Hlavní obsah
Knihy a literatura

Debutový Druhý dech Daniela Krásného vás donutí se bát v malebném prostředí České Kanady

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Druhý dech

Daniel Krásný nám v hororovém Druhém dechu ukáže, jak se dělá reklamní kampaň a jak děsivá může být Česká Kanada. Jedná se o velmi podařený literární debut, který obstojí i mezi ostřílenou konkurencí.

Článek

Adolfovi se rozpadá manželství se slavnou instagramovou influencerkou. Navíc se mu nedaří ani v práci kreativního ředitele reklamní agentury. Když dostane pozvánku na pracovní výjezd do odlehlého penzionu v České Kanadě, nechce se mu jet, ale vnímá to jako příležitost, která by mu pomohla odrazit se ode dna. Společnost mu dělá kamarád a zároveň ředitel agentury Švejk a mladičká grafička Julie. Své problémy mají i oni. A i další lidé, kteří se s nimi v penzionu Hejmon ocitnou.

Daniel Krásný vzal velmi atraktivní ingredience, které zamíchal tak umně, že Druhý dech je velmi podařeným počinem. Příběhová linka je zajímavá a uvěřitelná, postavy nejsou ploché a s jejich problémy se dokážete velmi dobře identifikovat. Skvěle je podáno prostředí marketingové agentury i to, jak snadno se lze stát velkým influencerem, ale jak je těžké se na tom výsluní udržet. Ano, v knize jsou i věci, které by se určitě daly vytknout, jako je místy velká rozvláčnost a různé příběhové odbočky, které občas naruší plynulost čtení, ale to jsou jen malinké chyby v jinak skvělém příběhu.

Knihu si určitě nejvíce užijí skalní fanoušci hororového žánru, zejména filmů, protože se to na stránkách jen hemží popkulturními odkazy. Já se k nim neřadím, ale rozhodně se nechám inspirovat na filmové promítání. Prostředí České Kanady a penzionu na samotě u lesa jsou skvěle zvolené kulisy. Skupinka lidí, kteří mají společnou minulost a kteří se sjedou na jedno místo, zavání klišovitostí. Klišé ale v této knize nečekejte. Naopak.

Zkoumá se temnota, kterou si každý nese v sobě. Utrpení, které jeden dokáže způsobit druhému, či utrpení, které si dokáže člověk sám vsugerovat. I když je poměrně brzo jisté, kdo zemře, čtenář dlouho neví proč a kdo všechno ho bude v jeho cestě na onen svět doprovázet. Krásný ve své knize buduje atmosféru a po poměrně pomalém rozjezdu přichází zběsilá jízda, aby byl čtenář opět ukolébán a následně úplně zdrcen závěrem. Tohle se opravdu povedlo a celému vyústění knihy tleskám ve stoje!

Druhý dech je velmi dobře napsaný, takže je těžké uvěřit, že je to autorova prvotina. Snad si u této knihy nevystřílel všechny nápady a má pro nás nachystány další děsuplné příběhy. Já se každopádně na příští jeho román těším.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímá prostředí reklamní branže, Česká Kanada nebo jak kvalitní může být česká hororová literatura.

NEČTĚTE TO, POKUD: se neradi bojíte.

Děkuji autorovi a nakladatelství za zaslání knihy k recenzi.

KRÁSNÝ, Daniel. Druhý dech. Praha: Argo, 2024. ISBN 978-80-257-4393-5.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz