Hlavní obsah
Knihy a literatura

Dubánek a tajný vzkaz vezme děti do lesa za dobrodružstvím

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Dubánek a tajný vzkaz

Pokud se v lese díváte pozorně, můžete narazit na dubánky, malá stvoření, která si staví domečky z větviček a listí a mimo zraky lidí prožívají svá dobrodružství. Jedno takové nám přináší kniha Dubánek a tajný vzkaz.

Článek

V lese se objevují tajemné šipky, které děsí jeho obyvatele. Co to znamená? Chce jim někdo ublížit? Statečný dubánek Borek se této záhadě rozhodne přijít na kloub, putuje lesem, pomůže kamarádce, použije léčivou sílu rostlin, a hlavně se naučí číst. V lese se přece dá zažít tolik dobrodružství.

Dubánek a tajný vzkaz je dětská kniha vhodná pro samostatné čtení od sedmi let, ale pokud budete dětem předčítat, zvládnou ji i mladší. Přináší příběh vonící jehličím plný přátelství, touhy objevovat a naučit se něco nového. Dětem ukáže důležitost pomoci a také krásu českých lesů, které jsou plné tajemství, co touží být objevena.

Texty Kláry Smolíkové doplňují nádherné fotografie dubánků a lesa od Petra Václavka, který dubánky sám vyrábí a celý jejich svět vymyslel. V knize naleznete mimo hlavní příběh i jakési minikapitolky, které děti informují o životě v lese. Zároveň si malí čtenáři mohou své znalosti i otestovat, protože nechybí kvizové otázky. Dubánek a tajný vzkaz tak děti nejen pobaví, ale i poučí.

Dubánek a tajný vzkaz je milá kniha plná imaginace. Děti přesvědčí, že dobrodružství nezažijí jen v dalekých krajích, ale číhá hned za rohem, stačí nazout boty a vyrazit. A třeba dubánkům postavit domeček, aby je nezábly nohy. Doporučuju všem dětem a jejich rodičům, obzvláště těm, o podnikají výlety do přírody.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte malé děti nebo jejich představivost a pokud máte rádi les a honbu za pokladem.

NEČTĚTE TO, POKUD: nečtete dětskou literaturu nebo nevěříte ve skřítky a tajemná lesní stvoření.

SMOLÍKOVÁ, Klára a VÁCLAVEK, Petr. Dubánek a tajný vzkaz. 2. rozšířené vydání. Plivníci, 2024. ISBN 978-80-11-05120-4.

Děkuji autorce za e-knihu k recenzi.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz