Článek
Dubajská čokoláda se díky jedné influencerce na Tik Toku dostala až k nám. Čokoládovny se předhánějí, kdo vyrobí lepší, různé další influencerky se do ní směle zakusují a ti, kdo nemají ani jednu z těchto možností, ale vlastní alespoň e-shop s cukrářskými potřebami, pohotově nabízí ingredience, náčiní a pomůcky k domácí výrobě. Hospodyňky a amatérské cukrařinky zas poskytují recepty na tu nej dubaj čokoládu made in doma.
Čokoláda s pismaniye je tedy ta, kterou jsem viděla na videu jako úplně první a později ji zaměnila za dubajskou. Vzhledově to není zase až tak velký rozdíl. A pistácie jsou tam také. I když jen maličko. Náplň této čokolády tvoří Pismaniye, což je tradiční turecká sladkost vláknitého tvaru známá též jako turecká vílí vata, jejíž jemná sladká vlákna se prý doslova rozpouštějí na jazyku. Tedy něco jako naše cukrová vata, kterou dobře známe především z poutí, různých jarmarků a dětských oslav.
Reklamu na ni jsem tedy viděla ještě dříve, než jsem se začala pohoršovat nad množstvím videí, reklam a informacemi o ní s jediným cílem a to vydáním ne zrovna malého finančního obnosu výměnou za tento čokoládový zázrak. Tehdy jsem ji označila za „chlupatou“ a takto nazývala i tu dubajskou. To asi kvůli těm nudlím z těsta kadayif. Dubajská čokoláda má ovšem ke chlupům přece jen o něco dál. Po rozlomení její vnitřek vypadá spíše jako uválené vlhké seno, což umocňuje ona pistáciová pasta. Lidé ji však v diskuzích připodobňují i k horším věcem. Mnohé publikovat nelze. Ale tato si také nezadá s vyvoláváním fantazií, čemu všemu se podobá a rozmanitost popisů je více než pestrá, např.:
jako vyčesané chlupy ze psa polité čokoládou,
byla však určena i konkrétní rasa a tou je retrívr,
jiný si byl zcela jist tím, že se do výroby připletlo kuře,
kdosi sázel na opelichanou kočku, husí peří či mrtvé kuře,
nejčastějším tvrzením bylo, že to vypadá jako skelná vata, ale zmíněn byl i vatelín nebo leskymo
a další přirovnávání na sebe nenechala čekat:
čokoláda plněná chlupy,
náplň z ptačího peří,
proběhl i dialog s výměnou názorů:
To trochu vypadá, jak když se ta čokoláda potkala s naším psem.
Mně to spíš připadlo jako peří z kačeny.
Další se ptal: Co to oškubali?
A pak se našli i takoví, co by věděli, jak si tuto čokoládu udělat sami:
Tak po tom doma nechám proběhnout kočku a voila.
Trochu mi zbylo, když jsem zateploval dům, teď už stačí koupit čokoládu a můžu podávat návštěvám tuto kulinářskou specialitu.

Náplň této čokolády některým připomíná kuře.
Čokoláda Pismaniye Floss, jak ji nazvali, stojí 339 Kč za 120 g. V nabídce mají i malinovou verzi s názvem Angel Hair a obě dvě jsou rovněž na povrchu patřičně pocákané. Kde kdo se podivoval i nad cenou, avšak odpověď výrobce byla neochvějná:
Cenu produktu určuje spousta faktorů.
Hlavním z nich jsou suroviny - k výrobě používáme prémiovou francouzskou čokoládu Michel Cluizel a kvalitní Pismaniye.
Každá tabulka se vyrábí ručně a delší dobu než klasická tabulka. Kapacita výroby plněných tabulek je tedy velmi omezena na pár kousků denně.
Dalšími faktory je čas našich chocolatiérů, provoz e-shopu a marketing.
Začne mánie?
Tak co? Budete šílet i z této? Zrovna včera spustili video na tu malinovou a na e-shopu ji mají jako novinku v předobjednávce, zatímco ta první je jako tip skladem.
Pişmaniye - turecká cukrovinka vyrobená smícháním mouky opražené na másle s cukrem a následným tvarováním do jemných vláken. Někdy se zdobí mletými pistáciovými oříšky. I když je někdy přirovnávána k cukrové vatě, jak ingredience, tak způsob přípravy se výrazně liší.
Zdroje:
https://www.facebook.com/chocolenka.cz/videos/1013109463985864
https://www.facebook.com/chocolenka.cz/videos/1903021923800863
Wikipedia: Pişmaniye