Hlavní obsah

Hate Mail je dobře rozehranou romantickou komedií s příliš očekávatelným koncem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Hate Mail

Co se škádlívá, to se…? je podtitul knihy o nepřátelích, kteří si několik let dopisují tak, až se z toho vyklube láska. Vtipnou romantickou komedii napsala Donna Marchettiová a vydalo nakladatelství Jota.

Článek

Naomi a Lucu spojí v jejich dětství program na dopisování. Oni si ale nezačnou posílat obligátní dopisy o počasí a tom, co dělali loňské léto. Spojené státy americké křižují sem tam vzkazy plné pošklebování a urážek. Oba dospějí a dopisy nepřestávají chodit, až najednou se Luca odmlčí. Po dvou letech se z Naomi stane rosnička, která hlásí počasí v ranním vysílání, kam jí dojde další Lucův dopis ovšem bez zpáteční adresy. A ona po Lucovi začne pátrat, aby mohla odpovědět. Zároveň se začne sbližovat i se svým novým sousedem.

Kniha Donny Marchettiové má skvělou zápletku. Naomi a Luca si celý život vyměňují hnusné a urážlivé dopisy. Začínají jako děti a i ty dopisy jsou dětsky naivní, ale jak stárnou, tak se urážky stávají rafinovanějšími a čtenáři je jasné, že jejich nenávistný vztah nebude zas až tak nenávistný. Právě tyto „hate maily“ (tedy nenávistné dopisy), které daly název jak českému tak originálnímu vydání knihy, jsou nejlepší částí celého příběhu. Jsou vtipné, pichlavé a skvěle vymyšlené.

Prostředí knihy je i dostatečně atraktivní, není tam příliš postav, tak v nich člověk nemá chaos. Romantická linka je pozvolná, ovšem už ze začátku je jasné, jak to všechno dopadne. Jak říká klasik: „Svět je malý a o náhody tu není nouze.“ Ale až tak? Jak je kniha skvěle rozepsaná, tak postupem času její kvalita upadá a i ten vtip se vytrácí. Ovšem příběh rychle ubíhá, tak se čtenář ani nenaděje a je konec.

Některé popisované situace jsou těžko k uvěření. Hlavní hrdinka se nechá ovládat svou nejlepší kamarádkou a nečiní žádná svobodná rozhodnutí. Vlastně veškeré vedlejší postavy této knihy jsou buď nesympatické nebo jsou tam tak okrajově, že si k nim čtenář nezvládne utvořit žádný vztah. Luca je zas až moc velký klaďas. I na romantickou knihu. On snad nemá ani jednu negativní stránku. Vzato kolem a kolem je Hate Mail průměrná romantická kniha, která nadchne začátkem a konec jí to kazí.

Ještě mi to nedá a musím je vyjádřit ke kvalitě knihy. Přijde mi, že se tady nakladatelství snažilo ušetřit každou korunu jak sobě, tak čtenáři. Chápu, že se v podstatě jedná o jednorázovou záležitost, ke které se nikdo nebude po druhé vracet, ale už i jedno přečtení je na výtisku vidět. A to se snažím ke svým knihám chovat hezky. Ale asi je toto cesta, kterou se budou nakladatelé ubírat - snížit kvalitu aby nemuseli příliš zvedat cenu. Protože uživit se na českém vydavatelském trhu je prý čím dál těžší. Horší to ovšem mají nakladatelé a čtenáři na Slovensku, kde vyhrožují zvýšením sazby DPH na 23 %. Protože četba je prý výsadou bohatých. Buďme rádi za naše osvícené politiky a českou nulu.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: patří vtipné romantické knihy mezi vaše oblíbené žánry. Nebo pokud toužíte po něčem oddechovém, u čeho se pobavíte a nemusíte u toho myslet.

NEČTĚTE TO, POKUD: nemáte rádi v knihách moc velké náhody. Tady se celý vesmír spojí, aby jim to vyšlo.

MARCHETTIOVÁ, Donna. Hate mail. Jota, 2024. ISBN 978-80-7689-418-1.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz