě dát vědět. Členové kapely proto chvíli čekali, jestli se jim jejich kolegyně a zpěvačka z kapely sama neozve. Když se však potvrdilo, že o mladé třiadvacetileté Pavlíně nevěděly nic ani její babička a maminka, která za ní o dva dny později přijela do Strakonic, začalo rozsáhlé pátrání.

Pátrání nepřineslo žádné výsledky

Policie měla v případě ztracení jinak společenské a dochvilné dívky, která podle přátel mimo jiné často cestovala stopem, několik vyšetřovacích variant. Pracovala i s možností, že si Pavlína chtěla vzít život, ta byla ale téměř záhy vyvrácena, protože zpěvačka byla vždy radostná a usměvavá a každé vystoupení i společenské události si užívala. Nic tedy podle jejích blízkých nenasvědčovalo tomu, že by ji něco výrazněji trápilo.

Druhým možným vysvětlením bylo, že se Pavlína rozhodla i kvůli tehdejšímu režimu utéct s přítelem do zahraničí, proto nikomu nic neřekla. Jenže když vyšetřovatelé pominuli okolnost, že u sebe neměla v den zmizení platný cestovní pas, je tu ještě podstatnější pochybnost. Od jejího zmizení už uplynula řada let, jenže Pavlína se nikdy nikomu neozvala, a to ani po revoluci. Nejbližší příbuzné a rodiče by se v takovém případě velice pravděpodobně pokusila kontaktovat. V úvahu proto přicházel také obchod s lidmi nebo jiný únos.

Protože se nenašli žádní očití svědci, kteří by brunetku s výraznýma tmavýma očima ve vlaku zahlédli a poznali, zůstalo v úvahu i to, že by talentovaná muzikantka odjela za kapelou stopem a po cestě se jí něco přihodilo. Nikdy se však nenašly žádné její osobní věci a ani přes její podrobný popis, který tehdy odvysílala televize, se neozvali žádní lidé, kteří by Pavlínu kdekoliv viděli.

Možné příčiny jejího zmizení

Rodina se v zoufalství obrátila nejen na vyšetřovatele, ale dokonce prý také na věštce, senzibily a kartářky. Zmizení Pavlíny Braunové se však dodnes nikomu objasnit nepodařilo. Na vině byl nedostatek stop a důkazů. Ani od zahraničních kolegů nedostala tehdejší československá policie žádné informace vedoucí k novým výsledkům ve vyšetřování. Záhadné je, že ve stejnou dobu, jen o dva dny později, zmizely u Plzně další dvě mladé dívky. Protože byly naposledy zahlédnuty u benzinové pumpy, přicházela i u nich v úvahu varianta s autostopem a únosem.

Tak či tak zpěvačku ani její ostatky se nikdy najít nepodařilo. Přesto se dodnes policie domnívá, že se stala obětí násilného trestného činu, protože jinak by se někomu ze svých příbuzných ozvala. V roce 2013 vydali hudebníci Jan Friedl s bývalým členem kapely Poutníci Jiřím Smržem na Pavlíninu počest její staré demo nahrávky v albu s názvem Bílé místo. Vokály zpěvačka nahrála v roce 1988 na soustředění s kapelou Minnesengři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz