Článek
Kdysi jsem někde našla seznam základních surovin, co je dobré mít stále doma. Ať už pro běžnou spotřebu, nebo když přijde nečekaná návštěva. Seznamů a různých doporučení je všude habaděj, ale tento mě zaujal, protože je tam vše, z čeho si dokážu představit několik desítek plnohodnotných jídel. Nyní jsem si na něj vzpomněla a trochu upravila i dle místa uložení a skladování.
Do kuchyně:
Mouky (hladká, polohrubá, hrubá)
Dětská krupička
Cukr (krupice, moučkový, vanilkový, skořicový)
Prášek do pečiva
Sůl
Koření (veškeré, které používáte)
Strouhanka
Těstoviny, rýže, čočka, hrách
Ovesné vločky
Hořčice, kečup
Olej, ocet
Do lednice:
Mléko, smetany (na vaření, ke šlehání,zakysaná), jogurty
Máslo
Sýry
Tatarka, majonéza
Vajíčka
Kuře
Maso (jaké používáte)
Mleté maso (nejlépe od řezníka)
Do mrazáku:
Mražená zelenina, špenát
Pečivo
Do spíže:
Knedlíky v prášku (houskové, bramborové)
Granulovaná jíška (tmavá, světlá)
Pudingy v prášku
Piškoty
Sterilovaná zelenina (zelí, okurky, nakládané kapie apod.)
Kompoty
Rajské protlaky
Do sklepa:
Čerstvá kořenová zelenina
Brambory
Cibule
Ovoce
Já bych ještě přidala kvalitní čokoládu, čaj, kávu a domácí sušenky skladované v plechové dóze.
Je vyloženě nutné ještě něco dalšího? Člověk, když chce, nebo musí, vystačí s málem. Jenže když jde na nákup, tu vidí to a tu zas tohle, děti by rády nějakou sladkost, anebo je něco v „úžasné“ slevě.
A jak jste na tom vy? Máte základní suroviny stále doma, nebo kupujete dle potřeby, anebo když jsou ve slevě?