Hlavní obsah
Zdraví

Daruj krev, daruješ život. Jak probíhá návštěva transfuzního centra?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: user:6689062/pixabay.com

ilustrační foto

Nedávno se mě kamarádka ptala, jestli s tolika a tolika kily může jít darovat krev, a jak že to tam vlastně probíhá? Tak mě napadlo, že o svých zkušenostech s darováním napíšu takový krátký příspěvek.

Článek

Už za sebou nějakých pár odběrů mám. Nemohu se samozřejmě rovnat se svým tátou, kterému se doma v šuplíku válí zlatá Jánského plaketa, a díky kterému máme v místní nemocnici všichni nadstandardní pokoje na účet podniku. Ale něco jsem na odběrech už pochytila.

Jak vím, že mohu darovat krev?

Pokud se rozhodnete darovat krev, nehrňte se hned na transfuzní s nataženou rukou. Nejdříve si musíte zodpovědět pár otázek:

  1. Je Vám více než 18 let?
  2. Máte své 60. narozeniny ještě před sebou?
  3. Vážíte víc jak 50 kg?

Pokud jste na všechny z výše uvedených otázek odpověděli kladně, tak hurá! Můžete se na odběr krve alespoň objednat. V některých nemocnicích berou prvodárce bez objednání a na konci odběru dostanou přihlašovací údaje do objednávkového portálu. Jinde se dárci na další odběr objednávají telefonicky.

Co dělat před odběrem?

Před první návštěvou transfuzního centra je dobré žít trochu střídměji. Já osobně asi týden před odběrem nějak moc neholduji alkoholu. Dva až tři dny předem se snažím také vyhýbat hodně tučným jídlům a fast foodům. Spíš si dám ovoce, zeleninu a domácí stravu. Také se snažím vypít alespoň ty 3 litry tekutin, abych byla před odběrem dostatečně hydratovaná.

Ráno odběru už nesnídám kávu, jako běžně, ale dám si čaj a rohlík nebo housku. Což samy sestřičky doporučují. Jinak alespoň u nás v čekárně na transfuzním bývá běžně dostupný čaj a koš plný pečiva na snídani pro ty, kteří se před odběrem najíst nestihli.

Jak takový odběr krve probíhá?

Konkrétní podoba odběru krve se samozřejmě může lišit nemocnice od nemocnice, obrys ale zůstává více méně podobný.

V naší nemocnici dárce přijde na transfuzní oddělení a u vchodu si u pultíku zaškrtne, jestli daruje krev, či plazmu. Dle toho mu pak vyjede pořadové číslo, kterým se pak bude řídit. Následně si dárce vezme formulář, který musí vyplnit.

Na cedulích pak sleduje, kam má jít. Nejprve si ho zavolají sestry do úvodní kanceláře, kde mu vezmou kartičku dárce, zkontrolují občanku a dají na formulář čárový kód.

Následně jde dárce do ordinace sester, kde mu změří teplotu a tlak, zváží jej a vezmou mu krev na rozbor obrazu krve (před každým odběrem se vyšetřuje krevní obraz, žloutenka B a C, HIV, syfilis). Také si převezmou vyplněný formulář, který pak s výsledky rozboru krve putuje k lékaři.

K lékaři většinou dárce vstupuje svlečený do půl těla. Nejprve lékař projde s dárce vyplněný formulář a případně se doptává, pokud mu něco není jasné. Pokud je vše v pořádku, poslechne si Vás a prohmatá Vám uzliny na krku. U prvodárců i ve tříslech.

Pak Vám dá vaši kartu a můžete jít na odběrový sál. Možná si pár minut počkáte. To záleží na tom jak mají volná místa a z jaké ruky Vám krev vezmou. Na sále si sednete do jejich odběrového křesla, sestřička Vám zaškrtí ruku a napíchne žílu. Tahle část bývá trochu nepříjemná, ale pokud je šikovná, tak to bolí jen maličko. Při samotném odběru krve byste bolest v místě vpichu cítit neměli. Následně dostanete do ruky míček, který mačkáte, nebo jen naprázdno svíráte a rozevíráte pěst. Pokud se Vám také při odběru dělá mdlo, není projevem slabosti říct stop, nestojí to za omdlení.

Odběr krve trvá většinou kolem těch 10 minut, plazma něco okolo hodiny.

Po odběru vám sestra místo vpichu přelepí a zaškrtí. Nikam nespěchejte, vstávejte pomalu a nehrňte se domů. Pokud vaše nemocnice nabízí dárcům po odběru oběd zdarma, tak se nejprve najezte a až při odchodu si sundejte škrtidlo. Při svém prvním odběru jsem byla svědkem toho, jak si paní sundala škrtidlo příliš brzo a zůstala po ní v čekárně cestička krve.

Alespoň ten jeden den po odběru je dobré zůstat v takovém tom klidovém režimu, odpočívat a pít alespoň 3 litry tekutin.

Kdy můžete opět darovat?

Pokud budete chtít být pravidelným dárcem, můžete se na další odběr objednat zhruba za čtvrt roku. Muži se na odběr plné krve mohou objednat jednou za 3 měsíce a ženy jednou za 4 měsíce.

Plazmu můžete darovat jednou za 14 dní, protože se v těle obnoví již 48 hodin po odběru, u darování plné krve se nejdéle obnovují červené krvinky, kterým to trvá až 3 týdny.

Výhody pro dárce krve a krevní plazmy?

  1. S darováním krve se také samozřejmě pojí řada výhod pro samotné dárce. Od vyšetření krve zdarma až po ty finanční.
  2. Dárci mají po odběru v práci placený den volna.
  3. Za každý odběr si mohou ze základu daně odečíst 3000 Kč.
  4. Občerstvení na transfuzním oddělení po odběru.
  5. Vitamíny od zdravotní pojišťovny.
  6. Například naše nemocnice má bodový systém, za odběr plné krve jsou dva body, za plazmu je jeden. Za 10 bodů je nadstandardní pokoj pro dárce zdarma a od 20 bodů je tomu tak i pro blízkou rodinu.
  7. Pro držitele Janského plakety mohou být slevy na MHD (například u nás je po 10 odběrech MHD zdarma).
  8. Dále nabízí výhody a příspěvky pro dárce jednotlivé pojišťovny. Např. cestovní pojištění zdarma, příspěvek 1000 Kč na vitamíny, sport nebo na dentální hygienu a určitě i mnoho dalších, tyto jsem však využila.
  9. Některá fitka, sauny a bazény mají pro dárce krve levnější vstupné.

Zdroje:

https://www.klaudianovanemocnice.cz/trvale-slevy-a-vyhody/ms-2679/p1=2679

https://www.uhkt.cz/darci/darovani-krve/sub_article_16

https://nemocniceprostejov.agel.cz/pracoviste/oddeleni/hto/informace-pro-darce/darovani-plasmy.html

https://www.vfn.cz/wp-content/uploads/2020/04/F-FTO-1.02_v5.00_pouceni_darce-krve_042020.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz