Hlavní obsah
Cestování

Karty nebereme, hlásí i podniky ve Vídni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tookapic/Pixabay

Vídeň

O uplynulém víkendu jsem vyrazila na návštěvu Vídně s pouhými 50 eury v peněžence. Že spoléhat se na placení kartou, byla chyba, se ukázalo již v druhé restauraci.

Článek

V létě se to na internetu a v médiích hemžilo zprávami, že se v České republice už zase neobejdete při placení v restauracích či bufetech bez hotovosti. Na vině je prý nepoctivost provozovatelů, kteří po zrušení EET nehlásí všechny své tržby. Podle řady diskutujících je to pro české podnikatele typické. Typické to zřejmě nebude, nebo asi ne jen pro Čechy, protože bez hotovosti nezaplatíte leckde ani ve Vídni.

Na to jsem připravená vůbec nebyla. O svých vyměněných 50 euro jsem přišla již po necelých 12 hodinách a návštěvě druhého podniku. Další pobyt v  restauraci  či kavárně se tak nikdy neobešel bez prvotní otázky na možnost platit kartou. A některé podniky, které údajně nemají terminál nebo jim zrovna nefunguje, se tak musely obejít bez mé návštěvy.

Spíše bych řekla, že restaurace terminály mají, ale nechtějí je používat. Stejně jako v České republice. Bylo to poznat například ve známé a staré kavárně jen tři ulice od Štěpánského náměstí. Mezi samými turisty aby člověk pohledal německy hovořícího hosta. Téměř každý stůl se při odchodu dožadoval placení kartou. „Jenom v keši,“ dozvěděl se pak od číšníka. A všichni, včetně mě, tím byli nemile překvapeni. Jedna paní hotovost neměla, takže se číšníka ptala na nejbližší bankomat. Jaké bylo její i mé překvapení, když číšník ten terminál na karty nakonec vytáhl.

A když už jsem byla u Chrámu svatého Štěpána, nahlédla jsem dovnitř. Vstupenku do krypty nebo na věže si jinak než za hotovost nekoupíte, ale hned vedle kasiček na příspěvky na opravu kostela byl i automat s terminálem a předvolbou, kolik eur si na opravu kostela z vaší karty mohou kněží strhnout. Že mezi světskými v Prátru jsem se kartu vytáhnout ani neodvážila, vám asi říkat nemusím.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Automat na příspěvky na opravu Chrámu svatého Štěpána

Čím to je? Češi při nemožnosti platby kartou podezřívají tuzemské hoteliéry a restauratéry z nepoctivosti při platbě daní. Možná je tedy stejná nepoctivost vlastní i podnikatelům či katolické církvi ve Vídni. Nebo možná důvod bude úplně jinde. Každopádně z toho vyplývá, že pokud plánujete výlet do metropole našeho jižního souseda, vyzbrojte se hotovostí, jinak si pravou vídeňskou kávu, řízek či štrůdl nedáte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz