Hlavní obsah
Knihy a literatura

Českou fantasy Kosti pod mechem si musíte rozhodně přečíst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Kosti pod mechem

Mladá česká spisovatelka Zuzana Hartmanová stvořila jedinečnou fantasy s netradičními hrdiny - minotaury. Kosti pod mechem jsou takovou knihou, která čtenářům dokáže, proč je fantasy stále tak populární žánr literatury.

Článek

Minotaur Nerghan putuje světem a snaží se v soubojích cti zabít ty, co ho zradili. Potká Unu, která si nic ze svého dětství nepamatuje. Kolem nich není nikdo, kdo by se Uny ujal, takže ji vezme pod své ochranné paže a začne ji učit tomu, jak se stát správnou minotaurkou. Proč byl Nerghan, tento česný a pravdomluvný hrdina, ke kterému všichni vzhlíželi, zrazen? A dokáže všem, že čest je opravdu více než život?

Zuzana Hartmanová napsala jedinečnou epickou hrdinskou fantasy, která tu už dlouho nebyla. Působí, jak kdyby k nám propadla z jiné doby. Je v ní akce od začátku do konce, intriky, záludní nepřátelé a hon za lepším zítřkem pro celý druh. Nikdo se v ní příliš nebabrá ve svých pocitech či v erotice, což poslední dobou tak rádo zapleveluje některé fantasy příběhy. Nerghan je hrdina ze staré školy. Jde si svou vlastní cestou a čest je mu víc než rodina než přátele, než život. Nejde mu o své vykoupení a záchranu, ale hlavně o ideály, o pomstu. Nerghanův boj dokazuje, že jeden čestný člověk nezmůže proti tisícům špinavců nic, ale příkladem pak může strhnout davy.

Příběh Kostí pod mechem neplyne v chronologickém pořadí. Na začátku se v podstatě dozvíte, jak to s hrdinou dopadne, a teprve následně se dočítáte, co vše k tomu vedlo. Není to ovšem veselé čtení, v průběhu knihy se vám srdce roztříští na milion kousíčků, abyste ho v průběhu příběhu dávali pracně dohromady a roztříštilo se zas a znova.

Celý svět knihy Kostí pod mechem je vystaven bravurně a je poznat, že si s jeho promýšlením dala autorka práci. Zabydlela ho netradičními hrdiny a dá se očekávat, že napíše ještě další příběhy ze stejného univerza. Ovšem pokud nejste příznivci neuzavřených sérií, nemusíte smutnit. Příběh Kostí pod mechem uzavřený je a knihu tak můžete číst jako stand-alone.

Nakladatelství Host si s výpravou knihy dalo velmi záležet. Zlatočerná obálka skvěle celý příběh vystihuje a na konci knihy nechybí ani nezbytná mapička. Jen je škoda, že na matném černém povrchu je vidět každý otisk palce, ale dá se to očistit.

Po přečtení knihy je vám na jednu stranu strašně líto, že musíte hrdiny opustit, protože vám opravdu přirostli k srdci. Na druhou však víte, že přesně takový konec si příběh zasloužil a vy byste na něm nezměnili ani písmenko. Pokud byste letos na jaře a v létě měli sáhnout jen po jedné fantasy knize, měla by to být tahle. Rozhodně si vaši přízeň zaslouží. Určitě pro fantasy žánr nadchne novou generaci čtenářů.

PŘEČTETE SI TO, POKUD: máte rádi fantasy. Nebo výborné příběhy. Nebo českou literaturu.

NEČTĚTE TO, POKUD: musíte mít ve fantasy spoustu erotiky a romantiky, to tady opravdu nenajdete.

Nakladatelství Host mi knihu zaslalo k recenzi.

HARTMANOVÁ, Zuzana. Kosti pod mechem. Brno: Host, 2024. ISBN 978-80-275-2010-7.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz