Hlavní obsah
Knihy a literatura

Čtvrté křídlo je průměrná YA fantasy plná klišé, ale extrémně dobře napsaná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Čtvrté křídlo

Celosvětový fantasy fenomén Čtvrté křídlo se konečně dočkal svého překladu do češtiny a začal válcovat všechny tuzemské žebříčky prodejnosti. Otázkou ovšem je, zda si takový povyk zaslouží.

Článek

Violet čeká nejhorší den jejího života. Vždy se chtěla stát písařkou, ale její matka slavná generálka rozhodla, že se musí pokusit stát dračí jezdkyní. A co na tom, že jí k tomu chybí jakékoliv předpoklady a většina aspirantů se nedožije konce studia? Violet se do školy opravdu dostane, čeká jí náročný výcvik, každý ve škole ji chce zabít, má hlavního nepřítele, který je ovšem tak sexy. A jí se daří studiem proplouvat bez ztráty kytičky. Získá svého draka?

Čtvrté křídlo spadá do žánru takzvané romantasy, jedná se o propojení romantické literatury a žánru fantasy. Navíc má ještě nálepku YA - Young adult, tedy knihy pro dospívající a mladé dospělé. A přesně pro tuto skupinu čtenářů se bude jednat o dokonalé dílo. Najde v ní dospívající hrdinku, která hledá své místo ve světě, švarného záporáka, po kterém touží hrdinčino srdce a hormony, magii, záhadu, boje a hlavním lákadlem budou bezesporu draci.

Kniha je extrémně čtivá, čtenář se ani nenaděje a je v půlce příběhu. Přesto má celou dobu pocit, že už to někde četl. Zdá se, že Rebecca Yarros prostě cestou posbírala všechny své oblíbené zápletky a propriety, aby z nich upletla vlastní příběh, který, a to včetně konce, postrádá originalitu. Ocitáme se ve škole, kde hrdinka ani nechtěla být, podle všech ke studiu v ní ani nemá předpoklady, ale nějak se stane, že je za hvězdu. Nemůže se rozhodnout mezi dětskou láskou a tajemným záporákem a světe div se, podaří se jí něco, co se nepodařilo nikomu jinému.

Celá kniha obsahuje jedno klišé za druhým, ať již z fantasy žánru, či třeba z eroticko-romantické literatury. Příkladem může být věta, kterou pronese drsný muž s tajemstvím při postelových hrátkách: „Udělej se pro mě.“ Existuje ještě používanější fráze v milostných scénách? A sama hrdinka vykazuje tak silné znaky postavy typu Mary Sue, až celou knihu strhává o laťku níž. Pokud netušíte, co Mary Sue je, doporučuji vyhledat, ale ve zkratce se jedná o tak dokonalou ženu, že ani nemůže být skutečná. Většinou jde o alter ego spisovatelky, které je vyvolené, zachrání všechny a pomalu si u toho nezlomí ani nehet na palci u nohy.

Na druhou stranu svět i způsoby magie má autorka vystavěny dobře, draci a scény s nimi přidávají také plusové body. A opravdu se to dobře čte, takže po druhém díle rozhodně sáhnu. Jen z něj možná nebudu tak nadšená, jako všichni okolo. I když kdo ví, třeba nám autorka nachystá něco nečekaného, čehož jsme ve Čtvrtém křídle zatím svědky nebyli. Příběhy o dracích a jejich jezdcích mají v originále dva díly, třetí má vyjít příští rok v lednu. Série má mít pět svazků, ovšem pokud každá kniha zaznamená stejný zájem, jako Čtvrté křídlo, nikde není psané, že těch dílů nemůže být ještě víc.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi YA knihy, kde krom akce narazíte i na tu trochu romantiky a erotiky. A pokud máte rádi dráčky.

NEČTĚTE TO, POKUD: nesnášíte neoriginální příběhy plné klišé a hrdinek bez jediné chybičky.

Pokud hledáte opravdu originální fantasy s draky, vřele doporučuji knihu Drak jeho veličenstva od spisovatelky Naomi Novik, kterou už před několika lety vydalo Argo.

YARROS, Rebecca. Čtvrté křídlo. Praha: Fragment, 2024. ISBN 978-80-253-6688-2.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz