Hlavní obsah
Knihy a literatura

Audioknižní Pilíře země v podání Vasila Fridricha jsou nebe v uších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Audiokniha Pilíře země

Populární románová historická freska Pilíře země Kena Folletta se dočkala své audioknižní podoby. Hlas jí propůjčil Vasil Fridrich a odvedl znamenitou práci.

Článek

Ve městečku Kingsbridge skomírá klášter, kterému chybí dobré vedení a nějaká vzpruha. Naštěstí se mu dostane nového opata Filipa, který se rozhodne ke slávě Boží vystavět novou krásnou katedrálu. Ne všichni jsou jeho plánu nakloněni. A ne všichni mají čisté úmysly. Takže se rozehrává boj o osudy lidí, města i celého království, který potrvá celý lidský život, ne-li déle. Vítejte v Anglii 12. století.

Ken Follett nás prostřednictvím Vasila Fridricha pozval na padesátihodinovou návštěvu středověké Anglie, která vás donutí zamilovat si pohodlí vlastní existence. Ocitáme se totiž v době, kdy nebylo jisté, že člověk najde práci, neumře hladem, mrazem či nepřátelským nájezdem. Každý den tehdy mohl vnímat jako dar a jedinou jeho jistotou byl Bůh. Děj románu se soustředí na několik postav, jako je například převor Filip, stavitel Tom, obchodnice Aliena či její milý Jack. Všichni chtějí žít své životy v bezpečí a prosperitě, často jim ovšem není přáno. Každý má pro své vlastní konání silnou motivaci, která je leckdy i v rozporu s životním štěstím. Vše tohle je umně spleteno, aby to nabídlo neskutečně napínavý a záživný děj.

Ken Follett je mistrný vypravěč a svá díla má dobře vyzdrojovaná, proto se při čtení či poslechu knihy můžeme dozvědět nejen, jak se ve 12. století žilo, ale i jak se stavělo, vyráběly látky či jak se mlelo obilí. Krom Anglie procestujeme také Španělsko či Francii a jedna z postav doputuje i do Jeruzaléma.

V ději nejde jen o stavbu katedrály či hledání životního štěstí, často jde o život. S postavami se setkáváme na začátku jejich osudů a prožíváme je s nimi. Chvíli mají na vrch hrdinové, chvíli antagoniosté. Tak jako v životě. Ken Folett si pro děj prvního dílu o katedrále vybral velmi zajímavé období z anglických dějin, kdy probíhala dlouholetá válka o trůn mezi Štěpánem a Matyldou. Každý měnil strany, jak se mu zachtělo a obyčejní obyvatelé trpěli. Autor to skvěle dokázal přenést na stránky románu, takže z napětí vlastně nikdy nevyjdete.

Kvůli napjatým nervům si ukusujete nehty a skoro nedýcháte. Skvěle zvolený hlas Vasila Fridricha je natolik magický a jeho přednes sugestivní, že se ocitnete přímo u katedrály a spolu s obyvateli městečka se bojíte o svůj osud. Kéž by bylo více takových knih a audioknih. Právě pro takové příběhy stojí za to, být knihomolem!

Vydavatelství Témbr pro nás s Vasilem Fridrichem natočilo i druhý díl o katedrále - román Na věky věků, který se odehrává na stejném místě, jen o sto padesát let později. Volná série knih z Kingsbridge dále pokračuje knihami Ohnivý sloup a prequelem Večer a Jitro. Knihy nemusíte číst po pořadí, nenavazují na sebe, odehrávají se jen na stejném místě. V letošním roce by u Euromedia Group měl vyjít pátý díl Zbroj světla. Já už se ho nemůžu dočkat.

POSLECHNĚTE SI TO, POKUD: máte rádi rozsáhlé románové kroniky, které jsou dějově rozprostřené přes několik desetiletí.

NEPOSLOUCHEJTE TO, POKUD: nemáte dostatek prostoru na poslouchání. Přece jenom kniha má téměř 50 hodin a je tak napínavá, že ji prostě nejde vypnout.

FOLLETT, Ken. Pilíře země. Vydání páté. Přeložil Jan JIRÁK. Praha: Euromedia Group, 2021. ISBN 978-80-242-6607-7.

Adioknihu načetl Vasil Fridrich a vydalo vydavatelství Témbr.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz