Hlavní obsah
Knihy a literatura

Hory zpívají o děsivém osudu Vietnamu v minulém století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Hory zpívají

Málokterá země měla v minulém století tak pohnuté osudy jako Vietnam. Poodkrýt osudy těžce zkoušené země a dát hlas samotným Vietnamcům se v knize Hory zpívají podařilo autorce Nguyen Phan Que Mai.

Článek

V Čechách máme tendence nahlížet válku ve Vietnamu skrze vyprávění vystavěné především Američany. I pro ně to byla velmi bolestná zkušenost, ale že je to obrázek velmi zkreslený a nepřesný, to si není těžké odvodit. Pro samotný Vietnam a jeho obyvatele byl tento konflikt jen pokračováním let plných utrpení. A trochu se stydím přiznat, že jsem o tom do přečtení Hory zpívají neměla potuchy.

Hory zpívají vypráví o osudech členů jedné těžce zkoušené vietnamské rodiny. A na jejích osudech mapuje i dějiny samotného Vietnamu. Ve středu vyprávění stojí mladičká Huong, které v posledních letech války vypráví její babička Dieu Lan příběh svého života, o dětství v přepychu, několikanásobném pádu až na dno a ztrátě všeho kromě holého života. Vždy však dokázala znovu vstát a svoji existenci si vydupat doslova z prachu. Protože se držela toho, co pro ni bylo nejdůležitější – rodiny.

Obě hrdinky by pro své nejbližší udělaly vše, dokonce se vzdaly i svého vlastního životního štěstí. A utrpení, kterým si musely projít, jen vyzdvihuje jejich osobní sílu, houževnatost, mateřskou i dceřinou lásku. Prožíváte s nimi převážně těžká léta od hladomoru, pozemkové reformy, různé fáze války, ale i těžké poválečné vystřízlivění.

Příběh je vyprávěn ve dvou časových rovinách, ale nemusíte se toho bát, orientujete se v něm snadno. Trochu problematické jsou všechna ta cizokrajná jména, na které český čtenář není příliš zvyklý, ale naštěstí je na začátku knihy rodokmen celé rodiny. Příběh vám ožívá před očima a vy ho nemůžete odložit, přes to, jak je vám na duši těžko. Říkáte si, jak je možné tolik utrpení přežít a stále zůstat slušnou lidskou bytostí.

Ta kniha vás chytne a emočně semleté pustí až na konci. Popisy válečných scén či scén hladomoru jsou až děsivě barvité a kruté. Přes to všechno je to román plný lidskosti a naděje v lepší zítřky. Obsahuje celou řadu krásných citátů a myšlenek, které nutí člověka si je vypsat nebo alespoň podtrhnout. Tím, že jsou hrůzy války podány skrze lidské příběhy, jsou o to děsivější a člověk po zaklapnutí knihy doufá v to, co hrdinky: kéž už se žádná válka na světě neodehraje.

Za mě další horký adept na knihu roku a 5*/5*

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi rodinné ságy, skrze které se dozvídáte o dějinách země. A pokud máte rádi Vietnam. A pokud máte rádi silné knihy.

NĚČTĚTE TO, POKUD: nejste na smutnou literaturu plnou utrpení. Tohle nebude kniha pro vás.

NGUYỄN PHAN QUẾ MAI. Hory zpívají. Přeložil Bronislava GRYGOVÁ. V Brně: Jota, 2023. ISBN 978-80-7689-186-9.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz