Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak zvládnout první semestr na vysoké škole?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: nikolayhg/pixabay.com

ilustrační foto

Přechod na vysokou školu bývá často náročný. Navíc se říká, že první ročník je vůbec tím nejnáročnějším, alespoň, co se organizace týče. Zde je deset rad, které vám skok ze střední na vysokou pomohou překonat co nejsnáze.

Článek

1) Seznamte se s novým prostředím

Kampus, koleje, menza, knihovna, učebny. To všechno jsou místa, která se vyplatí navštívit ještě před začátkem nového semestru, nebo ideálně během prvního týdne, kdy ještě nejsou přednášky v plném proudu. Doporučuji si co nejdříve zajistit kartičku do univerzitní knihovny, s velkou pravděpodobností to totiž bude místo, kde strávíte velkou část času studiem a zpracováváním úkolů. Dobré je také si zjistit, na jakém principu funguje menza, jestli je nutné si obědy předem objednat, nebo jestli jsou volně k výdeji, abyste pak nestrávili celý první týden hladoví. No a proč je důležité vědět, kde se konají přednášky, snad ani nemusím vysvětlovat.

2) Zjistěte si kritéria hodnocení u jednotlivých předmětů

U každého předmětu může probíhat zkouška jinak. Může být ústní, písemná, případně praktická. Je dobré si ideálně ještě před začátkem výuky na STAGu nebo jakémkoliv jiném portálu, který vaše škola používá, zjistit kritéria hodnocení, jestli budou během semestru nějaké průběžné testy, úkoly a podobně. Obvykle tyto administrativní záležitosti řeší vyučující na prvních přednáškách a seminářích, je ale dobré se předem připravit.

3) Pečlivě si veďte a organizujte poznámky

Salátová vydání sešitů a pět různých zápisků v jednom vám možná stačilo na střední škole. Na vysoké je ale dobré si na každý předmět vést samostatný sešit, složky, případně elektronické zápisky. Přeci jen to bude váš hlavní učební materiál ke zkoušce a je lepší, když v tom všem stresu během zkouškového nemusíte hledat materiály po deseti různých zápisnících. Pokud si vedete zápisky na papírech, které pak vkládáte do desek, sešívejte si je ideálně ihned po hodině sešívačkou a pište si datumy (osobní zkušenost, je to důležité).

4) Sežeňte si materiály od spolužáků z minulých let nebo si stáhněte materiály od vyučujících

Doba kovidová přinesla tu výhodu, že vyučující zpřístupňují své materiály online, aby si je studenti mohli stáhnout a učit se z nich, případně si do nich vepisovat poznámky během přednášek. Zároveň je dobré se zeptat spolužáků, jestli náhodou nemají zápisky z loňských přednášek. Já jsem si takhle ušetřila práci s výpisky hned ze dvou předmětů. Pokud nezískáte nic online, nebo od spolužáků, ještě existují portály, kde si materiály od spolužáků můžete za menší poplatek stáhnout (např. Primát)

5) Nenechávejte učení na poslední chvíli

Učení se látky týden před zkouškou se sice dá zvládnout, přináší to s sebou ale víc stresu, než je zdrávo. Proto vřele doporučuji si vyhradit během týdne čas a na poznámky z každého předmětu se alespoň kouknout. Nemusíte se je aktivně učit, je dobré ale alespoň částečně vědět, o čem je na přednáškách řeč. Dobrá jsou také naučná videa na youtube nebo materiály o dané problematice online. Často totiž zmiňují věci, které na přednáškách nepadnou.

6) Nebojte se zeptat, když něčemu nerozumíte

Na střední jste se možná mohli setkat s nerudnou reakcí, když jste něco pořádně nepochopili, na vysoké se vám ale vyučující snaží vyjít vstříc a látku vám klidně dovysvětlí po přednášce nebo na individuální konzultaci. Nejlepší je ale ptát se hned a nenechávat si otázky na poslední týden přednášek…

7) Najděte si svůj ideální styl učení

Každý se učíme jinak. Někdo si látku donekonečna stále přepisuje, někdo si dělá kartičky s otázkami, a někomu stačí si látku číst. Je dobré si ještě během prvního semestru ujasnit, která z desítek metod učení funguje dobře vám. Zároveň je dobré se zaměřit na prostředí, ve kterém se učíte a na denní dobu učení.

8) Nebojte se oslovit ostatní

Na přednášky s vámi budou chodit desítky, možná stovka dalších studentů, nebojte se je oslovit a navázat s nimi kontakt. Je dobré si najít během prváku alespoň pár známých se kterými si můžete porovnávat poznámky nebo pracovat na projektech. Víc hlav víc ví.

9) Nezapomeňte relaxovat

Zkouškové a někdy i samotné semestry mohou být stresovým a psychicky náročným obdobím. Vždycky byste si ale měli najít čas na něco jiného než jen školu a učení. Objevujte nové prostředí, město, ve kterém studujete, najděte si čas na koníčky a snažte si ze svých studijních let odnést vzpomínky i na něco jiného, než jsou hodiny strávené nad knihami a materiály.

10) Investujte čas sami do sebe

Pokud můžete, choďte na kulturní akce, dobrovolné nebo doplňkové přednášky. Nebojte se investovat čas do osobního rozvoje a nenahlížejte na učení s odporem, ale jako na možnost posunout se dál. Z dlouhodobého hlediska se to určitě vyplatí.

Vysoká škola je určitě výzvou, ale také je nezapomenutelným obdobím, na které budete jednou vzpomínat. Doufám, že vám tyhle typy pomohou vytvořit pevný základ pro začátek vaší vysokoškolské kariéry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz